Malatya Valisi Ulvi Saran'ı, sempozyuma katılmak için Malatya'da bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ziyaret etti.
Kazakistan'ın Asya'da önemli bir ülke olduğunu söyleyen Vali Saran, "Kazakistan'ın Türkiye ile olan münasebetleri her zaman dostane ve yakın olmuştur. Kazakistan büyük bir ülke. Hem ekonomik bakımdan hem de Asya'daki siyasi ağırlığı açısından önemli bir yer teşkil ediyor. Birçok kez Türkiye ile Kazakistan arasında olumlu çalışmalar münasebetiyle bazı temaslar oldu." diye konuştu.
Büyükelçici Tümebayev ise yaptığı konuşmada,"Görevimize başladıktan itibaren sadece Ankara ve İstanbul değil, Türkiye'nin bütün illerini geziyorum. Çünkü ilerli gezerek, Türkiye'yi daha iyi tanıyacağız. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişki illerle olan ilişkilerimiz büyüdüğü zaman daha da derinleşecek. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz iki ülke arasında her sene daha da büyüyor. Ve bunlar içerisinde her ilin katkı sağlamasını istiyoruz. Malatya'nın özel olarak tekstil alanında ve tarım alanında önemli bir yerinin olduğunu biliyoruz. Ondan dolayı böyle bir fırsat oldu. Çünkü Malatya meşgul bir il. Türkiye için büyük önem taşıyor. Çünkü burada çok meşhur Türkiye'yi dünyaya tanıtan İsmet İnönü ve Turgut Özal'ın doğduğu memleket. Ondan dolayı Malatya'nın yeri bence çok ayrı. Böyle büyük devlet adamlarını, büyük önderleri veren ilde, daha da çok işler yapılacak diye düşünüyorum. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde de Malatya iş adamlarının daha aktif çalışmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"KAYISI YETİŞİYOR AMA.."
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı makamında ziyaret etti.
Büyükelçi Tüymebayev burada yaptığı konuşmada, “Malatya sadece kayısı alanında değil, tekstil alanında, üretim alanında meşhur il olarak anılıyor. Sanat alanında, bilim alanında da çok meşhursunuz. Ondan dolayı Malatyalılar Türkiye’nin her tarafına dağılmış. Çoğunluğu da Ankara, İstanbul’a dağılmışlar. Ama artık Malatya’ya dönme zamanı gelmiş diye düşünüyorum. Kazakistan’ın toprak bakımından dünyanın 9. Büyük ülkesi . Bir tarafında Çin, bir tarafında Rusya bulunuyor. Rusya ile Gümrük Birliği Anlaşması anlaşması var bu da büyük avantajlar sağlıyor. Rusya ile 7.500 km sınırımız var, yer altı kaynaklarımız da çok fazla. Türkiye’nin sanayi alanındaki tecrübesi dünya çapında meşhur. Türk organize sanayi bölgeleri mükemmel çalışıyor. 250-300 dolayında sanayi bölgesi var. Sizi işadamlarıyla birlikte Kazakistan’a davet ediyorum. Bizde de kayısı yetişiyor ama böyle üretim yapılamıyor. Malatya kayısısı hakikaten farklı. Allahınıza gurban” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Çakır ise yaptığı konuşmada, “Kazakistan bulunduğu konum itibariyle yatırımcılar için büyük bir avantaja sahip. Özellikle Türk yatırımcıların bunu görmesi gerekiyor. Malatya her anlamda, sanayicisiyle, yatırımcısıyla Türkiye’nin bir çok yerinde ciddi yatırımlar yapıyorlar. Kazakistan’da yatırım yapması kendileri açısından da, ülkemiz açısından da büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu yatırımların iki ülke arasındaki dostluğun ve kardeşliğin gelişmesine de önemli katkılar sağlayacağını inanıyorum. Şu anda iki organize sanayimiz dolu, üçüncüsü hazırlanıyor. Malatya gerçekten kayısı ile öne çıkmış bir il. Dünya kuru kayısısının yüzde 70- 80’ini Malatya karşılıyor. Ülkemize önemli bir ihracat girdisi sağlıyor. Bu Malatya adına büyük bir avantaj." ifadelerini kullandı.
MTSO ZİYARETİ
Büyükelçisi Canseyit Tümebayev, daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti. Büyükelçisi Canseyit Tümebayev, burada yatığı konuşmada, "Kazakistan Türkiye ilişkileri iyi gidiyor. Geçen yılki ticari ilişkilerimiz 3,9 milyar dolardı. Bunu 10 milyor dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Ülkelerine yatırım yapılmasını talep eden Büyükelçi Tümebayev, " Kars Tiflis, Bakü, Van, İran Türkmenisten ve Kazakistan demiryolları bitrildiği zaman nakliye açısından sorun olmayacaktır. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri arttırmak istiyoruz" dedi.
Ticaret Odası Başkanı Erkoç'ta konuşmasında, " Türkiye'nin 2003 verilerine göre Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlık iki ülke arasında ticari hacim olduğunu biliyoruz. Petrol ürünleri, bankacılık sisteminde ve mineraller ithalatında cirddi anlamda Kazakistan'dan ithalatımız var. Türkiye Petroller Ortaklığı 380 milyon dolarlık yapıtımı var. Dünya enerji kaynakları bakımından zengin ve 16 milyon nüfusa sahip Kazakistan, Orta Asya'daki ülkelerle ticari ilişkileri arttırmak zorundayız. Ticari alanlar artarsa, dostluklar da pekişir. Son yollarda sanayileşen kent Malatya'ya Kazakistan yatırmcıları da bekliyoruz. Karşılıklı işbirliği içinde üst seviyelerde götürmek arzu ediyoruz" diye konuştu.