Eğitim İş Sendikası Malatya İl Temsilcisi Feyzullah Çelik, Eğitim Bir Sen'in öncülüğünde serbest kıyafet için okullarda başlatılan sivil itaatsizlik eylemi nedeniyle öğretmenler, okul yöneticileri ve öğrencilerin huzursuz olduğunu, çalışma ortamının bozulduğunu öne sürdü.
Çelik, yaptığı açıklamada, iddialarını şöyle dile getirdi:
"Sözde Sivil İtaatsizlik Eylemi Çalışma Ortamını Bozmuştur
Bir memur sendikasının başlattığı sivil ,itaatsizlik eylemi kamu kurumlarında çalışanlar arasında huzursuzluğa neden olmuştur. Okullarda öğretmenler, okul idarecileri ve öğrenciler huzursuz. Bu eylemle birlikte, okullarda öğrenciler de kılık kıyafet yönetmenliğine uymayacaklarını, istedikleri gibi giyinebileceklerini beyan etmeye başlamışlardır. Zaten, kuralları ara ara çiğneyen öğrenciler yüzünden yönetmenliği uygulamada okul idareleri ve öğretmenler sıkıntı çekiyordu. Şimdi kurallara uymayacağını söyleyen öğretmenleri sayesinde öğrenciler iyice rahat davranmaya başladılar. Düşüncesi, inancı ve benzeri gerekçelerle öğrenciler kıyafetlerini şekillendirmeye başladı. Bu tablo iç barışı bozan bir tablodur. İnsanları ayrıştıran bir tablodur. Çünkü artık kıyafetlerimizle mesaj veren bir konuma geldik.
Diğer taraftan mevcut mevzuatı uygulamakla mükellef olan okul idarecileri ve sınıflardaki öğretmenler siyasilerin baskısı nedeniyle çelişki içindeler. Ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Yanlarına aldıkları sözde sendikalarla birlikte karmaşayı dayatan mevcut yönetim ayrışmayı körüklemektedir.
Yasal sorumluluğu üstlenmeyen yöneticiler emirlerindeki idareci ve öğretmenlere yazılı bir emirle değil sözlü olarak karışmayın, yönetmenlikleri uygulamayın diyorlar. Öğretmen göreve başladığında ettiği yemine rağmen, mevzuatı uygulamakla yükümlü olduğunu bilmesine rağmen mevcut yönetmenliği uygulamayabilirim diyebilir mi? Kendisine karşı tutarsız olabilir mi?
Eğitim Bir Sen’in başlattığı bu eylem çalışanlar arasında iç huzuru bozmuştur. Keşke, çalışanın emeğine, özlük haklarına yönelik bir eylem olsaydı da bizlerde aynı saflarda yer alsaydık. Keşke, eğitimin sorunlarına, okulların bilimsel başarılarındaki düşüklüğüne bir çözüm getiren eylem olsaydı da bizler de o saflar da yer alsaydık. Keşke, 4+4+4 Yasasından dolayı 37.000 kız öğrencinin örgün eğitimden çekilmesine çare öneren bir eylem olsaydı da bizler de destekleseydik. Oysa Eğitim Bir Sen sürekli sivil itaatsizlik eylemi ile iç barışı bozan, karmaşaya davetiye çıkaran bir rol üstlenmiştir. Okul müdürlerini ve öğretmenleri öğrencisiyle velisiyle karşı karşıya getirmiştir.
Eğitimiş 28/03/2013 tarihinde 81 ilin Valisine ve İl Milli Eğitim Müdürlerine gönderdiği yazı ile söz konusu eylemle ilgili yasal süreci başlatmıştır."