Büyükşehir Belediyesi Yol Asfalt İşleri Daire Başkanlığı bünyesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine, belediye bünyesi içerisinde yaklaşık 70 gün önce başlatılan idari soruşturmanın sonucunda aralarında, bu dairenin bağlı bulunduğu Genel Sekreter Yardımcısı Z.S. ile Asfalt Dairesi Başkanı M.M.'nin de bulunduğu 6 personelin ihraç edilmesiyle sonuçlanan işlem süreci, bu soruşturmanın objektif kurallara, yasa ve yönetmeliklere ne kadar uygun yapıldığı konusunda birçok soruyu gündeme getirdi.
Yapılanın, böyle bir iddia karşısında "normal bir prosedür" olmadığı, ihraç edilen memurlara ilişkin neredeyse "özel işlem" yapıldığı, boşalttıkları kadrolara belediyede görülmeyen bir süratle atamalar yapılması ve getirilen bazı isimlerin de soruları artırdığı ifade ediliyor. Yine, belediye yetkililerince konunun Cumhuriyet Başsavcılığı'na da iletildiği yolundaki iddiaya rağmen, bu kişilerin savcılıkça henüz ifadeye dahi çağrılmadıkları, ihraç işleminin idari soruşturma esas alınarak gerçekleştirildiği bildiriliyor. Ayrıca, yolsuzluk suçlamalarına konu ihaleyi alıp işleri yapan müteahhitin de, belediyede yapıldığı öne sürülen idari soruşturma kapsamında bilgisine başvurulmadığı gibi, bu kişinin, haklarında ihraç kararı verilen belediye personeli gibi savcılıkça da ifadeye çağrılmamış ve idarece süreçte kendisine iş bıraktırılmamış olması, yapılan işleme ilişkin sorulara yolaçıyor.
15 PERSONEL AÇIĞA ALINMIŞTI..
Geçtiğimiz Temmuz ayında, bir ihbar üzerine Malatya Büyükşehir Belediyesi Yol ve Asfalt İşleri Dairesi ile bağlı Asfalt Şantiyesi'ne ilişkin iki ayrı soruşturma başlatılmış, bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın talimatıyla genel sekreter yardımcısı, daire başkanı, müdür, müdür yardımcısı, 3 kontrol mühendisi, memur, kadrolu işçi ve 6 hizmet alım personeli olmak üzere 15 kişinin açığa alındığı belirtilmişti.
Asfalt Şantiyesi'nde, burada görevli müdür N.F.'nin de adının dahil olduğu ayrı bir soruşturmanın halen devam ettiği belirtilirken, yol ve kaldırım ihaleleri kapsamındaki bazı suçlamalarla ilgili idari soruşturma kapsamında Genel Sekreter Yardımcısı Z.S., Daire Başkanı M.M. ile 3'ü kontrol mühendisi olan A.S.B., B.C., Ş.G. ve M.E.'nin görevlerinden ihraç edildikleri haber alınmış, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da bu ihraçları doğrulamıştı.
YAPILAN SORUŞTURMA VE İHRAÇ KARARI SORU İŞARETLERİYLE DOLU..
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir süre önce yaptığı açıklamada, belediye yöneticilerini uyararak, yolsuzluk yapanın gözünün yaşına bakılmayacağı yolundaki söylemleriyle birlikte, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde, "ihbar" gerekçeli söz konusu yolsuzluk ve usulsüzlük soruşturması işlemi başlatıldı. İlk etapta 15 kişi açığa alındı, bu görevlerden genel sekreter yardımcılığı ve diğer bazılarına süratle atamalar yapıldı.
Yolsuzluk söylentilerine muhatap olan AKP'li bazı belediyelerde başkanların istifalarının istendiği bugünlerde, Malatya Büyükşehir Belediyesi, yol ve kaldırım ihalesini gerekçe göstererek, tam anlamıyla ve kurallara uygun yapılmadığı, eksik olduğu öne sürülen "idari soruşturma" doğrultusunda 6 görevlisini, aynı zamanda Disiplin Kurulu işlevi gören Encümen kararıyla ihraç etti.
Belediye yetkilileri, bu kişilerle ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunduklarını iddia etmelerine karşın, suçlanan kişilere bugüne kadar savcılıkça herhangi bir davet yapılmadığı, dün mesai bitimi itibarıyla ifadeye çağrılmamış oldukları ortaya çıktı.
Ayrıca, suçlamaya konu edilen ihaleler ve bu kapsamda işi alan müteahhidin ise, belediyece yapıldığı öne sürülen idari soruşturmada bugüne kadar ifadesine başvurulmadığı, 70 gün önceki yolsuzluk ve usulsüzlük suçlamasına konu olan işi yapan, normalde bir yolsuzluk soruşturmasının diğer tarafı olması gereken müteahhid hakkında belediyece başka bir işlem yapılmadığı gibi, iş bıraktırılmayan müteahhidin geçtiğimiz günlere kadar 'yolsuzluk iddialarına konu işi' yaptığı öğrenildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, boyutunun yaklaşık 7 milyon TL'yi bulduğu iddia edilen yolsuzluk suçlamasında, soruşturma ile bu soruşturma kapsamına alınmayan, esasen soruşturulması gerekirken soruşturulmayan "anormal" işlere ilişkin dile getirilen iddialar şöyle:
"- Malatya Belediyesi’nde 2015 yılında yapılan ve muhtelif yerlerdeki kaldırım düzenlemesini içeren ihaleyle ilgili başlatılan soruşturma sonucunda aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 6 personelin ihracının ardından, Malatya Belediyesi tarafından kurumu kamu zararına uğrattığı ileri sürülen firma soruşturmaya rağmen işe devam etti. Firmanın haksız kazanç elde etmesine göz yumduğu gerekçesiyle 6 personelin ihraç edilmesine karşın işe devam ettiğinin ortaya çıkması kafaları karıştırdı.
-Malatya Belediyesi’nin iddiasına göre kaldırım ihalesini alan firma, kurumdan yaklaşık olarak 7 milyon TL haksız kazanç elde etti. Söz konusu ihaleyle ilgili başlatılan soruşturma sonucunda bu haksız kazanca göz yumduğu gerekçesiyle daha önce açığa alınan ve aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 6 personel belediye encümen kararıyla memuriyetten atıldı, ancak haksız kazancı elde ettiği iddia edilen firma işe devam etti. Firmanın soruşturmanın başlatıldığı 26 Temmuz 2017 tarihinden bu yana Tevfik Temelli, Battalgazi –Eskimalatya Yolu, Ahu Sokak ve Tevhid Sokağı'ndaki yol ve kaldırım işlerini yaptığı öğrenildi.
- Belediyede devam eden iç soruşturmada, bazı memurlar suçlanırken, kaldırım ihalesinde çıkar sağladığı ileri sürülen müteahhit firmanın hiç bir şekilde belediyenin muhakkiklerinden davet almadığı, ifadesine başvurulmadığı, kendisine de herhangi yazılı veya sözlü bir uyarıda bulunulmadığı da ortaya çıktı.
- Bu suçlamaların ardından ilk etaptaki açığa alınmalarla boşaltılan bir makama, Çakır üzerinde çok etkili bir üst düzey memurun referansıyla getirildiği öne sürülen Büyükşehir Belediyesi’nde üst düzey bir yönetici, ‘2 Ekim Pazartesi günü firma ile sözleşmeyi feshettik’ derken, ihaleyi alan firmanın hak edişi için belediyeden kontrol görevlisi istediği, idare bu talebe yanıt vermediği için hak edişini alamadığı gerekçesiyle firmanın geçtiğimiz günlerde kendisinin işi durdurduğu ortaya çıktı.
- Malatya Belediyesi’nde Yol Asfalt ve Kordinasyon Dairesi Başkanlığına bağlı 6 personelin ihracına neden olan kaldırım ihalesi 2015 yılında yapıldı. İddialara göre; Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe sınırları içerisinde bulunan muhtelif cadde ve sokakları kapsayan ihalenin şartnamesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı ve Destek Hizmetleri Dairesi tarafından ihale edildi. İhale Komisyonunun değerlendirmesinin ardından ihaleyi kazanan firma, Fen İşleri Dairesi tarafından belirlendi. İhalenin onaylanmasının ardından sahada iş başladı ve 3 ay boyunca sahadaki çalışma Fen İşleri Dairesi'nin sorumluluğunda yapıldı. Sahada işlerin aksamasıyla birlikte, iş esas yapması gereken birim olan Fen İşleri'nden alınıp Yol ve Asfalt Dairesi’ne devredildi. Yol ve Asfalt dairesi yöneticilerinin bu süreçte kendi iş yüklerinin ağır olduğu gerekçesiyle bu işi almak istemediği, başkan Çakır’a bu konuda itirazlarını ilettiği, buna rağmen işlerin yol ve asfalt dairesinin üzerine adeta yıkıldığı, aslında yolsuzluk iddialarına temel teşkil eden gerçeğe uymadığı sahadaki çalışmalarla ortaya çıkan verilerle şartnameyi hazırlayan, ihaleyi onaylayan Fen İşleri Dairesi'nin ise yapılan bu iş ve işlemden sorumlu tutulmadığı öne sürülüyor.
- Yaklaşık maliyetinden birim fiyatlarına ve kullanılacak malzeme hesabına kadar ihale şartnamesi, iddiaya göre yapılması gereken işlere uymayan verilerle, tamamıyla Fen İşleri Dairesi tarafından hazırlanırken, bu daire ilk üç ay sahada işi yürüten olmasına rağmen işten çekildi. Sonradan yol ve asfalt koordinasyon dairesine devredilen ve iddiaya göre, yaklaşık maliyet hesabının sahada yapılan işe uymaması sonucu, ortaya çıkan imalatın büyüklüğü ve dolayısıyla artan maliyetten, yol ve asfalt dairesi sorumlu tutuldu ve iddialara göre çok farklı amaçlarla fatura 6 personele kesildi.
- Yine iddiaya göre; ihalede yapılan fiyatlandırma poz başına yapıldı. Türkiye’de neredeyse hiçbir belediyede örneği olmayan bir şekilde ne proje, ne metraj uzunluğu, hangi uzunlukta ne kadar cadde ve sokak yapılacağı bilgisi yoktu. Ancak kullanılacak malzemenin miktarı ancak sahada yapılan uygulama ile ortaya çıktı. Dolayısıyla yapılan işle, fen işlerinin yaklaşık maliyet hesabı arasında uçurumlar ortaya çıktı. Projesiz, kaldırım ve caddelerin uzunlukları belirtilmeden, ucu açık gelişmelere mahal verecek şekilde ihale şartnamesi hazırlayan Fen İşleri bu soruşturmanın dışında tutuldu.
- Yine ilgili yasaya göre geçici veya kesin kabulü yapılmayan bir işte kamu zararı tespit edilemeyecek olmasına rağmen, henüz geçici kabulü dahi yapılmayan kaldırım ihalesinde kamu zararının boyutunun nasıl tespit edildiği anlaşılmadı. Sahada yapılmayan imalat karşılığı bir ödeme yapıldıysa dahi bunun kesin kabul esnasında yeniden hesaplanıp, müteahhidin teminatından kesilerek veya, geriye kalan alacaklarından tahsil edilerek kamu zararının tazmin edilebilecek olmasına rağmen alelacele yapılan görevden almaların, başka bir takım iş ve işlemleri perdelemeye yönelik olduğu bazı çevreler tarafından iddia ediliyor. Müteahhit firmaya bu nedenle bir yaptırım uygulanmadığı, uygulanması halinde firmanın belediye ile yaptığı iş sözleşmesi gereği alacaklarını yargı kararıyla bile tahsil edebileceği belirtiliyor."
Asfalt Şantiyesi'ndeki suçlama ve müdürü N.F. başta olmak üzere buradaki görevden almalarla ilgili ayrı bir idari soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, bu soruşturmanın son durumu hakkında herhangi bir bilgi edinilemedi."
BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR YANLIŞ MI YÖNLENDİRİLİYOR?
Malatya Büyükşehir Belediyesi'ndeki söz konusu yolsuzluk iddiasıyla ilgili yapılan iş ve işlemlerdeki eksikler, açığa almalarla boşaltılan bazı makamlara yapılan atamalar ihraçlarla birlikte bir kez daha gündeme geldi.
Bu göreve getirilenlerin, kendilerine muhabirlerce sorulduğunda söyledikleri, yolsuzluk iddiası ve ihraç işlemini destekler yönde olan, ancak müteahhitin doğrulamadığı ve "gerçek dışı" olduğu öne sürülen beyanları dikkat çekti.
Bu çevrelerin gerek idari, gerek adli soruşturmayla ilgili açıklamalarının tutarsızlığının yanı sıra, iktidar partisinin bazı belediyelere ilişkin uyarılarının ardından başkanların istifasının istenmesi şeklinde yaptırımlara başladığı bir dönemde, yolsuzlukla mücadele görüntüsü vermeye çalıştıkları öne sürülüyor.
Ortaya atılan iddialar ve eksik yapıldığı öne sürülen soruşturmanın sonucunu üst makamlara mesaj iletme telaşıyla, işin "alelacele" kotarılmaya çalışıldığı izlenimi yaratanların kimler olduğundan, bazı memurların görevlerine son verilmesinin bu kişiler hakkında yapıldığı- yapılacağı öne sürülen adli soruşturmayı da etkilemeye yönelik olup olmadığına, bu kişilerin adli soruşturma sonucu temize çıkmaları halinde ne olacağına kadar çok sayıda soru yanıt bekliyor.
İhraç edilenlerin yanı sıra yolsuzluk suçlamasının diğer tarafında olması gerekiyorken bugüne kadar hakkında bir işlem yapılmamış olan müteahhidin de, konuya ilişkin kamuoyuna açıklama yapmaları bekleniyor.
Bu arada, esas amaçlarının belediyede mevcut durumlarıyla yetinmeyip, 'başkana çok yakın olan isimleri dahi harcamak-harcatmak pahasına' üst düzeyde kadrolaşmak olduğu konuşulan bazılarının, ihale ve sonrasında yapılan iş ve işlemlerle ilgili, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı etkilemiş olabilecekleri ve yanlış yönlendirdikleri iddiaları da kuvvetle konuşulmaya başlandı.
malatyahaber.com