SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Çalışmalar Değerlendirilecek'

A- A+ PAYLAŞ

 

 

Üreme Sağlığı Bölgesel Değerlendirme Toplantısı Malatya’da başladı.

Elazığ, Bingöl, Van, Tunceli, Muş, Bitlis, Hakkari'den Ana Çocuk Sağlığı Projesi (AÇSAP) şube müdürleri ile üreme sağlığı eğitimcilerinin katıldığı toplantıda, Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü'nden Uzm.Dr. Veli Ongun, Hemşire Hacer Boztok, Hemşire Dilek Bilgiç tarafından bilgi konuyla ilgili bilgiler veriliyor.

Üreme sağlığı konusunda yapılan programların değerlendirileceği toplantıda, çözüm önerilerinin geliştirileceği ve yeni yol haritalarının çıkarılması hedefleniyor.

Toplantıyı değerlendiren Malatya Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şubesi Müdürü Dr. Selma Aydın Felek; "Bu programlar bebeği, anne karnına düşmesinden önceki dönemden başlayarak tüm hayatını kapsayacak şekilde bir bütün olarak ele almaktadır. Mezuniyet öncesi dönemden başlayarak sağlık personelinin eğitilmesi, sağlık kuruluşlarının iyileştirilmesi, kalite yönetim mekanizmaları ve hizmet standartlarının kullanılmaya başlanması dahil olmak üzere kurumsal kapasite ve hizmet kalitesini güçlendirmeye yönelik bir dizi aktivite, proje ve alt program yürütülmektedir. Bu program ile başladığımız dönüşüm çabalarımız stratejik planlama çalışmaları ile revize edilerek yeni bir anlayışla düzenlenmiştir. Özellikle gebe ve bebeklerin klinik protokollere uygun takip edilmesi, riskli gebeliklerin erken tespit edilerek zamanında uygun müdahalenin gerçekleştirilmesi pek çok anne ve bebeğin hayatını kurtarmaktadır. Bu nedenle, Bakanlığımız gebe ve bebek takiplerine özel önem vermektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda gebe ve bebek izlemlerinde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ciddi anemi, anne ölümlerinde 5 kat artışa yol açmaktadır. Ülkemizde demir depolarının eksikliği yüksek oranda görüldüğünden ve zaten gebelikte dışarıdan demir desteği gerektiğinden tespit edilen her gebeye ve lohusaya demir desteği yapılmaktadır. Bugün gelinen noktada demir desteği sağlanan gebelerin oranı yüzde 90'a ulaşmıştır. İstenmeyen ve riskli gebelikleri önlemek amacıyla aile planlaması danışmanlık ve yöntem uygulama hizmetlerimiz ücretsiz olarak sürdürülmektedir. Anne Dostu Hastane Programı ile doğum yapılan ortamlar mahremiyete saygılı tek kişilik Doğum Üniteleri olarak yeniden düzenlenmektedir." dedi.

91 adet Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi ile 14 adet Üreme Sağlığı Bölgesel Eğitim Merkezi oluşturularak üreme sağlığı eğitimlerinin sürdürüldüğünü belirten Dr. Selma Aydın Felek, sözlerine şöyle devam etti: "Yürütülen bu programların sonucu olarak anne ve bebek ölümlerinde daha önceki dönemlerle kıyaslanamayacak şekilde azalma sağlanmıştır. Oluşturulan veri sistemi ile her bir anne ve bebek ölümünün nedenleri incelenmekte, aynı nedenle başka anne ve bebeklerin ölmemesi için tedbirler alınmaktadır. 2009 için bebek ölüm hızı oranımız binde 13,1 iken 2010 yılı için bu oran binde 10,9 olarak gerçekleşmiştir.  Sağlıkta Dönüşüm Programı ile anne ölüm oranını aynı gelir grubu ülkelerle karşılaştıramayacak kadar iyileştirdik. Bir ülkenin kalkınmışlığının en önemli göstergeleri anne ve bebek ölüm oranlarıdır. 2008 yılında dünyada tahmini 358 bin anne ölümü gerçekleşmiş ve anne ölüm oranı 100 bin canlı doğumda 260 bulunmuştur. Dünya çapındaki bu 358 bin anne ölümünün yüzde 99'u (355 bin) gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. 2008 yılı anne ölüm oranı ülkemiz için yüz binde 23 olarak açıklanmıştır. Yine aynı rapora göre, ülkemiz anne ölümlerini düşürmede yüzde 66'lık oranla ilk 10 ülke arasındadır. Ulusal Veri Sistemimizden elde ettiğimiz verilere göre, 2009 yılı anne ölüm oranı yüz binde 18,4, 2010 yılı için ise bu oran analiz çalışmaları devam etmekle birlikte 16,4 olarak gerçekleşmiştir. Anne ve bebek ölümlerinin önlenmesinde temel stratejimiz önlenebilir, aynı veya benzer nedenlerden meydana gelen yeni anne ölümlerini engellemektir. Bunu başarmak için birlikte hareket etmeye yani tüm sektörlerle işbirliğine ihtiyacımız var. Bugüne kadar bu işbirliğini güçlü bir şekilde yaptığımıza ve sürdüreceğimize inanıyoruz. Amacımız, kişisel hata veya kusurları araştırıp cezalandırmak değil, hizmet sunum modelimizdeki eksikleri bulmak yeniden
şekillendirmektir."

Toplantının Perşembe günü sona ereceği öğrenildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız