Eski belediye başkanı Cemal Akının, görevinin son günlerinde bir sabaha karşı yıktırdığı eski belediye binasının yeri, aralıksız olarak çadırlar kurulup faaliyet gösterilen bir alana dönüştü. Meydan bu haliyle, kente kasaba görüntüsü kazandırırken, mevcut belediye yönetiminin de, bu alanı tanıtım vs. için kullanmak isteyen kuruluşa günlük 2 bin liradan kiraladığı öğrenildi.
AKIN YIKTI, ÖTEKİLER SEYRETTİ..
AKPnin yeniden aday göstermediği eski belediye başkanı Cemal Akın, görev süresinin son günlerinde, o dönemki belediye yönetiminden yayılan başka işler için kullanılacağı dedikodularının ardından, 10 yıl önce bir başka amaçla alınan meydan düzenleme kararını gerekçe göstererek, 71 yıllık belediye binasını gece yarısı yıkmaya kalkışmıştı.
Buranın Kent Müzesi başta olmak üzere, Vali Halil İbrahim Daşözün dillendirdiği kurulacak İstinaf Mahkemelerine tahsis edilmesi dahil birçok alternatifle tekrar kentin hizmetinde kullanılmasını düşünenlerin çabasına ve Valiliğe daha önce yapılan başvuruya rağmen yıkım birkaç saat geciktirilebilmişti.
Milletvekili Öznur Çalık ve binanın yıkımına engel olmak isteyenlerin ulaştığı Vali Daşöz, yıkımı polis görevlendirerek birkaç saat engelledikten sonra, Cemal Akının yakın arkadaşı olan İçişleri Bakanı Beşir Atalayı araması ve bakanın da Valiye talimatının ardından bina birkaç saat içerisinde yerle bir edilmişti.
Görev süresinin bitimine birkaç hafta kalan bir belediye başkanının, yıkım girişiminin yapılan tüm başvuru ve girişimlere karşı engellenememesi ve Bakan talimatı ile yıkımın gerçekleştirilmesi, Malatyanın söz konusu işlemin yapıldığı dönemi ve yöneticilerini, kentin tarihine geçirdi.
ÇADIRLI MEYDAN OLDU..
Ocak ayının son günlerinde gerçekleştirilen bu yıkımın ardından ortaya çıkan alanın, çeşitli kurum ve kuruluşlarca, daha önce Yeni Cami önü ve İnönü Kapalı Çarşısı üzerinde olduğu gibi çadırlar kurularak çeşitli faaliyetler için kullanılacağına dair eleştiri ve uyarılar malatyahaber.comda da sıkça yeralmıştı.
Göreve geldikten sonra, yıktırılmış belediye binasının yerinde ortaya çıkmış çakıl zeminli bir alanı devralan Ahmet Çakır başkanlığındaki belediye yönetimi, burayla ilgili herhangi bir proje henüz yapamazken, meydan bu dönemi değerlendirmek isteyen hayır-hasenat amaçlı dernekler başta olmak üzere çeşitli kuruluşların "çadırlı" faaliyetlerine mekan oldu.
Belediye binası yıkıldıktan kısa bir süre sonra başlayan çadır görüntüleri, eski belediye binasının bulunduğu yerin şimdiki manzarasını oluştururken, belediyenin bu alanda çadır kuran derneklerden para almadığı, ancak tanıtım vs. gibi ticari faaliyet gösteren şirketlerden ise günlük 2 bin lira talep ettiği öğrenildi.
Hayır amaçlı olarak yiyecek ve giyecek satışı yapılan faaliyetlerin yanı sıra ticari amaçlı tanıtımlar için başka bir alan belirlenmesi isteniyor.
İSİM DE VERİLECEK!..
Öte yandan, eski belediye binasının yıkılmasıyla ortaya çıkarılan alana isim verilmesi konusu 2009- 2014 yılları arasında görev yapacak belediye meclisinin, Nisan ayındaki ilk toplantısının gündemine alınmış, ancak sonraki toplantıya ertelenmişti.