Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın AKP’den milletvekili aday adayı olmak amacıyla belediye başkanlığı görevinden istifa etmesinden sonra, gözler, Ahmet Çakır’ın 2019 Mart ayında dolacak görev süresini tamamlayacak ismin seçilmesine yönelik sürece çevrildi.
Ahmet Çakır’ın 26 Nisan Perşembe günü istifası ile boşalan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı için, başkanlık seçimi, Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde, meclis üyeleri arasında yapılacak. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, başkanlığa aday olan üyeler için oy kullanacak ve kanunda öngörülen sayısal çoğunluğu sağlayan aday başkan seçilmiş olacak.
Süreç nasıl işleyecek?
Belediye başkanlığının boşalması halinde yapılacak işlemler, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda düzenleniyor. Söz konusu kanunun 44. Maddesine göre, belediye başkanlığı, ölüm ve istifa hâllerinde kendiliğinden sona erer. 45. maddesine göre ise, belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, yeni başkanın seçiminin yapılabilmesi için, vali, belediye meclisini 10 gün içinde toplantıya çağırarak, yeni başkanın seçilmesi sürecini başlatır.
Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplandıktan sonra, a) belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, b) başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, seçer.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın görevinden istifası, kanunda belirtilen ‘belediye başkanlığının boşalması’ durumuna karşılık geldiği için, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Ahmet Çakır’ın yerine belediye başkan vekili değil, Çakır’ın süresini tamamlayacak bir belediye başkanı seçecek.
Seçim işlemi ve başkanın seçiminde ulaşılması gereken oy oranları
Belediye Kanunu’na göre, boşalan belediye başkanlığı için Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılacak seçimde; belediye başkanı, belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilecek.
İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilmiş olacak.
Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilecek
Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlı olacak. Belediye başkanı seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda Vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülecek. Belediye başkanı seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanacak.
Göğüs vekalet ediyor
Çakır'ın istifası nedeniyle halen Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine, 1. Başkan Vekili Hasan Göğüs vekalet ediyor. Göğüs'ün bu görevi yeni başkan seçilinceye kadar sürecek.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için, aynı zamanda Büyükşehir Meclis Üyesi olan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser'in isimleri ön plana çıktı. Diğer bazı ilçe belediye başkanlarının da kulis yaptıkları öğrenildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, başkan dışında 41'i AKP'li, 7'si CHP'li, 1'i de MHP'li olmak üzere 49 üyeden oluşuyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com