MEMURİYETTEN İHRAÇ EDİLEN 6 KİŞİ GERİ DÖNÜYOR.. Malatya İdare Mahkemesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, bazı ihalelerde usulsüzlük yaparak kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle, devlet memurluğundan ihraç edilen 6 belediye personelinden biri olan eski Yol – Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert’in işten atılmasına yönelik işlemin hukuka uygun uygun olmadığı görüşüyle, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu’nun işleminin iptaline karar verdi. Aynı konumdaki diğer 5 personelin ihraçlarına ilişkin işlemin de iptal edildiği haber alındı.
Mahkeme, Mehmet Mert’in Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açtığı davada, ayrıca, davacının yoksun bırakıldığı özlük haklarının da dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte Mehmet Mert’e ödenmesini de hükme bağladı. Mehmet Mert’in yanı sıra o dönem memuriyetten ihraç edilen Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Şube Müdürü Ahmet Bayhan, kontrolörler Bayram Cömertler, Murat Erbasan, Şener Gülbay hakkında da belediyece yapılan görevden alma işleminin iptal edildiği öğrenildi.
6 personel devlet memurluğundan ihraç edilmişti
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşilyurt ve Batttalgazi ilçelerinde kaldırım, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, kaldırım ve çevre düzenlemesi içeren iki ihale düzenlenmiş, bu ihalelerin yönetiminde sorumlu olduğu belirtilen 6 belediye personeli, ihalede usulsüzlük yaparak kamuyu zarar uğratmak ve görevi kötüye kullanmak, yüklenici firmanın haksız kazanç sağlamasına göz yummak iddiası ile suçlamalara ilişkin idari ve yargı süreci sonuçlanmadan 2017 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, “Devlet memurluğundan ihraç” cezası ile cezalandırılmıştı.
Aralarında Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert’in de olduğu 15 belediye personeli soruşturmanın ilk aşamasında açığa alınmış, ilerleyen safhalarda ise Mert ve Sarılar’ın da aralarında bulunduğu 6 belediye personeli, Yüksek Disiplin Kurulu işlevini de gören Malatya Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından devlet memurluğundan ihraç edilmişti.
Hukuksuz ihracı Yargıya taşıdılar
Uzun yıllar, il belediyesi ve büyükşehir belediyesi statüsünde Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren ve özellikle kırsal mahallelere götürülen belediye hizmetlerindeki çabasıyla tanınan, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde meclis üyelerinin ödüllendirilmesini istedikleri Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kendisi aleyhine tesis ettiği işleme dayanak olan tüm iddiaları reddederek, işlemin iptali ve yoksun bırakıldığı özlük haklarının ödenmesi talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Malatya İdare Mahkemesi’nde geçtiğimiz günlerde görülen duruşmalı davada, davalı Malatya Büyükşehir Belediyesi Avukatı Cihangiray Yılmaz, kurumun tesis ettiği işlem ve kararı savunurken, davacı Mehmet Mert’in avukatları Rukiye Kayaalp ve Kadir Coşkun Kayaalp, davacıya yöneltilen tüm suçlamaları reddederek, müvekkilleri aleyhinde tesis edilen “Devlet memurluğundan ihraç” kararının Anayasa’nın ilgili maddeleri ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun birçok maddesine aykırı olduğunu ileri sürdü. Avukatlar Rukiye Kayaalp ve Kadir Coşkun Kayaalp, müvekkilleri Mehmet Mert hakkında verilen işlemin iptalini ve dava tarihinden işletilmek üzere, yoksun bırakıldığı özlük haklarının faiziyle birlikte davacıya ödenmesini talep etti.
Mahkeme Kararı: “Hukuka uyarlık olmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline…”
Tarafların savunma ve görüşlerinin alınmasından ve dava dosyasının incelenmesinden sonra Malatya İdare Mahkemesi davaya ilişkin kararını açıkladı.
Mahkeme, kararında, Ocak ayında verilen ara karar kapsamında, davalı kurumdan, devlet memurluğundan ihraç edilen davacının, soruşturma sürecinde sahip olduğu hukuki haklarını, yazılı ve sözlü savunma hakkının, soruşturma dosyasını inceleme ve tanık dinletme hakkının kullandırılıp kullandırılmadığının sorulduğunu vurgulanarak şöyle denildi: “(…) Savunma yapmasına imkân tanınması hukuken zorunlu olmakla birlikte, olayda, belirtilen bu zorunluluk yerine getirilmeksizin Devlet memurluğundan çıkarma cezası verme yetkisi bulunmayan soruşturmacı tarafından soruşturma aşamasında istenen ve 657 Sayılı Kanun’un 129. Maddesinde yer alan ‘soruşturma evrakını inceleme, tanık dinletme, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma haklarının bulunduğu’ hatırlatılmayan savunma istem yazısı üzerine alınan savunma neticesinde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır”.
Danıştay 12. Dairesi’nin 04.12.2018 tarih, E: 2018/1947 esas ve K: 2018/3563 sayılı kararının da bu yönde olduğuna atıf yapılan mahkeme kararında, ayrıca, davacının dava konusu işlem nedeniyle yoksun bırakıldığı özlük haklarının da dava tarihinden işletilecek yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine karar verdi.
“Birikmiş maaşların yasal faiziyle ödenmesine…”
Malatya İdare Mahkemesi, kararının son bölümünde, “Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline ve davacının tazmin talebinin kabulü ile yoksun bırakıldığı özlük haklarının da dava tarihinden işletilecek yasal faiziyle davalı kurum tarafından davacıya ödenmesine” yönelik hüküm kurarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu tarafından Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert için verilen “Devlet memurluğundan çıkarma” cezasını iptal etti ve birikmiş maaşlarının da faiziyle birlikte Mehmet Mert’e ödenmesini kararlaştırdı.
Mahkeme, yargılama giderlerinin ve Avukatlık Ücret Tarifesinin duruşmalı işlemler için öngördüğü avukatlık ücretlerinin de Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından davacıya ödenmesine hükmetti.
Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar oybirliği ile verildi.
Hukuksuz işlemler..
2017 yılının Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi Yol Asfalt İşleri Daire Başkanlığı bünyesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine, belediye bünyesi içerisinde başlatılan idari soruşturmanın sonucunda aralarında, bu dairenin bağlı bulunduğu Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar ile Asfalt Dairesi Başkanı Mehmet Mert’in de bulunduğu 6 personelin ihraç edilmesiyle sonuçlanmıştı. Soruşturma sürecinde yapılan iş ve işlemlerin, objektif kurallara, yasa ve yönetmeliklere ne kadar uygun yapıldığı tartışma konusu olmuştu,
İhraç edilen memurların yerine görülmemiş bir hızla, büyükşehirdeki kadrolaşmada aslan payına sahip bir gruba yakın isimlerden atamalar yapılması, idari soruşturmaya dayanılarak adli süreç dikkate alınmadan ihraç kararı verilmesi, ayrıca yolsuzluk suçlamalarına konu ihaleyi alıp işleri yapan müteahhiddin de, belediyede yapıldığı öne sürülen idari soruşturma kapsamında bilgisine başvurulmaması, yolsuzlukla suçlanan müteahhit firmanın bu soruşturmaya rağmen yaklaşık 3 ay boyunca işe devam etmesi neredeyse bu kişilere ‘Özel işlem’ yapıldığı yorumlarına neden olmuştu.
6 personelin ihracına yol açan söz konusu ihale süreci nasıl başlamıştı?
Malatya Belediyesi’nde Yol Asfalt ve Kordinasyon Dairesi Başkanlığına bağlı 6 personelin ihracına neden olan kaldırım ihalesi 2015 yılında yapıldı. İddialara göre; Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe sınırları içerisinde bulunan muhtelif cadde ve sokakları kapsayan ihalenin şartnamesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı ve Destek Hizmetleri Dairesi tarafından ihale edildi. İhale Komisyonunun değerlendirmesinin ardından ihaleyi kazanan firma, Fen İşleri Dairesi tarafından belirlendi. İhalenin onaylanmasının ardından sahada iş başladı ve 3 ay boyunca sahadaki çalışma Fen İşleri Dairesi’nin sorumluluğunda yapıldı. Sahada işlerin aksamasıyla birlikte, işi yapması gereken birim olan Fen İşleri’nden alınıp Yol ve Asfalt Dairesi’ne devredildi. Yol ve Asfalt dairesi yöneticilerinin bu süreçte kendi iş yüklerinin ağır olduğu gerekçesiyle bu işi almak istemediği, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a bu konuda itirazlarını ilettiği, buna rağmen işlerin yol ve asfalt dairesinin üzerine adeta yıkıldığı, ihale şartnamesinin aslında sahadaki gerçeğe uymadığı yapılan çalışmalarla ortaya çıktığı iddia edilmişti. Şartnameyi hazırlayan, ihaleyi onaylayan Fen İşleri Dairesi ise yapılan bu iş ve işlemden sorumlu tutulmamıştı.
Yaklaşık maliyetinden birim fiyatlarına ve kullanılacak malzeme hesabına kadar Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından belirlenen ihale sonrası sahadaki iş Fen İşleri Dairesi tarafından yürütüldükten birkaç ay sonra Yol Asfalt Dairesi’ne devredilmişti.
Yine söz konusu ihale için Türkiye’de neredeyse hiçbir belediyede örneği olmayan bir şekilde ne proje, ne metraj uzunluğu, hangi uzunlukta ne kadar cadde ve sokak yapılacağı bilgisinin olmadığı, yani proje yapılmadan ihale yapıldığı ileri sürülmüştü.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com