- SAYIŞTAY DENETİMİNDE ÇIKTI: Denetimlerde ayrıca belediye taşınmazlarının kira sözleşmesinin encümen tarafından uzatıldığı, bunun da mevzuata aykırı olduğu belirlendi
Kamu kurumlarının hesaplarını denetlemekle görevli en yüksek yargı organı olan Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarını incelemesi sonucunda yayınladığı raporda, ‘Kurum Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Tamamının Kayıt Altına Alınmadığını’ tespit etti.
Geçtiğimiz yıl yapılan denetimler sonucunda ‘Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılına ait mali rapor ve tablolarının ‘Doğru ve güvenilir bilgi içermediği’ kanaatine varan Sayıştay Başkanlığı, 2016 yılı denetimlerinde ‘Tapuda Malatya Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı bulunan 179 adet taşınmazın muhasebe kayıtlarında yer almadığını’ belirtti.
Sayıştay’ın Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı denetimine ilişkin olarak ‘Denetim görüşünün dayanakları’ bölümünde ‘Kurum Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Tamamının Kayıt Altına Alınmaması’ başlığı ile yayınlanan bölümde “Yapılan denetim ve incelemeler sonucunda, tapuda Malatya Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı bulunan 179 adet taşınmazın muhasebe kayıtlarında yer almadığı tespit edilmiş olup, en kısa zamanda envanter çalışmasının yapılıp maliyet veya rayiç bedelleri üzerinden muhasebe kayıtlarının yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir” görüşüne yer verildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Sayıştay’a verilen yanıtta “Belediyemizin Tapuda kayıtlı olup, muhasebe sistemimizde kayıtlı olmayan taşınmazları ile ilgili olarak ilimizdeki tüm ilçe Tapu Müdürlükleri ile gerekli yazışmalar yapılarak, taşınmazlarımıza ait tapu senetleri talep edilmiş olup, sistemimizde kayıtlı olmayan taşınmazlarımızın sisteme aktarılması çalışmaları başlatılmıştır. Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığınca Mali Hizmetler Daire Başkanlığına intikal ettirildiğinde 31.12.2017 tarihine kadar taşınmazlara ait muhasebe kayıtları yapılacaktır” denildi.
“Taşınmazların kira sözleşmesinin encümen tarafından uzatılması mevzuata aykırı”
Sayıştay Başkanlığı ayrıca ‘Deneti Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler’ başlığı altında ise 4 ayrı başlı altında mevzuata ve ilgili kanunlara aykırı bir takım uygulamalar tespit etti.
Sayıştay Başkanlığı’nın Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı hesap hareketlerinin incelenmesi sonucunda kira süresi dolan belediyeye ait gayrimenkullerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak ihale yapılmaksızın tekrar encümen kararı ile kira sözleşmelerinin yenilenmesi veya uzatılmasının mümkün olmadığını ve kiracıları işgalci konumuna düşürdüğünü belirtmesine rağmen Büyükşehir Belediyesinin bu uygulamaya devam ettiği ortaya çıktı.
‘Taşınmaz Kira Sözleşme Sürelerinin Encümen Kararı İle Uzatılması’ başlığı altında yayınlanan bölümde şu ifadeler yer aldı:
“Yapılan denetim ve incelemeler sonucunda 2886 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilerek imzalanan taşınmaz kira sözleşmelerinin sürelerinin mevzuata aykırı şekilde encümen kararı ile uzatıldığı tespit edilmiştir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 28’inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Encümenin Görev ve Yetkileri Başlıklı 34’üncü maddesine yapılan atıf gereği bu maddenin (g) bendinde; taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermenin encümenin yetkisinde olduğu ifade edilmiştir.
2016 yılına ilişkin yapılan incelemede ise; Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait taşınmazların 2886 sayılı Kamu İhale Kanunu’na uygun olarak ihale yapılarak kiraya verildiği fakat sözleşmede öngörülen kira sürelerinin encümen kararı ile uzatıldığı görülmüştür. Yapılan açıklamalar dâhilinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilen ve kira süreleri taraflarca imza altına alınan sözleşme ile belirlenen taşınmazların kiralama sürelerinin bitimi ile beraber yeni sözleşmenin yine 2886 Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilerek imza altına alınması gerekmektedir. Sözleşme süreleri biten taşınmazlarının kira sürelerinin Büyükşehir Belediyesi encümeni tarafından uzatılmasının mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturduğu düşünülmektedir.”
2014 yılı hesap hareketlerinin incelenmesi sırasında, söz konusu bulgu için Sayıştay’a “Kira sözleşmesi biten fuzuli şagil durumunda olan kişilerden 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri doğrultusunda ecrimisil alma ve tahliye işlemlerine başlanmıştır” şeklinde savunma yapan Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı denetimi sonucunda mevzuata aykırı aynı konuyla ilgili olarak “Kiraya verilen gayrimenkullerin kira süresi sonunda 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri kapsamında yeniden ihaleye çıkarılarak kiralanması ile ilgili gerekli çalışmaların başlatıldığı, bundan sonraki süreçte de ilgili kanun hükümlerine göre ihale işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceği” yanıtını verdi.
“Gereğinin yapılıp yapılmadığı takip edilecek”
Sayıştay Raporu’nun sonuç bölümünde, Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yaptığı bu savunmanın gereğinin yapılıp yapılmadığının bundan sonraki incelemelerde takip edileceğinin altı çizilerek, “Bulguda belirtilen hususla ilgili olarak kurum tarafından gerekli düzenlemelerin yapıldığı belirtilmiştir. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.” denildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
___________________________________
SÖZDE GAZETECİ ‘EMEK HIRSIZLARI’NA: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz. Bir sonraki uyarımızda, neredeyse tüm özel emek ürünü çalışmalarımızı“hırsızlayan” malum bir site başta olmak üzere, emek hırsızlarını isim isim yayınlayacağımızı, haklarında da yasal işlemlere başvuracağımızı belirtmek istiyoruz –malatyahaber.com