Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi’nin Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin teknik kadrolarına yönelik düzenlediği “kültürel ve kentsel koruma” amaçlı programlarına “alanda eğitimler” adı altında düzenlediği etkinlik Malatya’da başladı.
ÇEKÜL’ün etkinliği için Ramada Otel’de açılışına Vali Vasip Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ve temsilcileri katıldı.
Törende konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Malatya tarihi geçmişi olan binlerce yıllık tarihi olan bir il. Önemli olan tarihten gelen değerlerimizi yaşatmak ve geleceğe taşımaktır. Tarihi eserlerimiz bizler için adete birer tapu senetleridir, kimliğimiz, bizi geleceğe taşıyacak değerlerimizdir. Bunun için en büyük görev ve sorumluluk yerel yönetimlere düşüyor. Bunla ilgili olarak biz geçtiğimiz 5 yıl içerisinde bu anlayışla çalışmalarımızı yaptık. Bundan sonraki süreçte büyükşehir yapılanması ile birlikte merkezde yapmış olduğumuz çalışmalarımızı kırsalımıza kadar, beldelerimize kadar yaygınlaştıracağız. Geçtiğimiz dönemde yaptığımız çalışmalar içerisinde Beşkonaklar’daki tarihi konağın onarılması ve bitirilerek tamamlandı. Beşkonaklar’da daha önce yapılan çalışmalarla birlikte eksiklikler giderilmiş oldu. Bizim merkezde biliyorsunuz Bakırcılar Çarşımız var. Bakırcılar Çarşısı ve Şire Pazarımız, her ilde olmayan Anadolu’nun bazı şehirlerinde olan bize özgü yapılardır. Artık bunlar zaman zaman işlevini kaybettiğini görüyoruz ve artık birer depo olarak, birer atıl hale dönüşmüş mekanlar olarak bunu görüyoruz. Dolayısıyla bizde var olan, özellikle kendi kültürümüzde var olan çarşı kültürünü, şehir kültürünü yaşatmamız gerekiyor. Çarşı merkezlerini korumak, yenilemek, aslına uygun olarak onları muhafaza edebilmek gerekiyor. Şire Pazarı ve Bakırcılar Çarşısını öncelikle ele alarak güçlendirerek bizi geleceğe taşıyacak halde hazırlıyoruz. Kendi mecrasında dönmelerini sağlayacağız. Buraların yüzlerce yıl daha bu şehrin bir kimliği olarak kalmasını sağlayacağız” dedi.
Vali Vasip Şahin ise şunları söyledi, “Günümüze kadar her toplumun, her milletin, her büyük milletin kendine özgü bir mimari stili olmuş. O mimar stilin altında bir hayat anlayışı olmuştur. Bizlerde özellikle Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde meydanlardan ziyade sokağa ağırlık veren, mahallelere ağrılık veren ve insanlara ağırlık veren bir mimari eğilimi olmuş. İnsanların bir biriyle daha rahat, daha fazla ve daha samimi ilişkiler kurabileceği bir mekan tasarımı anlayışı önplana çıkmış. Ama Avrupa’ya baktığımız zaman dana bireysel, daha kendi başına yetebilen yada kendi başına yaşayan bir hayatın, hayat şeklinin yansıtıldığı bir mimari anlayışı gelişmiş."