SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çarşı Merkezi Projesinin 'Özel İlgiyle' Hızlandırılan İnşaatı!

Çarşı Merkezi Projesinin 'Özel İlgiyle' Hızlandırılan İnşaatı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Çarşı Merkezi inşaat projesinin en hızlı yürüyen inşaatı, Söğütlü Cami'nin yeniden yapımı ve kent meydanının genişletilmesinin engellenmesine gerekçe gösterilen, 'Kuyumcular Adası' diye bilinen bölüm oldu.

Depremin yıkımının yanı sıra ortaya çıkardığı şehrin yeniden imarı fırsatı kapsamında, hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılan Söğütlü Cami'nin önünün açılması, şehir meydanının genişletilmesi amacıyla kuyumcuların yoğunlukla bulunduğu, 'Kuyumcular Adası' diye de adlandırılan adadaki binaların yıkılması beklenirken, kapalı kapılar ardında hazırlanan, güçlü ve torpilli kişi ve grupların rantını korumayı ya da artırmayı hedeflediği iddialarına muhatap olan imar projesinde  en hızla bitirilmeye çalışılan inşaat grubu, söz konusu Kuyumcular bölümü olarak ortaya çıktı. Geniş bir alanda başlatılan çarşı imar projesinin Söğütlü Camisiz ve meydanın genişletilmesini engelleyen İnönü Caddesi'ne cepheli kuyumcular bölümü, proje ortaya çıktıktan sonra kamuoyu baskısıyla değiştirilmesi olasılığına karşın, inşaatı çok özel bir çabayla hızlandırıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin önceki hafta Malatya'ya yaptığı ziyaret sırasında, Söğütlü Cami'nin çarşı projesinde olmamasına tepki gösterip, mutlaka yapılması talimatının da, ikinci katı çıkılmakta olan inşaat nedeniyle, camiyi bir başka alana sığdırma çabasına dönüştüğü, yeni cami projesinin buna göre hazırlanmakta olduğu öğrenildi. 

Malatya'nın önüne çıkan kent merkezinin modern ve geniş meydanlı bir yere dönüştürülmesi fırsatı, Ankara'da özel bir mimarlık firmasına teslim edilen imar projesinin, çeşitli etki ve baskılara açık olduğu değerlendirilen firma tarafından, kent için değiş çeşitli kişi ve grupların çıkarına uygun olarak yapıldığı gözlendi.

Söz konusu 'özel olarak hızlandırılmış inşaat' geçtiğimiz günlerde, rezerv alan ve yeniden imar konusunda vatandaşı bilgilendirmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerince, Nikah Sarayı'nda düzenlenen toplantıda da vatandaşlarca dile getirildi. Ancak, vatandaşın sorusuna bakanlığın Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, yanıt veremediği gibi, bir başka soruyla konuyu geçiştirdi.

Toplantıda bir vatandaşın, "Çarşı merkezdeki projede bazı binalar güçlenerek yükseliyor. En son başlanan kuyumcular çarşısı yükselirken, Halep Caddesi'ndeki yerler hiç başlamadı. Aynı projenin içerisinde. Bu binaların tamamı topluca mı açılacak? Yoksa güçlü olanlar güçlendirilmiş olarak çabuk mu açılacak?" sorusuna Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, "Çarşı projesinin içerisinde 'Bazı yerler hızlı gidiyor, bazı yerler yavaş gidiyor' diyorsunuz doğru mu?" sözleriyle yanıt vermekten kaçınmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Hakim (3 hafta önce)
    kimse devlet eliyle modern bir şehir beklemesin.amacın hizmetmiş gibi gösterip hizmet olmadığı,amacın yolsuzkuk ve rant olduğunu bir kez daha seçimler sonrası belediyelerin dehşet borç batağına saplanmış olmaları,85m2 toki evlerinin KDV hariç 2.250.000 TL ye ihale ediliyor olması rantın ne denli ülkeyi esir aldığının ispatlarıdır.rezerv alanla şehir modern bir yüz alamayacak şehir tamamen rezilliğe bürünecek.rezerv alan ilan edilen yerlere 30 binin üzerine konut yapılacak.neden kaç hak sahibi olduğunu açıklamıyorsunuz.neden vatandaşın arsasına zorla müdahale ediyorsunuz da yapılacak konutlar için Ankara'da çok kalitesiz evleri oldukça ufak evleri kazık fiyata yaslıyorsunuz.tamamen yalan yeninin albenisi insani aldatır.madem modern bir şehir yapalım diyorlar.o halde rezerv alana müstakil evlerin yapıldığı örnek bir çalışma başlatın.kaldı ki rezerv alanda yeri olanlar için müstakil ev yapmaya fazla fazla yetecek alan var.bu kadar söz laf boş olabilir.elbet boş.ancak rezerv alan zorbalığı kaldırılırsa boş olur.aksi durumda haksızlığa uğrayıp da hakkını aramayana dilsiz şeytan ve yaverleri derler.işte rezerv alan da bu denli rezil işler dönmesi kaçınılmazken şehir merkezinde işlerin içinden rant aklıyla çıkmak mümkün değil.çünkü vatandaş rezerv alanın yanında ağır hasarlı yerini rezerv alan dışında tutup toki de daire bekleyen on binlere rağmen hak sahipliğiyle tokiden evlerini alacak hemde rezerv alan dışında bıraktığı yerini müteahhite vererek rant sağlayacak.ama diğer vatandaş hasarsız evinden oturamayıp rezerv de diye yıkacaklar,bir diğeri yeri rezerv alanda diye yerinden dönüşümle evini aile binasını kendi yapamayacak.rezerv alan da dönen dönme dolaplar haddinden fazlayken çarşı bölgesinde her köşe başında insanımsı bir şeytan kol gezmesi kaçınılmazdır.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hakim (3 hafta önce)
    Modern şehir ifadesi tam bir yalan.yapılan çalışmalar her şeyi özetliyor.modern olması için şehirlere müstakil ev yaşamına göre bir çalışma yapılmalı.kaldı ki bunlar rezerv alanda mükemmel müstakil yaşantısı olan insanları da perişan edip tamamen rezil olan bina yaşantısına mahkum etmeye çalışıyorlar.oldukça vasat,bölge iklimine ve insanına uygun olmayan amacın şehre bir kalite değil....konut yapmaya müsait şehir merkezine yakın hazine alanları olmadığı,alt yapı sorunlarının yolsuzluk için engel teşkil ettiğinden, olmayan riskli yapıları bahane ederek rezerv alan ilan ettikleri yerleri,alt yapı ve arsa sorunu olmadığı halde kalitesiz evler yerler yaparak vatandaşın malını ranta kurban etmek bu ülkeye bela getirecektir.zorlamayla vatandaşın malına çökmekten başka hiç bir başka açıklaması olmayan rezerv alan uygulamasının temel dayanağı riskli yapılar için korkunç yalan söylemekteler.madem herkes istiyor o halde kaldırın zorbalığı ki inanalım amacınızın sosyal bir çalışma yapmak olduğuna. Vatandaşın yeri yurdu belliyken kalkıp kura yoluyla vatandaşı sağa sola atmak var mı.bu işi mahkemeye taşımayan namerttir.sali günü Ankara'dan gelen beyzadeler utanmadan,idare mahkemelere laf ederek uygulamadan zarar görecek vatandaşların hak aramalarına olumlu cevap vermemisi gerekir diyerek utanmadan mahkemelere laf ediyor.madem herkes istiyor ne diye idare mahkemesine akıl vermeye çalışıyor akıl fukaraları.zaman gösterecek Ankara dan dayatılan vasat ama kazık fiyatla yapılmak istenen yaşam yerleri için vatandaşın malına istediğiniz zorbalığı yapmaya çalışmak tam bir alçaklıktır.alt yapı,arsa sorunu yok sadece konut inşaat maliyeti olacak diyen kentsel dönüşüm başkanı sizlerin karşısında insan var hayvan yok.adam akıllı daire yapma, rezerv alanda yeri olanı kuraya sok ve bir de kazık fiyatla daire maliyeti çıkar.ne rezilliktir ki deprem bölgesinde devletin 3 şekilde inşaat yapılaşması olduğunu söylüyorlar.rezerv alan uygulamasının 9 maddesini açlıklıyor.ama ne kadar vasat,ofis işyeri yurt gibi evler yapacağının görsellerini paylaşılıyor ama ortada ortalama bir dairenin inşaat maliyet fiyatı yok niye mi çünkü oldukça kazık bir fiyat olacağı kesin.söyleyecekleri fiyata daha modern ve oldukça daha büyük evler yapılacağını bildiği için rezil işlerini gizlemeye çalışıyorlar.devlet anlayışıyla yapılacak işler belli bir sistemle yürür.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Turgay (3 hafta önce)
    Memleketi bu kuyumcular mı temsil ediyor. Kim bunlar. Malatyanın ekonomisine ne gibi katkıları var. Yeni oluşumda neden bunlara öncelik veriliyor... Malatyamızın ufkunun açılmasında yine en büyük köstek oldular. Bravo size.. Eserinizle övünüp durursunuz artık!!!
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Alp (3 hafta önce)
    Kuyumcular normalde insaat yapamayacaklari yere gecekondu vari tekrar konmaya calisiyorlar olay bu. Kuyumcularin gecmisteki yerleride geçici tapuydu. Suan boyle bir haklari yok bunu kendileride biliyorlar o yuzden orayi oldu bittiye getirmeye calisiyorlar
    %94
    %6
    Yanıtla
  • ALİ (3 hafta önce)
    Kuyumcular adası diye lanse ettiğiniz bölgede caddeye cephesi olan kuyumcu sayı üç. Diğerleri içeride. Bu bölge kalksın meydan olsun diyorsunuz. Düşünce güzel ama bu kadar esnafa nereden yer verilebilir. Bu haberi yapan gazeteci arkadaşa sormak istiyorum. Senin bu bölgede bir dükkanın olsa burayı bırakıp başka yere gidermisin. Tutturmuşsunuz bir ranttır gidiyor.Bu sayfadan kaç defa sordum. Kime ne şekilde rant sağlanıyor. Açıklayın sizinle birlikte karşı çıkalım. İddia eden belgesini ortaya koyacak. Gazeteciliğin gereği budur.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Kuyumcular çarşısı denen yer zaten bir önceki dönemden doğal affetten dolayı düşünülmeden yapılmış bir yer.. kaçakti.. sonra dan tapu vs verildi ise bilmem... plansız yapıldığı caddeden bakınca belli oluyordu.. ben şahıslar olarak rant vs bilmem.. benim yorumum bir tek rant üzerine.. burda malatya halkının rantı önemli.. o yol geriye cekilmeliydi.. 3 tane kuyumcu demissin.. orda hangi kuyumcunun önünde yada magazanin önünde aracın ile durup alışveriş yapılıyordu?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kuyumcuların eski yeri geçici tapuyla tahsis edilmişmi?Edilmemişmi?Yada Oradaki tüm kuyumcuların dükkanları kendi mallarımı?Kendilerine ait olmuyan bu yerlerde artık kendilerinin olacak.Bundan güzel rant olurmu?Birde örnekleme yapmışsınız?Senin burda dükkanın olsa bir yere gidermiydin diye?Ona kuyumcu değil yetkililer karar verecekti.Ancak yetkililerin dediği olmadı! Vatandaşın 250 m² evini 110 m² çevirip birde kuraya tabii tutanlara bir yorumun varmı?Karşı çıkabiliyormusun?Çıkamazsın. O konu başka bu başka mı diyeceksin?Bunun neresi rant mi diyeceksin?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • fxlive (3 hafta önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Ziraat Bankası ile İl sağlık Müdürlüğünün bulunduğu alan kuyumcular için teklif edildi, çok güzel olurdu ama kabul edilmedi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hiçbir konuya vakıf olmadığınız o kadar belliki bu halde bile birşeyler söylemeye,yazmaya kalkmış,bunu kendinize mecbur bırakmışsınız.Yorumunuzun içeriği o kadar boş,faydasız ve anlamsızki rantiyeci mantığınızın adeta bir yansıması olmuş.Yoksa siz trolmüsünüz?Görünen o ki sizin vatandaşla ne ilginiz var ne de bilginiz var!
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 hafta önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    eski yerlerinin tam altına 2 kat kapalı çarşı yapılıp kuyumculara verilecekti, üstü meydan yapılacaktı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Sayın bakan projeyi degisin öyle başlayın demişti. Demekki bu memlekette bakanı bile takan yok!!!!!! Eee bakanı takmayan bizi takar mi!!!!!!!!!
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Battal (3 hafta önce)
    Battalgazide çok az konut yapılıyor o da kaplumbağa hızı ile..kontynırda kalmaya devam..önce kuyumcuları altınları ihya etsinler sonra vatandaşa sıra gelirmi bilmem. . !
    %88
    %12
    Yanıtla
  • kerem (3 hafta önce)
    yeni belediye başkanı çıkmış diyor belediyenin milyarlarca borcu diğeri çıkmış borç yok diyor benmi çaldım memleketi yediniz daha doymadınız hesabınız zor ALLAH SİZİ BİLDİĞİ GİBİ ETSİN İNŞALLAH
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Fatih (3 hafta önce)
    Valilik inşaatı hepsinden önce başlamasına rağmen bu kadar hızlı gitmiyor bence rantla alakalı olsa önce valilik yapılırdı. hasüt hainlik istememezlik hat safada çarşı yapılıyor diye sevineceginize çarşıda bir sürü yer var yükselen kafayı kuyumculara takmışlar heralde haraç istiyorlar
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Baskilli (3 hafta önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Afferin Fath tuttum seni. Ufkun çok geniş tebrikler. Bence sen tam bir Malatyalısın :)
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Olayı kuyruğundan okumak budur işte. Arkadaşım ispatını örneklendiriyorsun tespitin. ANLAYABİLDİN mi cümlemin manasını.. tabiki hayır. Niye valilik hızlı gitmiyor çünkü ora kamu işi... çarşu, kuyumcuların işi ise hızlı bitirilip orada meydanda görünmeyen kişilerin işi görülmiş oluyor....bunu ispat etmişsin. Şuda var seninde demekki bir payen var ki takmışsıın kuyumculara diyorsun. SİZİN MALATYALILIĞINIZ MÜŞTERİNİZ VARSA ahirete bıraktığınız hesaplarıda iyi ölçün biçin diyekte azda siz gıvış gıvış edin.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ramazan (3 hafta önce)
    Hitler'e Kurmayları halkın kendisine çok kızgın olduğunu söylemişler. Hitlerde neden bana kizsinlar.. Benim bu savaşı başlatacağımı biliyorlardı. Bile isteye beni seçtiler. Kimse kimseyi kandırmasın. Hamit Fendoğlu dan itibaren tercihimiz sosyal hayatı daraltan selefi mantık olmuş. Yok şehir meydan yok şehrin kimliği. Bence her binanin uzerine bir siyah örtü atın. Camide belli olmasın kuyumcu dükkanında. O zaman sorun kalmaz
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    Malatya merkezi mızı geniş yolları otoparklari yeşil alanları tramvaylari düşünmeden eskisi gibi kötü inşaa ettiğiniz için kim suçluysa allahin dan bulsun.. İstanbul dayiz tatillerde geldiğimiz de ordan alışveriş asla yapmayacağız...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    Şehrin en az vergisini veren sektör en çok baskı yapıp işini yürütüyor
    %93
    %7
    Yanıtla
  • uur (3 hafta önce)
    rant runt yorumlarını bırakın! adamlar çalışsın bitirsinler bir an evvel iş yapan yok konuşan çok
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Ms 44 (3 hafta önce)
    Admin yorumlarımı yayınla rica ediyorum
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ms 44 (3 hafta önce)
    Aylardır bu adadaki esnafa yükleniyorsunuz ama onların tapulu malları zaten ayrıca söğütlü cami sorunu onların suöu değil bu binayı yaklaşık 20 mt geriye çekip tranvay yapacam diyenlerin sonra vazgeçenlerin suçu. Ayrıca bu bölgedeki insanlar o caminin cemaati ayrıca o caminin iaşasini karşılayanlardı ve o camiye karşıt değiller. Kervan yolda dizilir mantığıyla ilerlemirse böyle olur
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)Ms 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Tapuluymus. Benim bildiigm geçici tapu diye biliyorum. Yazıklar olsun bu yorumu yapana
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Benim bildiğim dşye birşey yok tabikide bilmiyorsunuz o bölgede herkesin elinde kapı gibi devletinin verdiği tapular var ve bazıları nerdeyse 60-70 yıllık. Yazık araştırmadan konuşmayınız
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (3 hafta önce)Ms 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Geçici ruhsatlı yerlerdi. Yani yıkılırsa yerine yenisi yapılamaz. Çünkü yeşil alan.. peşkeş çektiler kuyumculara.. normalde söğütlü camii önünde yapı yok.. Yasa falan dinleyen yok. Bakanı bile dinlemiyorlar.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Serhat44 (3 hafta önce)
    Rantcilar teslim edilmiş bir şehir Şehir de kamuoyu Yok 3-5 rantcinin oyuncağı olmuş bu şehir Şehrin geleceği umrunda değil kimse Tek dert kendi rantlari
    %84
    %16
    Yanıtla