SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Düşman Malı Olsa Bu Şekilde Yapılmaz!"

A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisinin Ağustos Ayı çalışmaları başladı.  Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Ayhan başkanlığında toplanan Meclis, gündemdeki maddeleri görüşerek karara bağladı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce Başkanvekili Kayan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boksta 54 kiloda final müsabakasına çıkan ve gümüş madalya kazanan Hatice Akbaş’ı tebrik ederek, Malatyalılara yaşattığı gururdan dolayı teşekkür etti.

“DÜŞMAN MALI OLSA BU ŞEKİLDE YAPILMAZ”

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce CHP Grup sözcüsü Günnur Tabel,  vatandaşlardan ve ilçe belediyelerinden kendilerine iletilen sorunlarla ilgili olarak söz aldı.

Tabel, şunları söyledi:

"- Yaşadığımız büyük deprem felaketi yetmiyormuş gibi güzel Malatya’mızda seçimden sonra adeta bir de yerel yönetim felaketi sergilenmektedir. Şu son geldiğimiz noktada, deprem sonrası yeniden yapılanma işleri, Ankara’dan Çevre Bakanlığı’nın denetiminde ve sadece kuyumcu esnafının toparlanması amacı için yürütülüyor gibi görünmektedir. Diğer tüm toparlanma ve belediyecilik işleri ise tam bir kargaşa halinde ve büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında pinpon maçına dönmüş durumdadır. Az da olsa oturmuş sistemi sırf yeni adamlarınızı işe doldurmak üzere boşaltmanız ve yeni atananların da henüz olaya adapte olamaması nedeniyle bu karmaşa daha da büyümektedir. 
Şimdi ilçe belediyelerinin yaşadığı sorunlardan birkaç örnek verirsek ne demek istediğimiz daha net anlaşılır diye umuyoruz;

- En önemli belediye hizmetlerinden bir tanesi olan cenaze işlemleri Büyükşehir yasası gereği Mezarlıklar Dairesi Başkanlığına ait olup defin ve mezarlık hizmetleri dâhil bu birim tarafından yürütülmek üzere yasayla belirlenmişken 08.04.2014 tarihinde alınan bir kararla sadece defin hizmetlerinin yasa oturana kadar ilçe belediyelerinin yapması kararı alınmıştı. Büyükşehir yasasının uygulamaya girmesinin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen mezarlık bakımları da dâhil olmak üzere tüm muhtar ve vatandaş taleplerini protokol gereği ilçe belediyeleri bakar denilerek cevaplar yazılmakta ve hiçbir kaynak aktarılmadan bu hizmetlerin ilçe belediyelerine yönlendirilmesi ne hukuki ne de ahlaki açıdan uygun değildir. 2014 yılında alınan Meclis Kararının iptal edilerek Mezarlık işlerinin Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından yapılması gerekmektedir.

- İl genelinde mezbahanelerin açılması ve işletilmesi Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasındadır. Ancak bu işletmelerin veteriner, elektrik, su gibi diğer giderleri ise ilçe belediyelerince karşılanmaktadır. Bu giderler fatura karşılığında Büyükşehir Belediyesince ilçelere ödenmelidir. Aynı şekilde ilçe terminallerinin bakım, işletme vs. gibi tüm masrafları da yine Büyükşehir Belediyesince karşılanmalıdır.

- Son büyükşehir yasasına göre kasaba ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olan yerlere tabelalar konularak durumun netleştirilmesi ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Yönlendirme tabelaları Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olup, tarafınızca yapılması gerekmektedir.

- Benzer şekilde MASKİ’nin ilçelerde kendine ait alanlarda yaptığı hizmetlerin hafriyatlarını kaldırmadığı için ilçe belediyelerine kalmakta ve çok büyük külfet yaratmaktadır. MASKİ yaptığı kazıları onarıp öyle bırakmalıdır. Aksi takdirde ilçe belediyelerine para ödemeden kazı izni verilmeyecektir.

- İlçe Belediyesi tarafından tüm sahada ilk günden bu yana devam eden çöp hizmetlerinin karşılığı su faturaları içerisinde MASKİ’ye gitmekte iken 11 yılın sonunda ilçe belediyelerinin ne kadar alacağının olduğu ve tahakkuk eden alacaklarının akıbeti konusunda ayrıntılı bilgi ve ödeme planlarının açıklanmasını talep etmekteyiz.

- Ulaşımda özel taşımacılığa fırsat veren, plaka sahiplerinin hangi şartlarda ve programda çalıştıkları, hizmet yapıp yapmadıkları konusunda hiçbir takibin yapılmadığı ve ulaşımda aksayan hizmetlerin kırsalda göçe sebep oldukları aşikardır. Bunun gerekli takibinin yapılarak vatandaşların yaşadığı mağduriyet giderilmelidir.

- İl genelinde bazı yerlerde otobüs seferleri konulmamıştır. Örneğin Cumhuriyet Örnek Köy, yolcu olmasına rağmen neden otobüs seferi konulmadığının açıklaması yapılmalıdır.

- Malatya büyükşehir olduktan sonra ilçe belediyelerinin ödeneklerinden net %40 büyükşehir için kesinti yapılmaktadır. 10 yıldan beri bu aktarılan paraların ilçelere hizmet olarak dönmesi bir yana, halen ilçelere ek maddi yükler bindirilmesi çok düşündürücüdür.

- İlçelerde Büyükşehir Belediyesine bağlı birimler MASKİ, Yol Hizmetleri, İtfaiye, Mezarlık Hizmetleri, Terminaller, Otoparklar ve Numarataj hizmetleri başta olmak üzere her ilçede hizmetlerin bir noktada toplanarak Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkilendirilmiş bir ilçe müdürlüğü tarafından iş ve işlemlerin takibi yapılmalı ve bu belirsizlik ortadan kaldırılmalıdır.

- Vatandaşlar bu aralar suya gizli zammı yapılıyor, her ay su parası fazla geliyor diye dert yanıyorlar. Evet gizli zam yapılıyor gerekçesini şöyle acıklıyayım; Geçen belediye döneminde 14-01-2022 tarih ve 47819020-105.04-22 sayılı meclis kararı ile suya aylık enflasyon oranında zam kararı alınmıştı. Biz o meclis kararına CHP heyeti olarak kabul etmemiştik. Zaten deprem sonrası bin bir çileyle uğraşan ve bu hayat pahalılığının altında ezilen hemşerilerimiz için bu karardan kesinlikle vazgeçilmelidir.

- Ağır hasar görmüş ilimizin TOKİ Emlak Konut ve Rezerv Alanı tartışmalarından öte yerinde dönüşüm ruhsatları hızlı bir şekilde başlatılmalıdır. Malatya ile aynı şartları yaşayan komşu ilimiz Adıyaman’da olduğu gibi beş binin üzerindeki ruhsatlandırılmış, yapımına başlanmış ve 4. Kat seviyelerine ulaşmış bir uygulamanın hızlı bir şekilde devreye konularak ilimizde de çalışmaların hızlanması gerekmektedir.

- Geçen ay sanayide yanan dükkânları o gün ziyaret eden üç belediye başkanımız da hemen destek sözü vermişlerdi. Ancak aradan geçen bir aylık sürede bırakın desteği, esnaflarımız bir muhatap dahi bulamamaktadır. AFAD yardım etmemiş, büyükşehir malzeme verebilirim demiş, henüz malzemede vermemiştir. Esnaflar zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyorlar.

- Atatürk-Kışla Caddesi esnaflarının apar topar gönderildiği Malatya Millet Bahçesi’nin durumu içler acısı. Daha birkaç yıl önce açılışı yapılan Millet Bahçesi bakımsızlıktan virane durumda. Düşünün ki millet bahçesinin otları bile sulanmadığı için kurumuş. Ağaçlar kurumuş. Düşman malı olsa bu şekilde yapılmaz.  Üstüne bir de esnaf konteynerleri konulunca bahçe bahçelikten çıkmış. Bölgedeki esnaflar akşam saatlerinde ışıklandırma olmadığı için insanların bahçe içine girmekten korktuklarını belirtiyor. Kışla Caddesi esnaflarına görülen bu muamele kabul edilemez.  Millet bahçesinin bakımının yapılması ve esnafların çözüm bekleyen sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekmektedir.

- 2020 yılında başlayan pandemi ve 2023 yılında yaşanılan büyük depremlere rağmen Büyükşehir Belediyesi hiçbir dönem yol, asfalt gibi çalışmalarına en üst seviyede devam etmiş, kırsaldan elini çekmemiştir. Ancak görüyoruz ki Büyükşehir Belediyesi şu ana kadar hiçbir ilçede programlı bir hizmeti görülmemektedir. Bunun gerekçesi borçlarla izah edilemez. İş yapmaya gelmiş bir yönetimin işten elini çekmesi izah edilemez ve kabullenemez bir durumdur.”

GÖRÜŞÜLEN GÜNDEM..
Konuşmalardan sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Görüşülerek karara bağlanan maddeler;

-Planlı yerleşim alanları kapsamında olan Doğanşehir Sürgü Mahallesi 452 ada 4 nolu parsel için talep edilen su ürünleri üretim yetiştirme tesis alanı fonksiyonu verilmesi talebi, planlı şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle reddi,

-Yakınca mevkii Adıyaman yolu üzerin Maraş karayoluna bağlanacak olan “Beylerderesi Geçişi Onaylı Yatay Hattı” projesine yönelik olarak 1.5000’lik nazım imar planı değişikliğinin kabulü

-Battalgazi Bulgurlu Mahallesi, 6341ada 6 nolu parsele Resmi Kurum Alanı fonksiyonu verilmesine yönelik olarak hazırlanan 1.5000’lik nazım imar planı değişikliğinin kabulü,

-Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait İnönü Mahallesi 5498 ada 17 nolu parsele EğitimTesis alanı fonksiyonu verilmesi,

-Yoğunluk artışı oluşmaması nedeniyle Tecde Mahallesi 2424 ada 5-6-9-10 ve aynı mahalle 2433 ada 19 parseller için talep edilen plan notlarına “bina kütlesi” notu işlenmesinin kabulü,

-Karagöz Mahallesi (6.Etap) için hazırlanan 1.1000’lik uygulama imar planında yer alan yapılaşma koşullarının düzenlenmesinin kabulü,

-Afet İşleri Daire Başkanlığı için hazırlanan “ Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliğinin” kabulü,

-Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden MOTAŞ’ın sermayesinin 153 milyondan 336 milyon liraya çıkarılmasının kabülü,

İller Bankasından 100 milyon lira (herhangi bir kesinti yapılmadan) kredi kullanması için Belediye Başkanı Sami Er’e yetki verilmesinin kabülü.

Bir sonraki toplantının 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 15.00’de yapılmasına karar verildikten sonra 1. oturum sona erdi.

Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Mustafa (3 ay önce)
    Filler, develer keyifle tepişirken karıncalar arada gider!?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SADIK (3 ay önce)
    Büyükşehir taşeron maaşlarında ücret değerlendirmelerı çok adaletsiz. 5 grup var. Aralarında uçurum var. Tahsile önem verşn başkanım. Örgün eğitim fakülte mezunları malesef 3, grupta çok az maaş alıyorlar.saygılar sunarım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayan (3 ay önce)
    Sayın editör,..
    Editörün Notu: Uyarınız ve düzeltmeniz için teşekkürler
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Şeyho (3 ay önce)
    Bugüne kadar CHP'ye oy vermedim.Günnur hanım yapılamıyan eksikleri iyi ifade ettiğini gözlemliyorum.Bütün meclis üyelerinin bu duyarlıkla görevlerini Malatya"nın bir an önce belirli noktaya gelmesi dileğimizdir.Birde Günnur hanımın dile getirdiği, sanki Malatya'da en ağır darbeyi kuyumcu esnafı almış gibi varsa yoksa bu esnaf gurubuna öncelik verilmesi kamu vicdanını örselemektedir.Öncelik top yekün esnafın ayağa kaldırılması olmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bundan sonra da CHP ye verme ama hakkını CHP savunmasını iste. Seçimde yine ağzıniza bal çalarlar halay ceke çeke ampule basarsın. Kendinizden başka düşündugunuz kimse yok. Gelecek nesillerin yüzüne bakamayacaksiniz !!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (3 ay önce)
    Sayın başkan olimpiyat MADALYALI hatice kızımıza başarısını rutin olarak kutladık yetmez mi diye gecistirmeyin .emeklerini arkasından gelecek gençlerde örnek alması için belediyenizde spor alanında gorevlendirmeniz hakkıdır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ünal (3 ay önce)
    Konak , Gündüzbey, Yeşilyurt rezil durumda ne zaman bu insanların mağduriyeti giderilecek, neredeyse iki yıl oldu insanlar hala konteynerde
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kernekli (3 ay önce)
    Başından beri söylüyorum deprem oldu yer gök kuyumcu dürümcü doldu. Halkın ticaret alışkanlığı olmadığı nüfus yoğunluğu olmayan yerleri konteyner çarşılarla doldurdunuz. Malatya’dan 100.000 insan göç etmiş ancak dükkan sayısı eskiye göre artmış. Bu şehirde acilen konut ihtiyacını gidermek lazım ki herşey rayına otursun. Önümüzde Bostanbaşı gibi acı bir gerçek var. Çarşıda kışlada sağlam alanları rezerv alan ilan edeceğinize burada komple yıkılmış sitelerin arazilerini rezerv alan ilan edin acilen. Devlet burada hak sahiplerine bir ev verecek mi verecek. Dağın başında kör itin öldüğü yerde vereceğine yerinde yapsın devlet yapsın. İkizcedeki konutların suyu bile yoktu sonradan bir sürü masraf çıktı. Bostanbaşında yıkılan sitelerin rezerv alan olması devletin de menfaatinedir mağdur vatandaşın da menfaatinedir.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bostanbaşı Mah., Gündüzbey Mah. Yeşilyurt Merkez, Rezerv alanı olamaz, YERİNDE DÖNÜŞÜM ilan edilmeli, herkesin evi eski yerinde yerinde yapılmalıdır!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali eren (3 ay önce)
    Sami beye selamlar Başkanım yeni göreve geldiniz. Sizden ricamız taşeronlarıb ücret skalası bir kontrol edin. Düşün başkanım. Bir öğretmen ile teknik kadro mühendis aradında maaş farkı 11 bin tl. Önceden her grup arası bin veya 2 bin tl idi. Tahsile okumuşa önem verın. Öğretmen mühendisten 11 bin tl az alıyor. Bir öğretmen kolay yetişmiyor.mühendis uzaktan eğitimlede mezun oluyor. Ama ögretmen okuyor. Gidiyor okula. Başkanım ben inanıyorum.önceki dönem hazırlanmış hak hukuk adalet olmayan ücret skalayı değiltirin başkanım. Taşeron çalışan ögretmenin hakkı 5. Gruptur başkanım sizlere guveniyoru saygılarımla. Arz ederın
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Bu yorumuna baktım da 11 bin fark da az,belediyede öğretmen ne iş yapıyor, belediye teknik bir kurum. Öğretmenin ne riski var, depremde kaç öğretmen tutuklandı? Kendinizi mühendisle bir mi tutuyorsunuz? Ayrıca uzaktan eğitimle mühendis olunuyor yazmışsınız eksik netle de öğretmen olunuyor önce herkes haddini bilecek sonra yazacak. Az alıyorsan çık hakkını savun ama kalkıp da teknik bir kurumda mühendisle kendini kıyaslama.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Siz haddinizi bileceksiniz. Mühendisi yetiştiren ögretmendir.ögretmen olmassa kim okutacsk sizi.Nasıl binlerce boş gezen ögretmen varsa. Binlercede boş gezen mühendis var.eğitim fakülte mezunu ögretmen mezunları niye grubu düşük maaş alsın.öğretmen mezunlarıda 5 grup olsun
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Yusuf0144 (3 ay önce)
    Allah hesap sorsun.Tüyü bitmemis yetim hakkı sürekli yeniyor bu ülkede sorsan hepsi müslüman! Her şeyiniz RANT. DİN İMAN PARA. sözde muslumanlik çok bu ülkede. Seçim zamanı musluğu açar din iman bayrak yine kazanır halk bilincli değil ki. Kayırma,torpil,rant,ekonomik iflas, sağlık sisteminin çökmesi,spor,eğitim, mülteci krizi yahu bu kadar halkı köşeye sıkıştıran bunaltan vergilerle kanını emen bir başka hükümet geldi mi? Cebinde 10 lirası olmayan makarnacilar sorum size ???
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Umut (3 ay önce)
    Ameriga'nin oyunu bayrak inmez ezan susmaz hemen bir bayrak önünde ve camide fotoğraf paylaşın olay tatlıya baglansin
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Samet (3 ay önce)
    Sami beyin kurduğu kadroya rağmen bu kadar eksiklik oluşması dış mihrakların oyunu
    %80
    %20
    Yanıtla