Ahmet Çakır'ın milletvekili aday adaylığı için istifa etmesiyle boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı için, AKP tarafından geçtiğimiz Pazar günü yapılan eğilim yoklamasının ardından 3 isim, mülakat için Ankara'ya çağrıldı.
3 İSİM GENEL MERKEZE ÇAĞRILDI..
Çakır’ın istifası nedeniyle boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini, Mart 2019’da yapılması beklenen yerel seçimlere kadar yürütecek AKP’li ismi belirlemeye yönelik olarak Pazar günü parti il merkezinde eğilim yoklaması yapılmış, büyükşehire talip olan isimlerden Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekilleri Şefik Şengün ve Hasan Göğüs, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ve Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat’a yönelik olarak eğilim belirlenmeye çalışılmıştı.
Genel merkezden görevlendirilen AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker tarafından parti il merkezinde bire bir görüşme ile yapılan eğilim yoklamasına Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, İl Ana Kademe Yönetim Kurulu, İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu, İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu, İlçe Başkanları, İlçe Kadın Kolları Başkanları, İl Gençlik Kolları Başkanları ve Belediye Başkanları olmak üzere yaklaşık 200 partili katıldı ve görüşlerini Şeker’e iletmişlerdi. Şeker de, yoklama sonucu ile ilgili herhangi bir bilgi vermemiş, sonuçları genel merkeze iletmişti.
Sonuçların iletilmesinin ardından, genel merkez tarafından mülakat için Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekillerinden Şefik Şengün, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ın Ankara'ya çağrıldıkları bildirildi. Mülakatın, 1 Mayıs Salı günü yapılacağı ve adayın belirleneceği öğrenildi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇİM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Belediye başkanlığının boşalması halinde yapılacak işlemler, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda düzenleniyor. Söz konusu kanunun 44. Maddesine göre, belediye başkanlığı, ölüm ve istifa hâllerinde kendiliğinden sona erer. 45. maddesine göre ise, belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, yeni başkanın seçiminin yapılabilmesi için, vali, belediye meclisini 10 gün içinde toplantıya çağırarak, yeni başkanın seçilmesi sürecini başlatır.
Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplandıktan sonra, a) belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, b) başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, seçer.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın görevinden istifası, kanunda belirtilen ‘belediye başkanlığının boşalması’ durumuna karşılık geldiği için, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Ahmet Çakır’ın yerine belediye başkan vekili değil, Çakır’ın süresini tamamlayacak bir belediye başkanı seçecek.
Belediye Kanunu’na göre, boşalan belediye başkanlığı için Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılacak seçimde; belediye başkanı, belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilecek.
İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilmiş olacak.
Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlı olacak. Belediye başkanı seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda Vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülecek. Belediye başkanı seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanacak.
Bu arada, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili olarak, başkanın istifasının ardından yeni başkanı belirlemek üzere 10 gün içerisinde toplanması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Vali tarafından toplantıya çağrılması koşulu gereği, Çakır’ın istifa ettiği 26 Nisan’dan itibaren 10 gün içerisinde olması gereken toplantının en geç Cuma gününe kadar gerçekleşeceği ve seçimin yapılacağı bildirildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, belediye başkanı dışında, 41'i AKP'li, 7'si CHP'li, 1'i de MHP'li olmak üzere 49 üye bulunuyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com