Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantıları ilk oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er başkanlığında yapıldı. Çırmıhtı'nın Gedik ve Hıroğlu Mahallesi Nazım İmar Plan değişikliği, Milli Eğitim Müdürlüğüne koşullu arsa tahsisi, 2023 Mali Yılı Kesin Hesap Bütçesinin CHP'nin önerisiyle komisyona havalesi, eski Başkan Selahattin Gürkan yönetiminin seçime 15 gün kala aldığı kararın iptali, CHP’nin 2 ayrı komisyon kurulması teklifi gibi maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Sami Er Malatya’nın yeniden ayağa kaldırılması noktasında bir ayaklarının sürekli Ankara’da olduğunu belirterek, “Malatya’da çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Ankara’da şehrimizin yeniden yapılanması, rezerv alanları ile yapılacak konutlarla alakalı olarak sürekli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla sürekli istişare halindeyiz. Seçim sürecinde vatandaşlarımıza 15 bin konut yapılmasına dair vaadimiz vardı. Ankara ziyaretimizde TOKİ ile yapmış olduğumuz ziyaret sonrasında mevcut hak sahipliği haricinde 15 bin fazla konut yapılması ile ilgili gerekli çalışmaları başlattılar” dedi.
Başkan Er, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile mevcut Çevre Yolunun rehabilite edilmesi noktasında görüşmelerimiz oldu. Çevre yolu üzerinde bulunan kavşaklarla ilgili gerekli çalışmaların yapılması ile ilgili olarak da görüşmelerimiz oldu. Kuzey Çevre Yolu ile ilgili olarak da görüşmelerimiz oldu. Ayrıca Beylerderesi üzerine ikinci bir viyadük talebimiz oldu. Mevcut viyadük ilimiz trafiğini maalesef kaldıramıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın Malatya ziyaretinde, Malatya’mızın son durumu ile alakalı olarak bilgiler aktardık. Rezerv alanları ile alakalı olarak maalesef bilgi kirliliği var. Söğütlü Cami mevcut alanına yapılacak. İnşallah en kısa süre içerisinde Malatya’yı hep birlikte ayağa kaldıracağız. El birliğiyle hareket edersek deprem bölgesine aktarılan kaynakları en verimli şekilde değerlendiririz.
Malatya’nın deprem bölgesi olduğunu unutmamalıyız ve gerekli tedbirleri almalıyız. Orta hasırlı binaların ruhsatlandırılması ile alakalı tarih 5 Temmuza 2024 tarihine kadar uzatıldı.”
2023 KESİN BÜTÇESİ KOMİSYONA HAVALE..
Başkan Er’in konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Görüşülen ve karara bağlanan gündem maddeleri ise şöyle:
• Yeşilyurt İlçesi Gedik ve Hıroğlu Mahallelerini kapsayan yaklaşık 7 hektarlık alanı kapsayan 1.5000’lik Nazım İmar Plan değişikliği kabul edildi.
• Battalgazi İlçesi Uçbağlar Mahallesi 4469 ada 6 ve 8 nolu parsellerdeki hisselerin şartlı olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsisi kabul edildi.
• Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı Mali Yılı Kesin Hesabı maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Meclis üyesi Hurşit Kuşçu “Sayın Başkanım, Bütçeler, Plan Bütçe Komisyonunda incelendikten sonra meclise sunulur. Geçmişte Büyükşehir meclisimizde ve diğer Büyükşehirlerde de bu yöntem uygulanır. Oylamadan önce Plan- Bütçe Komisyonuna havale etmemiz gerekir” uyarısında bulundu. Başkan Er’de maddenin komisyona havale edilmesini oylamaya sundu. Konunun komisyona havale edilmesi oy birliği ile kararlaştırdı.
SEÇİME 15 GÜN KALA, 9 AY SONRA KİRA SÜRESİ BİTECEK YERLER İÇİN ALINAN UZATMA KARARI İPTAL..
İşletme sürelerinin 2024 yılı sonuna kadar olan işletmelerin giderayak 5 yıl uzatılması kararı, yeni yönetim tarafından “İşletme sürelerinin dolmasına 9 ay zaman ve görev sürelerinin dolmasına 15 gün kalmışken alınan bu kararın mantığını anlamaktan zorluk çekiyoruz” ifadeleri ile iptal edildi.
İşletme hakkı süresinin uzatılması ile ilgili 15.03 2024 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilen, “Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından 3. şahıslara kiralanan ve çoğunluğu şehir merkezinde bulunan ve aralarında büfe, çay ocağı, dükkân, otopark, soğuk hava deposu, sosyal tesis gibi işletmelerin, Selahattin Gürkan yönetimi tarafından 31 Mart seçimlerine 15 gün önce, 9 ay sonra bitecek olan kira sürelerinin 5 yıl uzatılması kararı " Sami Er yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi.
İşletme hakkı süresinin uzatılması ile ilgili 15.03 2024 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilen ve 08.05.2024 tarihinde yapılan Mecliste iptal edilen kararda; “Mülkiyeti ve sorumluluğu Belediyemize ait Malatya Kültür A.Ş.’ye işletme hakkı devredilen ekli listede belirtilen yerlerin işletme hakkı süresi 31.12.2024 tarihinde sona ereceğinden Malatya Kültür A.Ş. ekli yazılarında belirtilen yerlerin işletme hakkı süresinin bitiş tarihi olan 31.12.2024 tarihinden itibaren işletme hakkı süresinin 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunun 26. Maddesine istinaden 5 yıl süreyle uzatılmasının Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülüp karara bağlanması yönündeki teklifin değerlendirilmesi neticesinde; Mülkiyeti ve sorumluluğu Belediyemize ait, ekli listede belirtilen yerlerin 31.12.2024 tarihinden itibaren 5 (Beş) yıl süre ile Malatya Kültür A.Ş.’ye devredilmesine, mevcut işletme hakkı bedelinin 31.12.2024 tarihinden sonra, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE (12 aylık ortalamaya göre) oranında artış yapılmasına katılanların oy birliğiyle karar verildi” ifadeleri yer almıştı.
Kültür A.Ş.'ye devredilen, işletme (kira) sürelerinin uzatılma kararı iptal edilen belediye mülkleri ile yıllık kiralarına ilişkin liste şöyle:
BELEDİYE BORÇLARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURMA KARARI..
Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra söz alan CHP Grup sözcüsü Günnur Tabel tarafından “Belediye Borçlarını Araştırma” ile “Tarım ve Hayvancılık Komisyonlarının” kurulması ve rezerv alanlar kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesi konulu önergeler verildi.
Tarım ve Hayvancılık ile Belediye Borçlarını Araştırma Komisyonları kurulması oy birliği ile kabul edildi. Tarım ve Hayvancılık Komisyonunda; Mulla Hasan Kaplan, Osman Çiftçioğlu, Ali Ekinci, Hasan Avşar, Süleyman Durmaz, Ergül Günaydın, Hurşit Kuşçu isimleri yer alırken, Belediye Borçlar Araştırma Komisyonunda yer alacak isimlerin bir sonraki oturumda belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi.
REZERV ALANLAR, ÇARŞI İNŞAATI İLE İLGİLİ SORULAR, ELEŞTİRİLER..
CHP Grup sözcüsü Tabel yazılı önerge verdi. Tabel'in önergesinde yer alan değerlendirmeler, sorular ve eleştiriler şöyle:
“Yaşadığımız büyük felaket sonrasında Malatya’da yeniden yapılanma çalışmalarında büyük bir karışıklık yaşanmaktadır. Ya da aslında karışıklık yok, Ankara’da her şey net ama bize öyle yansıtılıyor. İşin ilginci bu konularda ya açıklama yapılmıyor ya da yapılan açıklamalar birbirleriyle uyumsuz. Yıkımların çok olduğu Maraş, Hatay ve Adıyaman’ı kıskanmamak elde değil.
Aylardan beri etrafı çevrilmiş bir alanda fore kazıkların çakıldığı iddialarına karşın geçen hafta ilimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımızın rezerv alanlarda 3 Mayıs itibariyle son noktayı koyduğu açıklanıyor. Peki, bu zamana kadar yapılanlar hangi proje ile, kim tarafından, ne şekilde ve nasıl yürütülüyor anlamakta zorlanıyoruz. Öncelikle şu konularda daha net açıklamaları hem biz hem de tüm Malatyalı hemşerilerimiz hak ediyor;
1. Mahalle ismi söylenip sanki mahallenin tamamı rezerv alan ilan edilmiş gibi insanlar tedirgin ediliyor, bundan vazgeçilmesi gerekir.
2. Rezerv alan içerisinde kalan sağlam bina varsa bunu nasıl çözeceksiniz?
3. Rezerv alan içerisinde yapılacak binalar kaç katlı olacak, bu alanlarda inşaatlar ne zaman başlayacak ve ne zaman bitirilecek?
4. Yapılar tamamlandıktan sonra ev ve işyerleri tesliminde kargaşa yaşanacağı, toplumda ciddi sosyolojik sorunlara sebep olacağı ve toplumun demografik yapısının bozulacak olması konuları gündeme geliyor mu?
5. Hangi vatandaş, kim, gerçek hak sahipleri mi, ya da ısmarlama gelecek kişiler mi, her kimse; ne kadar borç yükü altına girecek ve bunu kaç yılda ödeyecek?
6. Kişiye ve gruba özel yerinde dönüşüm ve rezerv alan çalışmaları mı var?
7. Rezerv alan ilan edilip duruluyor, ancak eski halinde bile trafik kargaşası ve sosyal donatıları eksik olan bu alanlarda, üzerine bir de kat artırılarak ileride kargaşa daha da artmayacak mı?
Bunlara ilave olarak, rezerv alanda daire sahibi olan, ancak hak sahipliği kapsamında daire alarak borçlanan vatandaşların rezerv alandaki ikinci hak sahipliği olacak mı? Olacaksa ikinci bir borçlanma mı yapılacak, ya da TOKİ’de hak sahibi olan vatandaşın kendi yerindeki arsa payı elinden mi alınacak?
Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları rezerv alanı ilan edilen bölgelerin Çevre ve Çehircilik Bakanlığı tarafından belirlendiğini ve inşaatının devlet eliyle yapılacağını belirterek kendilerine yük gelmeyeceğini belirtiyorlar. Eğer belediye başkanlarımız depremde yıkılan kentimizin yeniden imarı için müdahil değillerse, bu konularda sadece bakanlık söz sahibi olacaksa, ne için bu makamlara geldiler?
Ek olarak bir konuda yerinde dönüşüm konusunda henüz somut adımlar yeni yeni atılırken, vatandaş bu amaçla bir araya gelip, müteahhit ayarlıyor, ancak iş tam resmiyete döküleceği sırada o bölgenin rezerv alan ilan edildiğini öğreniyor. Yerinde dönüşüm ile yerel mütehhitlik ve diğer yapı sektöründeki firmaların ticari faaliyetlerinin artması, şehrimizin kalkınmasını hızlandıracak ve şehrimizden göçleri durduracaktır. Yerinde dönüşümün desteklenmesi, gerek hibe ve gerekse kredilerin artırılması yoluyla olabilecektir.”
Maddelerin tamamlanması ve bir sonraki oturumun 14 Mayıs Salı Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra 1. oturum sona erdi.
malatyahaber.com