SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir İle Baro Arasında Kadın Hakları İşbirliği Protokolu

Büyükşehir İle Baro Arasında Kadın Hakları İşbirliği Protokolu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Baro Başkanlığı arasında kadın haklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine dair işbirliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi. Protokol Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Baro Başkanı Onur Demez tarafından imzalandı. 

İmzalanan protokol kapsamında Malatya Büyükşehir Belediyesi Aile Danışma ve Destek Merkezi bünyesinde kurulan Kadın Danışma Biriminde; Kadın Hakları Konusunda bilgilendirme ve eğitim çalışmalarında Baro Başkanlığı tarafından gönüllü avukatlar da bulundurulacak. 

Kadın haklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine dair işbirliği protokol töreninde konuşan Malatya Baro Başkanı Onur Demez, “Bu protokolümüzün içeriği ilimizde bulunan şiddet görmüş kadınların, belediyeye müracaat eden mağdur vatandaşlarımıza Baro olarak avukatlık hizmeti sağlanmasıdır. Bu mağduriyetleri gidermek, toplumda gün geçtikçe boşanma oranlarının artması sebebiyle aile yapısı ve bütünlüğünü korumak adına bu kişilerle ön görüşmeler yaparak, Büyükşehir Belediyemizle imzaladığımız işbirliği protokolü ile aile birliğini sağlama noktasında gayret ve çaba göstereceğiz. Bu konuda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kadın hakları ve kadınlarımızın toplumdaki yerine değinen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Kadınlarımızın toplumda hak ettiği yere ulaşması, onların kendi özgür düşüncelerine ve düşünce yapılarına uygun yaşamlarını temin etmek devletimizin temel görevidir. Aile, bizim Türk toplumunda kutsiyeti olan önemli bir değerdir. Son zamanlarda aile kavramının dejenerasyona uğraması ve boşanmaların da çoğalmasıyla karşı karşıya geldik. Bir taraftan kadına şiddet hadisleriyle ilgili avukatlık ve hukuk meseleleriyle uğraşırken, diğer taraftan da aile yuvasının bozulması ve Türk toplumunun temeline dinamit konulmasıyla karşı karşıya geliyoruz. Bu anlamda Baromuzla birlikte Belediyemiz Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız tarafından aile danışmanlık hizmeti birlikte yürütülerek, Türk toplumunda aile yapısının bir temele oturtulması ve bu temel üzerinde yürümesi noktasında gerekli danışmanlık hizmeti verilmektedir. Diğer taraftan da şiddet gören kadınlarımızla ilgili Baro ile ortak çalışma içerisindeyiz. İnşallah aile danışmanlık hizmetimizin yanında önümüzdeki süreçte de hukuki destek noktasındaki çalışmalarımız da protokole dönüştü. Bizim bu noktadaki temennimiz inşallah bu durumlara ihtiyaç olmaması yönündedir. Buradaki amaç bu sürecin hukuki boyuta ulaşmadan ailenin bütünlüğünün muhafaza edilmesidir. Bu işbirliği protokolünün Baro Başkanlığımıza, Belediyemize ve Malatya’da yaşayan bütün kadınlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor ve bu tür durumlara ihtiyaç kalmadan aile huzurunun daim olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların arından Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Barosu arasında kadın haklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine dair işbirliği protokolü imzalandı. 

BARO KADIN HAKLARI KOMİSYONUNUN AÇIKLAMASI..

Öte yandan, Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88'inci yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:

"Milletlerin uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına verdiği değer ile ölçülmelidir. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun ilk yıllarında olmasına rağmen pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 

Birleşmiş Milletlerin 1952 yılında Uluslararası bir sözleşme ile getirebildiği, kadınlara seçme ve seçilme hakkını, Mustafa Kemal Atatürk, bütün dünya ülkelerinden önce 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, nihayetinde 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisinde Türk Kadınına tanımıştır. 

Biliyoruz ki, kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur. Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları dolayısı ile büyük önem taşımaktadır. 

1925'te Kastamonu'da yaptığı konuşmada "Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur." diyen Mustafa Kemal Atatürk kadın-erkek eşitliği ilkesinin önemini daha o yıllarda ortaya koymuştur. 

"Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”. diyerek Türk kadınına dünyanın bir çok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o dönemki Meclis üyelerini saygı ve rahmetle anıyor; tüm kadınların Kadın Hakları Günü ve seçme ve seçilme haklarını edinmelerinin 88. Yıldönümünü kutluyoruz. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ahmet (1 yıl önce)
    Yine muhteşem projeler kainatta bir ilk.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Salih KAYHAN (1 yıl önce)
    Önce izinsiz kullanılan fotoğraflarımın hakkını ödesinler ondan sonra hak desinler
    %75
    %25
    Yanıtla
  • insan (1 yıl önce)
    şu ayrımcılığı bırakın insan hakları var kadın erkek hakkı nedir
    %92
    %8
    Yanıtla