SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Meclisi 'Yapılaşmada Uyulacak Kuralları" Onayladı

Büyükşehir Meclisi 'Yapılaşmada Uyulacak Kuralları
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er başkanlığında yaptığı Haziran ayı ikinci toplantısında, yerinde dönüşüm kapsamında yapılaşmada uyulacak kurallar belirlendi.

Buna göre, hak sahipleri tarafından yapılacak yerinde dönüşümlerde; yapı emsalleri, bir kereye mahsus olarak (toplam inşaat alanını geçmemek koşuluyla) tekrar kullanılabilecek. Ayrık ve Blok nizamlı yapı adalarında, hak sahiplerinin muvafakati ve Mimari estetik komisyonun uygun görüşü alındıktan sonra bitişik (kütle şeklinde) nizamlı yapılar yapılabilecek gibi önerilerin yer aldığı kararlar Malatya Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edildi.

Battalgazi ve Yeşilyurt İlçe sınırları içerisinde yer alan ve riskli (rezerv) alan ilan edilen bölgeler dışında kalan ve hak sahiplerince yapılacak yerinde dönüşümlerde “yapılaşmada uyulacak kurallar” belli oldu.  

Vatandaşın zararını en aza indirmek iddiasıyla Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerince ayrı ayrı hazırlanan ve riskli alanlar dışında kalan bölgelerde hak sahiplerince yapılacak yerinde dönüşüm talepleri Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu tarafından incelendikten sonra Başkanı Eyüp Sağlam tarafından Büyükşehir Meclisi'nin onayına sunuldu.

Komisyon Başkanı Sağlam tarafından  “Yerinde dönüşüm ve riskli yapıların dönüşmesiyle alakalı vatandaşlarımızda sürekli ciddi bir talep alıyorduk. Bu çalışmalar neticesinde Başkanımızın talimatıyla daha önce 3 tane meclis kararı almıştık. Yapılaşma koşullarına ilişkin, statik koşullara ilişkin kararlarımızı almıştık. O kararlarımız uygulanmaya başlandı. 6 Haziran’da askıya girdi ve şu anda uygulanıyor.  Fakat daha önce burada şu anda riskli binaların durumu ve daha önceden de ruhsatlandırılmış, vatandaşın daha önce ilgili yönetmelikle ruhsatını almış ama şimdi binalar düşüldüğü için dönüşüm yapamıyor veyahut ta depremde ağır hasar almış, yıkılmış yerinde dönüşüm yapamıyordu. Binaları sığmıyordu. Onların zararlarını minimuma indirmek için, meclisimiz de uygun görürse yerinde dönüşümün önünde engel kalmamış olacak.” ifadeleriyle meclise sunulan önerge şu kuralları içeriyor.

1- 18.Madde Uygulaması sonrası, yeni yapılacak yapı için emsal hesabında, ilgililerce önceden yapılan kamu ortaklık payı hibeleri ve yıkılan yapı yoğunluğunun mücbir hal kapsamında, mevcut yapı ruhsatındaki toplam inşaat alanını aşmamak kaydıyla bir kereye mahsus tekrar kullandırılması ve yeni durumda ifraz işlemlerinin ilgililerin arsa payı oranı üzerinden yapılması, ifraz yapılması mümkün olmayan yapı ruhsatı başvurularında da emsal hesabının arsa payı üzerinden değerlendirilecektir. (Mahkeme kararı ile yapı ruhsatı iptal edilen yapılar hariç)

2- Bina yüksekliği 22.50m ve daha az yüksekliğe sahip olan, yapı kullanma izin belgesi almış ve birden fazla yapı bulunan parsellerde, ilgililerce ifraz edilmesi mümkün olmayan yapı ruhsat başvurularında, idarece, yapılara ait deprem öncesi vaziyet planına uygun olarak ve eski yapı kütlesinin dışına çıkmamış olmak kaydı ile yapılan başvurularda sadece başvuruya konu yapı maliklerinin muvafakati ile işlem tesis edilecektir.

3- Daha önce ek meclis kararları ve encümen kararları doğrultusunda ek kat alan yapılarda; yıkılan yapı için, idare tarafından deprem öncesinde tanzim edilen yapı ruhsatının eki mimari projelerde verilmiş toplam inşaat hakkının, müktesep hakkı olduğu, kırmızı kot altında kalan inşaat hakkı hariç olmak üzere, zemin üstü (zemin dahil) tüm yapı emsal alanının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydı ve 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-201 8) ile Belediyemizce alınan ilave kararlara uygun statik tasarımlarının yapılmış olması halinde mücbir hal kapsamında tekrar kullandırılacaktır. Bu durumda meri imar planı kapsamında, yapı yoğunluğunu kullanamayan taşınmazlarda; Bina Yüksekliği Yençok 22,50 metreyi geçmemek şartıyla, Taban alanı; çekme mesafeleri belirlendikten sonra, bitişik nizamlar hariç, parseldeki mevcut ruhsatlı yapının, yapı ruhsatı ve eki mimari projesi üzerinden, yürürlükteki İmar yönetmeliğine göre hesaplanan taban alanı ve hiçbir şekilde parsel alanının %60’nı aşmamak koşuluyla ilave bir kat yapılabilir.(Emsal hesabı yürürlükteki yönetmeliğe göre hesaplanacaktır.)

4- Ayrık ve Blok nizamlı yapı adalarında, parsel maliklerinin talep etmesi halinde, Taban Alan Katsayısı oranını geçmeyecek şekilde, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen cephe uzunluklarının aşması halinde uygun dilatasyon ile ayrılarak, Mimari estetik komisyonun uygun görüşü alındıktan sonra bitişik (kütle şeklinde) yapılar yapılabilir.

5- Uygulama İmar Planında, ayrık ve blok nizam olan yerlerde, hâlihazırda bitişik nizam ve ikiz nizam yapılaşmanın oluştuğu durumlarda, Taks/Kaks değerlerine ve imar planında gösterilen esaslara uyulması kaydıyla bahçe mesafeleri mevcut yapılaşmaya göre düzenlenecektir.” ifadelerine ilave olarak;

6- “7452 sayılı kanun kapsamında (20 ocak Elazığ Depreminde yıkılan ve 6 şubat Kahramanmaraş depreminde ağır ve orta hasar alan yapılar) yerinde dönüşüm ile yapılacak olan yapılar, 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı ilan edilen yapıların bulunduğu parsellerde daha önceden ilgili belediyesince düzenlenen yapı ruhsatında belirtilen TAKS ve toplam inşaat alanını aşmamak üzere; minimum çekme mesafelerine uymak ve hiçbir şekilde TAKS %60’ı geçmemek şartıyla imar durumu ve inşaat ruhsatı düzenlenir.” ifadesinin de eklenmesi suretiyle, bahse konu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği komisyonumuzca değiştirilerek onaylanmıştır.”

Öneri, oy birliği ile kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, gündem maddelerinin görüşülmesinin arından Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinin ve Malatyalıların Kurban Bayramı’nı kutladı.  Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı birleşiminin ise 10 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 15.00’te yapılmasına karar verildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Kartay Cezmi (6 ay önce)
    Cezmi kartay ıslah olmadan malatya güvende değil dir
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (6 ay önce)
    Depremin üzerinden tam 18 ay geçti, (bir buçuk yıl ) nihayet akıllarına gelindi, her şey iki üç katı oldu, vatandaşın geçen sene ile bu gün arkasındaki süreden dolayı zaman ve maddi kayıpları nasıl karşılayacağız, bunun hesabını kim verecek, bu kadar çok mu zordu zamanında çıkarsalardı da bu kadar zaman ve maddi kayıp olmasaydı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (6 ay önce)
    2 Yılda imar planı çıkaramadık. Binaları yapmak ne kadar sürecek acaba?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 ay önce)
    Maşallah çok erken karar aldınız 1 yılıdır vatandaşı sürünürdük den sonra bakın komşu il adıyaman a yerinde dönüşüm u adamlar bitirmek üzeri daha bizde geçen ağzımızla dediniz yeşilyurt da 5 battalgazi de 1 piroje onaylanmış oda temel bile atılmadı galiba geçen yıl olsa idi 1 buçuk milyona üste para vermeden yerinde dönüşüm yapılırdı peki şimdi kim bu sorumluluğu üstüne alacak mutahitler mt karesi 20 bin ile 25 bin arası yapıyor 100 mt kare bir daire 2 buçuk milyon vatandaş 1 milyonu nerde bulacak allah a havel ediyorum kim bu işi sekmeye ugratiysa birde bunu başarı diyorsunuz ya cildiriyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Haberi yazan arkadaş vatandaşın anlayacağı dilden yazsan.Bu haberden anlamak işçin mimar veya mühendis olmak gerek.Ben vatandaş olarak eskisi gibi 12 katsa yine 12 kat yapabilecek mi galiba öyle ben öyle anladım.Zemin artı 4 v.b iptal mi oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yıldırım (6 ay önce)
    sayın sami er malatyanın nüfusu 742 bine düşttü büyük şehir statüsü elden gitmek üzere depremden dolayı gidelerin çoğu geldi ama 100 bin kadar vatandaşımız hala gelmedi onların tekrar gelmesi için veya başka bir projeniz varmı
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Paşa44 (6 ay önce)
    Bu ne cüret? Malatya gibi milliyetçi ve vatansever bir şehir bu kepazeliği asla kabul etmez. Bu iddialar doğruysa bu terör örgütü uzantısı parti destekçisi sözde işçiler hemen Malatya'dan uzaklaştırılmalıdır. Malatyalılar bu kepazelikleri asla kaldırmaz.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Paşa 44 (6 ay önce)
    Bu ne cüret? Malatya gibi milliyetçi ve vatansever bir şehir bu kepazeliği asla kabul etmez. İddialar doğruysa bu terör örgütü uzantısı parti destekçisi sözde işçiler hemen Malatya'dan uzaklaştırılmalıdır. Malatyalılar bu kepazelikleri asla kaldırmaz.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hesapları kesilmiş.Yüklenici firma gerekeni yapmış provakasyona, kepazeliğe izin vermemiş.Teşekkür ederiz.
    %58
    %42
    Yanıtla