Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, taşeron işçi statüsünde çalışan 2 bin civarında personeline baskıyla uyguladığı ücret sistemi tepkilere yolaçarken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyu bir soru önergesi ile İçişleri Bakanı Efgan Ala'ya sordu ve yanıt istedi. Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçilerin belediye tarafından haklarının gasp edildiğini belirterek, hukuksuz uygulamaya son verilmesini istedi. Ağbaba, “Malatya Belediyesi kendi imzaladığı sözleşmeyi tanımayarak Dünya’da eşi benzeri olmayan bir uygulamaya imza atıyor” dedi.
Belediyenin, imzaladığı sözleşmeye karşın, tüm taşeron işçileri temizlik işçisi, kol işçisi olarak değerlendirme ve buna göre ücretlendirme, böylece tasarruf sağlama girişimi tepki görmeye devam ediyor. Kalifiye elemanların da "saha elemanı" olarak değerlendirilerek, buna göre ücretlendirilmesi uygulamasında, personelin maaşlarında düşme yaşanacağı belirtilirken, bu statüdeki bir kısım personel, Malatya milletvekillerine, “Esenlik çalışanları haricinde Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde taşeron işçilerin maaşlarından yüzde 20 kesinti yapılmıştır. Talimatı veren başkanın bizzat kendisidir. Öne sürülen gerekçe ise belediyenin maaş artırımına gitmesinin belediye bütçesine yük getireceği ve mali disiplini bozacağıdır. Daire başkanları ve kurumda çalışan müdürlere sorulduğunda almış olduğumuz cevap budur. Sözleşmeli arkadaşlara sorduğumuzda ise bu arkadaşlar sözleşmelerinin feshedildiğini, vasıflarının değiştirilerek yeni sözleşmeler imzalandığını ve karşı çıkmak isteyenlerin işten çıkarılmakla tehdit edildiğini; bu yüzden mağduriyet oluştuğunu beyan etmişlerdir. Öne sürülen sebeplerin tatmin edici olmaması ve haklarımızın gasp edilmesinin yasal olarak bir dayanağının bulunmaması nedeniyle ismimiz saklı tutularak kamuoyuna bu bilginin verilmesini arz ederim.” diye başvurdu.
HÜKÜMET ARTIRIYOR, MALATYA BELEDİYESİ AZALTIYOR
Konuyu gündeme getiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 7 Haziran seçimleri öncesi CHP’nin asgari ücreti Bin 500 lira yapma vaadinin AKP tarafından ‘kaynak nerede?’ denilerek eleştirildiğini, buna rağmen 1 Kasım seçimleri öncesi AKP’nin kendi vaatlerinin arasına asgari ücret artışını da koyduğunu belirterek “Cumhuriyet Halk Partisi sayesinde asgari ücret bin 300 liraya çıkarıldı. Ancak, Malatya Büyükşehir Belediyesi hükümetin tersine işçi ücretlerinde artış değil azalışa gitmek için uğraşıyor. Belediyeye bağlı şirketlerde çalışan personellere asgari ücret üzerinden yapılan ek ödemenin miktarının bir önceki yıla göre kısılarak, işçi maaşlarındaki artışa engel olduğu ifade edilmektedir” dedi.
DÜNYA’DA EŞİ BENZERİ YOK
Asgari ücretin zamlanması ile birlikte maaşlarında artış olmasını bekleyen işçilerin mağdur olduğunu, itiraz edenlerin ise iddiaya göre belediye tarafından işten çıkarılmakla tehdit edildiğini belirten Veli Ağbaba, “İşçilere ‘muvafakatname’ imzalatılmak suretiyle hak gaspına yasal kılıf hazırlanmak isteniyor. İmzaladıkları sözleşmeye göre emeklerinin karşılığını isteyen işçilerin ekmekleriyle oynamak kabul edilemez.T aşeron firmalarla 3 yıllık sözleşme imzalanmasına ve sözleşmenin bitimine 22 ay kalmasına rağmen, sözleşmeyi yok sayıp yeni düzenleme yapılması yasalara aykırıdır. Asgari ücret üzerinden daha önce ek ödeme alan personellerin ödeme oranlarının aşağı çekildiği ifade edilmektedir. Oysa imzalanan sözleşmelere göre asgari ücret üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir.Malatya Belediyesi kendi imzaladığı sözleşmeyi tanımayarak Dünya’da eşi benzeri olmayan bir uygulamaya imza atıyor” dedi.
SORU ÖNERGESİ..
Ağbaba, İçişleri Bakanı Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şöyle dedi:
"7 Haziran seçimleri öncesi CHP’nin asgari ücreti Bin 500 lira yapma vaadi AKP tarafından ‘kaynak nerede?’ denilerek eleştirilmiş, buna rağmen 1 Kasım seçimleri öncesi AKP kendi vaatlerinin arasına asgari ücret artışını da almıştır.
Ancak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Hükümetin tersine işçi ücretlerinde artış değil azalışa gitmek için uğraştığı, belediyeye bağlı şirketlerde ve firmalarda çalışan personellere asgari ücret üzerinden yapılan ek ödemenin miktarının bir önceki yıla nazaran kısılarak, işçi maaşlarındaki artışa engel olduğu ifade edilmektedir.
Bu çerçeveden hareketle;
1-Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 Şubat ayı maaş ödemelerinden önce personellerden büyük kısmında unvan değişikliğine gittiği doğru mudur?
2- Hizmetlinin Yardımcı hizmetli, Teknisyenin Yardımcı büro personeli gösterildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu değişime neden ihtiyaç duyulmuştur?
3-Asgari ücret artışının öncesinde Bin 600 lira maaş alan bir işçinin artışın ardından yine aynı ücreti alacağı doğru mudur?
4-Sözleşmeye göre asgari ücret üzerinden artış sağlanması gerekirken, bu artışın önüne geçmek için oranların aşağı çekildiği iddiaları doğru mudur?
5-Belediye yetkililerinin personel çalıştıran firma yetkililerini çağırarak, önceki yıl artış oranlarını aşağı çekmelerini istediği belirtilmektedir.Yapılan bu uygulama sonucu asgari ücret artışının ardından maaşlarına zam bekleyen personellerin mağdur olacağı düşünülmemekte midir?
6-Daha önceki imzalanan sözleşmeye göre güvenlik personellerinin %35 olan artış oranının %15’e, Zabıta personellerinin % 55 olan artış oranının %32’ye çekildiği iddiaları doğru mudur?"
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi