Şike soruşturması ile ilgili haberlerde Çalık'ın da adının dolaylı şekilde yer alması kurumu açıklamaya yapmaya yöneltti
Bugün basında yer alan iddialarda Aziz Yıldırım'ın şike soruşturmasından sorgulanması ve içeri alınmasında sürecin 21 Nisan'da başlamış olabileceği yer aldı. Haberlere göre 21 Nisan'da gerçekleşen 4 milyar dolarlık helikopter ihalesini alan konsorsiyumda Aziz Yıldırım yer alması düğmeye basılmasına neden oldu.
Holding'den yapılan açıklama; "İhaleyi kaybeden Çalık'ın devreye girdiği iddia edilen haberlere bugün Çalık Holding'den açıklama geldi.
15 Temmuz 2011 tarihinde bazı internet sitelerinde, Türk futbolundaki şike soruşturmasına yönelik haberlerde Çalık Holding’le ilgili gerçek dışı ve iftira niteliğinde bazı ifadeler ve iddialar yer almıştır. Bu nedenle basınımızın ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yapma gereği doğmuştur. Çalık Holding haberdeki iddialarda yer aldığının aksine “21 Nisan 2011'de sonuçlanan 4 milyar dolarlık helikopter ihalesinde yer almamıştır. Çalık Holding’in sözü geçen ihale ile hiçbir ilgisi ve ihale süreci ile ilgili hiçbir çalışması olmamıştır.
Hal böyle iken, iş dünyasında açık, şeffaf, dürüst ve ilkeli çalışma biçimiyle ve yılların gayreti sonucu elde ettiği başarılarla ülkemiz için katma değer yaratmış olan ve faaliyet gösterdiği 14 ülkede toplam 20.000’den fazla kişiye istihdam sağlayan Çalık Holding ile ilgili gerçek dışı, hayali ve iftira niteliğindeki bu tür haberler ve yorumların sahiplerine ve bunlara yayınlarında yer veren mecralara karşı yasal haklarımızı kullanmaktan imtina etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz."
İDDİA NEYDİ?..
İnternet haber sitesi gazeteport.com'da, Çalık Holding'in tepki gösterdiği iddialar şu haberde yeralmıştı:
" Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 'Şike soruşturması' kapsamında tutuklanmasının ardında 21 Nisan tarihindeki bir olayın etkili olduğu iddia edildi.
Türk futbolunda deprem etkisi yaratan ve 3 Temmuz'da başlatılan ' Şike soruşturması' kapsamında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderilmişti.
Fenerbahçe Başkanı, 14 Nisan 2011'de yürürlüğe giren yeni şiddet yasası ve Futbol Disiplin Talimatı'na göre, "Organize suç örgütü kurmak, şike ve teşvik primi dağıtmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Geçtiğimiz pazar günü tutuklanan ve 5 gündür cezaevinde bulunan Aziz Yıldırım'la ilgili inanılmaz bir iddia ortaya atıldı.
Fenerbahçe Başkanı'nın tutuklanmasının asıl nedeninin 21 Nisan 2011'de sonuçlanan 4 milyar dolarlık helikopter ihalesi olduğu iddia edildi. Zira, Aziz Yıldırım, ihaleyi kazanan konsorsiyumun içinde yer aldığı öne sürüldü.
Konsorsiyumun içinde yer alan bir diğer ismin ise Serdal Adalı olduğu iddia edildi. Beşiktaş Futbol Komitesi Başkanı olan Serdal Adalı da şu anda Aziz Yıldırım gibi Metris Cezaevi'nde bulunuyor.
Bir diğer iddiaya göre ise ihaleyi kaybeden tarafta ise Çalık Grubu bulunuyordu.
Türk futbolunda deprem etkisi yaratan ' Şike soruşturması'nda da düğmeye, 14 Nisan 2011'de yürürlüğe giren Yeni Şiddet Yasası ve Futbol Disiplin Talimatı'na göre değil de 21 Nisan'daki helikopter ihalesinden sonra basıldığı öne sürüldü.
İşte konuyla ilgili Fenerbahçeli taraftarların internetteki buluşma adresi antu.com'daki o yazı:
"Ekonomik çerçeveden baktığımızda‚ bu ülkenin en büyük holdingi hala Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Bu holdingin en büyük bütçeli şirketi ise Türk Silahlı Kuvvetleri.
Son 10 yıldır devam eden sermayenin el değiştirmesi operasyonunda‚ bu büyük şirketle çalışmakta geç kalan yeni zenginlerimiz var.
Evet‚ Hacıağalar henüz Sikorsky modernizasyonu yapamıyor; tapu gibi distribütörlük antlaşmalarını çiğneyemiyor, ama Aziz Yıldırım'ın şirketinin yaptığı inşaat işlerini‚ iyi bir makina parkı ve bir işçi/mühendis ordusuyla yapamayacak müteahhit yok.
İhalelerde tek engel‚ iş deneyim belgesine sahip büyük rakipler. Bakın 4734 sayılı kamu ihale kanunu ne diyor:
"İhaleye Katılamayacak Olanlar
Madde 11- aşağıda sayılanlar doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak‚ kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamazlar:
a) (değişik: 20/11/2008-5812/4 md.) Bu kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı terörle mücadele kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar."