YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜK İDDİASINDA SAYIŞTAY KARARI.. Ahmet Çakır’ın başkanlığı döneminde, bazı ihalelerde ‘Yolsuzluk ve usulsüzlük’ yaptıkları, bu yolla Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni ‘zarara uğrattıkları’ iddiasıyla belediye bünyesinde başlatılan idari soruşturma sonucunda Yüksek Disiplin Kurulu işlevi de bulunan Büyükşehir Belediye Encümeni kararıyla, adli ve idari yargılama sonucu beklenmeden memuriyetten ihraç edilen Eski Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Mehmet Mert, Şube Müdürü Ahmet Serhat Bayhan ve Elektrik Mühendisi Şener Gülbay, İnşaat Mühendisleri Murat Erbasan, Bayram Cömertler hakkında Sayıştay 5. Dairesi’nde yapılan duruşmada, kamuyu zarar uğratma suçlamasının yersizliğine adı geçenlerin beraatlerine karar verildi.
Sayıştay 5. Dairesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin idari soruşturmasındaki suçlamaların aksine, söz konusu ihalelerde kamuyu zarar uğratanların adı geçen bu kişiler olmadığını, asıl sorumluların, ihale dokümanları tamamlanmadan ihaleyi gerçekleştiren ve yaklaşık maliyet bağlamında ölçüsüz ve tutarsız metrajlara yer veren ihale yetkilileri, ihale komisyonu üyeleri ve yaklaşık maliyet hesaplama komisyonu üyeleri olduğunu belirleyerek ihaleyi düzenleyen ve yapan bu kişiler hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Sayıştay, 2017 yılında yapılan ve Yeşilyurt – Battalgazi ve Malatya’nın diğer ilçelerinde “Kaldırım, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çevre düzenleme yapım işi”ne ait iki ayrı ihalede, Mehmet Mert, Ahmet Serhat Bayhan ve Şener Gülbay’ın kamu zararı oluşturacak şekilde iş ve işlem yaptıklarına dair bulguya rastlanmadığını, her iki ihalede de kamu zararı niteliğinde “ilişilecek husus bulunmadığına” vurgu yaparak, Mert, Bayhan ve Gülbay’ın beraati yönünde hüküm verdi.
Söz konusu ihale ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kamu zararı iddialarını kalem kalem inceleyen Sayıştay 5. Dairesi, her biri için “Kamu zararı oluşmadığı için ilişilecek husus bulunmadığı” gerekçesiyle beraatlerine, aksine “Söz konusu yapım işi ile ilgili olarak proje ve mahal listesi olmadan, diğer bir ifade ile ihale dokümanı tekemmül etmeden ilana çıkarak ihaleyi gerçekleştiren, ayrıca yaklaşık maliyet hesaplanırken birim fiyat cetvelinde ölçüsüz tutarsız metrajlara yer veren; ihale yetkilileri, ihale komisyonu üyeleri ve yaklaşık maliyet belirleme komisyonu üyelerinin gerçekleştirdikleri işlem ve eylemlerin konusunun suç unsurları teşkil ettiği değerlendirildiğinden bu kişiler hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oy çokluğuyla…” ifadelerine yer verdi.
Olayın geçmişi… Neler olmuştu?
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde, 2017 yılının Temmuz ayında kaldırım ve düzenleme ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı, yüklenici firmaya haksız kazanç sağlayarak kamunun zarara uğratıldığı iddiasıyla, Başkan Ahmet Çakır’ın talimatıyla kurum içinde idari soruşturma başlatılmış, soruşturma sürerken dönemin Genel Sekreter Yardımcılarından Zeki Sarılar, Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Mehmet Mert ile 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 3 Kontrol Mühendisi, 1 Memur, 1 Kadrolu İşçi ve 6 Hizmet Alım Personeli olmak üzere toplam 15 personel açığa alınmıştı.
Soruşturma sonucunda, Yüksek Disiplin Kurulu sıfatına da sahip olan Çakır başkanlığındaki Malatya Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından, Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol Asfalt Dairesi Başkanı Mehmet Mert ve Büyükşehir Belediyesi’nin 657’ye tabi memur sıfatındaki 6 yönetici ve çalışanı hakkında, “Memuriyetten çıkarma/ihraç” cezası verilmişti.
Ancak, soruşturma sürecinde, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve yetkili kurumlar tarafından “garip” olarak nitelenebilecek bir tutum sergilendi. Görevden alınanların yerine çok kısa sürede 'tartışmalı' atamalar yapılması dikkat çekerken ve Mehmet Mert ve adı geçen diğer kişiler, adli ve idari yargı sonuçları beklenmeden, müteahhit firmaya çıkar sağlayarak kamuyu zarara uğrattıkları iddiasıyla uzun yıllar hizmet verdikleri devlet memurluğundan ihraç edilirken, yolsuzluğa konu edilen ihaleye dair suçlamanın bir diğer tarafı olan müteahhit firmayla yapım işleri yaklaşık 70 gün daha devam ettirildi.
Bilindiği üzere, Fen İşleri Dairesi, haleyi yapıp işleri başlatmış ve yaklaşık 3 ay sahada işi yürüttükten sonra Yol Asfalt ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığına devretmişti. Yine o dönem kamuoyunda çokça tartışılan bir diğer husus ise yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturmaya konu edilen bu ihalede yaklaşık maliyet, birim fiyat ve metraj hesaplamasını yapıp ihaleyi başlatan Fen İşleri ve ihale komisyonu ile ilgili hiçbir işlemin gerçekleştirilmemiş olmasıydı.
Yol ve Asfalt dairesi yöneticilerinin bu süreçte kendi iş yüklerinin ağır olduğu gerekçesiyle bu işi almak istemediği, başkan Çakır’a bu konuda itirazlarını ilettiği, buna rağmen işlerin Yol ve Asfalt Dairesi’nin üzerine, 'kumpasla' adeta yıkıldığı iddiaları soruşturma günlerinde gündeme gelmişti.
Özetle, Sayıştay 5. Dairesi kararında da vurgulandığı gibi, ihalelerin asıl sorumlu, uygulayıcı ve denetçilerine yönelik herhangi bir soruşturma yapılmazken, Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimi kendi iç bünyesinde, Genel Sektreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Yol ve Asfalt Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet Mert ve diğer devlet memurlarının memuriyetten çıkarılması yönünde karar verdi.
Önce Malatya İdare Mahkemesi, nihai olarak da Sayıştay hukuk ihlaline “dur” dedi
Mehmet Mert ve birlikte aynı dosyada adı geçen diğer isimler ilk olarak Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurarak Yüksek Disiplin Kurulu’nun “memuriyetten çıkarma” cezasının iptalini talep etti.
Malatya İdare Mahkemesi, bu yılın Şubat ayında gördüğü davada başta Mehmet Mert olmak üzere, 6 belediye personelinin işten atılmasına yönelik işlemin hukuka uygun uygun olmadığı görüşüyle, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu’nun işleminin iptaline karar verdi.
Dava daha sonra, nihai merci olan Sayıştay’a taşındı
Sayıştay 5. Dairesi, duruşmalı olarak gerçekleştirilen yargılama sonucunda, 2 Nisan 2019 tarihinde verdiği kararında, Mehmet Mert, Serhat Bayhan ve Şener Gülbay’ın, işten atılmalarına gerekçe olarak gösterilen delillerin yetersizliği ve yolsuzluğa konu olan ihalelerin asıl sorumlularının adı geçenler olmadığı gerekçesiyle, bu isimlerin beraatine karar verdi.
Sayıştay, asıl sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapılması kararı verildi
Sayıştay 5. Dairesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin idari soruşturmasındaki suçlamaların aksine, söz konusu ihalelerde kamuyu zarar uğratanların Mehmet Mert ve adı geçen diğer kişiler olmadığını, asıl sorumluların, ihale dokümanları tamamlanmadan ihaleyi gerçekleştiren ve yaklaşık maliyet bağlamında ölçüsüz ve tutarsız metrajlara yer veren ihale yetkilileri, ihale komisyonu üyeleri ve yaklaşık maliyet hesaplama komisyonu üyeleri olduğunu belirleyerek bu yetkililer hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.