SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'ŞKÖ'nün Yıkılması İçin Bir Proje ve Kararımız Yok'

'ŞKÖ'nün Yıkılması İçin Bir Proje ve Kararımız Yok'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden, Büyükşehir Meclisi'nde Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi'nin 'Millet Bahçesi' projesine katılmak üzere sit alanı tescilinin kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunulması kararından sonra oluşan tepkiler üzerine bir açıklama yapıldı. Açıklamada, meclisin kararı ile ilgili olarak, "Her hangi bir yıkım başvurusu veya kararı olmadığı gibi, sadece alanla ilgili uygulanmasını planladığımız projeye ilişkin, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na hazırlanan nazım imar planı değişikliği hususunda görüş sorulması durumundan ibarettir." denilerek, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin bir projesi ve kararı olmadığı kaydedildi.

İstanbul Üniversitesi eski rektörü hemşehrimiz Prof.Dr. Mesut Parlak'ın Sözcü Gazetesi'ndeki köşesinde, Malatya SMMMO Eski Başkanı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş'ın da malatyahaber.com'da dile getirdikleri tepkilerin ardından Büyükşehir Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Kamuoyunda, “Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Ocak 2022 tarihli 4. Oturum’da ‘Şehit Kemal Özalper Endüstri ve Meslek Lisesi ile ilgili yıkılma’ kararının alındığına” dair çıkan yanlış haber, yazı ve yorumlar bu açıklamanın yapılma zorunluluğunu ortaya koymuştur.

Öncelikle bilinmelidir ki; Malatya’nın kent hafızasında önemli bir yer tutan, birçok başarılı öğrenciler yetiştiren Şehit Kemal Özalper Endüstri ve Meslek Lisesi’nin yıkılması ile ilgili ne Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ne de Büyükşehir Belediye Meclisi’nin herhangi bir projesi, çabası, kararı yoktur. Ayrıca şehrimizin önemli değerlerinden olan Şehit Kemal Özalper’in adını silmek, yok etmek, hafızalardan kazımak gibi bir niyetimiz de bulunmamaktadır. 

Bu sebeple şu hususların bilinmesini önemle arz ederiz.

1-Tescili bulunan Şehit Kemal Özalper Endüstri ve Meslek Lisesi alanıyla ilgili yapılabilecek her proje için nihai karar Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilmektedir. Büyükşehir Belediyemiz, Meclisimiz ya da her hangi bir kurumun yıkma yetkisi de yıkma kararı alma hakkı da bulunmamaktadır.

2-Bahsi geçen okulumuz ve alanıyla ilgili uygulanmak istenen projenin gayesi, tescil alanları dışında kalan kısımların yeşil kuşak kapsamında millet bahçesine dönüştürülerek, tescili olan binaların korunmasını sağlayıp, gelecek nesillere bu mirası daha iyi bir şekilde bırakabilmektir. Ayrıca yine bunun yetkisi de Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndadır.

3-Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.01.2022 tarihli 4. Birleşiminde alınan kararda her hangi bir yıkım başvurusu veya kararı olmadığı gibi, sadece alanla ilgili uygulanmasını planladığımız projeye ilişkin, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na hazırlanan nazım imar planı değişikliği hususunda görüş sorulması durumundan ibarettir.

4- Kamuoyunda şehrimizin değerlerine sahip çıkılması gayreti ve niyetiyle oluştuğuna inandığımız hassasiyetin bizleri mutlu ettiğini belirtirken, Büyükşehir Belediyemizin şehrimizin kent belleği ve değerlerini yaşatma, kültür ve tarihi eserlerimiz başta olmak üzere, bu yöndeki tüm gelenek ve göreneklerimizi gelecek nesillere aktarma çabası da göz önündedir. Restorasyonlarla ayağa kaldırılan camiler, kümbetler, hanlar, hamamlar, müzeler, surlar, ibadethaneler, kervansaraylar, inanç merkezleri ve diğer kültür varlıklarına gösterdiğimiz hassasiyetin daha fazlasını Şehit Kemal Özalper Endüstri ve Meslek Lisesi alanı için de göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Bülten- malatyahaber.com
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Ne kültür varlıkları yıkıldı bu şehirde. Ancak kamuoyu baskısını dikkate alasınız, yoksa sizi durdurmak ne mümkün.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (2 yıl önce)
    Malatyamız bu çağ dışı beton severler yüzünden gelişemiyor. Allah aşkına şehrin yeşil alanlara, akciğerlere ihtiyacı var, Avrupa'da ve Amerika'da betonlar yıkılıp yerlerine yeşil alanlar, ormanlar yapılıyor, bizim sözde yeşil severlerse hiçbir tarihi değeri olmayan eski beton bir okulu kutsayıp o okulu başka yere taşıyıp yerine yeşil alan yapmak isteyen belediyeyi eleştiriyor. Beldyenin yerinde olsam ŞKÖ'yü Yeşiltepe tarafına yapar, o bölgenin gelişimine katkı yaparım. Elazığ bile bizi geçti, gidin gezin Kültür Parkı, Misslandı, Zübeyde Caddesini belediye betonları yıkıp yerlerine yeşil alan yapıyor. Bizim beton severlerse şehrin betonlarına sahip çıkıp yeşil alanalara izin vermiyor. Bu şehir bu zihniyetler yüzünden gelişmiyor.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • M.d. (2 yıl önce)
    Malatya li her durumda ve olayda HERZAMAN halay cek halayda bereket vardır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yaşar KARAASLAN (2 yıl önce)
    Yıkım değil, yıkıma alt yapı ŞKÖ alanı ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan karar da yıkımla ilgili bir ifade yok da YORUMA AÇIK İFADELER VAR. Keyfi olarak yıktırılan eski belediye hizmet binasıyla ilgili alınan karardaki gibi. Bugün böyle yorumlanır, yarın başka bir yönetim gelir, farklı yorumlanır. Sonra zaten orası SİT olarak koruma altında ve doğal yeşil dokuya sahip değil mi? Park alanına dahil etmek de neyin nesi?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Beton yığını olunca mutlu mu oluyorsunuz bu şehir bu yüzden bir gram gelişmiyor Eskişehir Konya bile yeşil projeler ile şehre değer katıldı Malatya ise resmen betona gömüldü sizin kafaya göre her yer beton olsun şehir nefes almak yerine
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Tecde bölgesinde bahçeler beton olurken sen nerdeydin kiraz. Her yer bitti de ŞKL 10 dön arazisi mi kaldı belli ki sen ve senin gibiler sağlıklı düşünemiyorsunuz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Amacına hizmet etmeyen millet bahçeleri yeşillik değil hapçı hupcu meskeni,ailemle gezeceğim yer değil
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali Dulkadir (2 yıl önce)
    Sayın Mesut Hocama konuyu gündeme getirdiği için teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum. Ben de Şehit Kemal Özalper Erkek Sanat Enstitüsü tekstil bölümü mezunuyum ve okulumla gurur duyuyorum. Bizim dönemimizde okulumuzun bütün bölümleri bir fabrika gibi çalışır ve çevredeki birçok okulun ihtiyaçlarını da karşılardı. Tekstil bölümü Türkiye'de o dönemde İstanbul, Adana ve Malatya'da vardı. Şehirlerde bol miktarda yeşil alan meydana getirirseniz, bundan herkes istifade eder ve gerekirse millet bahçesine dönüştürülebilir. Böyle bir yerde millet bahçesini bir okula tercih etmek biraz düşündürücüdür. Millet bahçelerinde çay ve kek olsun ama daha önemlisi spor yapılsın, satranç, bilgisayar birimleri kurulsun, fikir jimnastiği ve bilhassa öğrencilerin bilgi alışverişi yaptıkları yerler olsun. 29.01.2022 Saygılarımla Ali Dulkadir İnşaat Mühendisi
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (2 yıl önce)
    Anlaşılan taş binalar kalacak, diğerleri yeşil alan olacak yani ne şiş yansın ne kebap misali, Orta yol bulunacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • beşiktaşlı (2 yıl önce)
    malatyamızın mazisi olan bir yere karışmayın yıllarımız gençliğimiz geçti oralarda bahçe yeşillendirme falan istiyorsanız koskoca beydağı boş hemen herkesinde artık arabası var....
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Geri vites.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Gerçekler (2 yıl önce)
    Selahattin Başkan ekibine dikkat et özelliklede Fen'e bunlar senin ayağına çalışıyor kısa sürede belediyede üst kademede temizlik yapmazsan yarın bunlar senin adaylık sürecinde bile yanında olmazlar bu tür haberlerde daha çok çıkar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ya arkadaş bıktık bu sözlerden. Başkanın kendi aklı, iradesi yokmu. Reis içinde aynı söylenip duruluyor. Yok yanlış bilgi veriliyor yok yanıltılıyor bilmem ne. Sandık gelincede millet bizi aldatmış demeyesiniz sonra...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Salahattin Gürkan Yine haberim yok diyecek. Kriz cıktı ya.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Aman haa eskiye dair şehirde hiçbirşey kalmasın.hepsini yok edin.eskiyi sadece fotoğraflarda görelim ve iç çekelim.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Hüseyin (2 yıl önce)
    Oraya Sümer park tarzinda mesire alanı gibi bir şey yapılsa sabah kahvaltı piknik yapılabilir.İnşallah böyle bir proje olur
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Öneri (2 yıl önce)
    ↩️ Gözü vardı ama test etti. U dönüşü
    %84
    %16
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (2 yıl önce)
    20.01.2022 tarihinde Malatyhaber.com sitesinde “Malatya Bunu Hak etmiyor” başlığı altında gündeme getirmiş olduğum ŞKL ile ilgili konusunda başta bana sayfalarında yer veren malatyahaber.com ailesine, eski İÜ Rektörü Prof.Dr.Mesut Parlak hocamız olmak üzere destek ve katkı veren Malatya sevdalılarına ve tüm dostlarıma teşekkür ederim. Kazanan Malatya oldu. Yapılan açıklamanın sözde kalmayarak hayata geçilmesi en büyük dileğimizdir. Bu açıklamayı Malatya'nın kültür değerlerine sahip çıkılması adına önemli görüyorum. Açıklamanın yapılmasında konuya taraf Malatya Büyükşehir Belediye yetkililerine hassasiyetleri için de teşekkür ederim.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Belediye baskanlari egitim yerlerin ve evlerin yikilmasina sivas kultur yetkililer karar veremez yikim kararini malatyalilar verir getirin sandigi oylama yapin evet veya hayir karari cikarsa proje yapilir ataturk ismet pasa doneminde yapilan tekel sumerbank fabikalari yikildi yerine uretim yapilan bir fabrika yapildimi yesil alan yapmak istiyorsaniz beydagini yesilendirin piknik ve eylence yerleri yapin malatya halki taktir eder vaz geci bu sevdadan gelecek nesileri dusunun burasi egitim yuvasi
    %90
    %10
    Yanıtla