SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Merkezdeki Yer Altı Sularını Sulamada Kullanacağız'

'Merkezdeki Yer Altı Sularını Sulamada Kullanacağız'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden sonra yapımına başlanan inşaat alanlarından çıkan yer altı suları biriktirilerek bitki ve ağaçlara "can suyu" olacak.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, kent merkezindeki iş yerlerinin büyük kısmı yıkıldı ve ağır hasar aldı.

Bakırcılar Çarşısı, Şire Pazarı, Mısır Çarşısı, Sebze Hali ve Kasap Pazarı gibi bölgelerin yıkımı sonrasında, bölgede kalıcı çarşının oluşturulması için çalışmalar başlatıldı.

6 Şubat depremi sonrası Malatya’da yürütülen imar çalışmalarında, çevreyolunun kenarında bulunan Akpınar Çarşısı ve eski Şire Pazarı bölgesinde yoğun yeraltı suları tespit edildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, şehrin altyapısının bu ani su çıkışlarına uygun olmadığını ifade etti. Er, mevcut yağmur suyu kanallarının yetersiz kalması nedeniyle, yeraltı sularını tahliye edebilmek için ek çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Binaların temel atımları esnasında bölgeden çıkan yer altı sularının kullanılabilmesi için proje üretildi.

Deprem sonrası hız kazanan konut inşaatlarının güvenliği açısından yeraltı suyunun kontrol altına alınmasının kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Er, "İlk etapta ihale edilen konutlarımız Akpınar bölgesinde yükseliyor ve bu bölgedeki konutları 2025’in ilk çeyreğinde teslim etmeyi planlıyoruz. Ancak, temel kazılarında çıkan yeraltı sularının inşaat güvenliği açısından büyük risk oluşturduğunu gördük. Bu nedenle altyapıyı güçlendirmek için ilave kanallar inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.

Malatya’da ilk kez bu çapta bir yeraltı suyu yönetimi projesinin hayata geçirildiğini belirten Er, tahliye hatlarının tamamlanmasıyla Malatya’nın hem yeni inşaat alanlarının güvenli hale getirileceğini hem de suyun boşa gitmeyerek tarımsal sulamada kullanılacağını sözlerine ekledi.

Bölgede birçok alanda çalışma yaptıklarını aktaran Er, şunları kaydetti:

"Çarşı Projesi'ni ihya ederken çok ciddi şekilde yer altı suyu çıkmaya başladı. Şu anda 6 kilometre uzunluğunda bir yağmur suyu kanalımız var. Bu yağmur suyu kanalımız Cengiz Topel Caddesi'nden gelip Fuzuli Caddesi'nde birleştikten sonra çevre yolunun altından deşarj oluyor. Biz bu yağmur suyu kanalına ilave olarak 6 kilometre daha inşa ediyoruz. Bu hattı kullanarak yine aynı şekilde yapacağız. İnşaat alanlarından çıkan suları bu hatlardan geçirerek Çarmuzu Deresi'ne aktaracağız. Bu suları, sulama suyunda kullanacağız. Bunları TOKİ ve MASKİ ile yapıyoruz. Malatya'mız için önemli bir proje. 12 kilometre yağmur ve yer altı suyu projesi yapmış olacağız."

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Mahirrr (9 saat önce)
    Malatya Merkezdeki yeraltı suları inşaatlar yapılmaya başlanırken drenaj ve özel kalıplı taşıma kanal sistemiyle, Avrupa ‘daki gibi tünelli yol şeklinde taşınmalıydı. Deprem bölgesindeki, ağır deprem yaşamış Malatya ‘daki elektrik, su , telefon ve taşıyıcı hatlar özel yapılacak tünel şeklindeki taşıma sistemi hatları ile güvenli hale getirilmelidir. Bir deprem esnasında zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu alana da yeşil saha merkezi bir park ve bir gölet yapılabilirdi. Oradan özel taşıyıcı kanal ve tünellerle sular rahatlıkla her yere taşınır ve rekreasyon alanına sahip yeşillikle güzel Malatya olurdu. Yeşillikle ünlü anılan iki şehir vardır : Malatya ve Bursa. Bu nedenle vakit geç değilken, azami miktarda olsa proje ve peyzaj çalışması yapılması güzel olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman44 (1 gün önce)
    Dükkan sahipleri ne derse o oluyor. Bakırcıyı ayakkabicıyı, korsan telefon satıcılarını şehrin içine sokmadan daha ferah Taze Cami ve etrafı gölet olan bir şehir. Neyse, olan oldu. Malatyalıya düşen orada alış veriş yapmamak. Bu vazifedir.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Abdullah (1 gün önce)
    Sulayacak alan kaldı mı?
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mehmet Önal (2 gün önce)
    Malatya merkezindeki suyun kanallar yoluyla akıtılabileceğini 6 Şubat 2024 tarihindeki Malatya’da yaptığım iki sunumunda belirtmiştim. Ancak söylediklerimi ciddiye almadılar. Binlerce fore kazık çakıp temellerden bol su çıkınca şimdi yeraltı suyunu akıtma kararı verdiler. Bilim adamlarına inanmamanın sonu hep hüsrandır, topluma, devlete zarar vermedir.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Sayın birçok Malatyalı sizin yaptığınız uyarıları biliyor duyuyor ne yazık ki devlet yetkilileri ya duymak istemiyor ya da işlerine gelmiyor sonra olan yine Malatya ya oluyor inşallah tehlikenin farkına varıp bu gibi önlemleri hızlıca alırlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sayın hocam defalarca sosyal medyada,Malatyanın yer altı sularının bir plan çerçevesinde inşa başlangıcında malatya merkezden drene edilmesini ısrarla söylediniz.Binaların Depreme dayanıklı olması için çakılan ve çok büyük paraların harcandığı fore kazıkların, yeraltı sularıyla devamlı teması olacağından bu kazıklarında ömrününde kısalacağını özellikle yazıp anlattınız.Biz defalarca okuduk.Sizi dinleyen oldumu olmadı.?Bu saatden sonra bu işe karar verilmesi sizin ne kadar haklı olduğunuzu gösteriyor. sağolun,varolun.Hocam.bu konuda da galiba geçti borun pazarı...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nurullah (2 gün önce)
    O suyu şehir parkı şeklinde yeşil ve kanal parkı şeklinde yapılsa şehir yüzyıl değer kazanır aşırı derecede kalitesi ve değeri düşer şehrin
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Maalesef devletin şehir merkezinde bir su parki yapacağı, büyük bir havuz yapacağı bir alanı kalmamıştır. Oysa söylediğiniz ne güzel olur. Aklın yolu bir. Tarihinde şu olan bu şehirde suyu boruya vermeyi marifet sayıyorlar. Belki kız meslek lisesi veya orduevinin yerine dediğiniz yapilabilir
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 gün önce)
    Çarşı Akpınar niyazi çavuşoğluna kesinlikle hiçbir bina yapılmamalıydı gölün üstünde oturacaklar.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Ali eren (2 gün önce)
    Bu akşamki meydana gelen depremlerden sonra artık Malatyada güvenli ev bulmak gerekir. TOKİ evlerıne taşınmak gerekir. Artık deprem öncesi binalara güven yok kalmadı.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • İsmail (2 gün önce)
    Malatya, su kaynakları açısından ülkemizin en şanslı illeri arasında yer almaktadır. Coğrafi konum olarak Fırat havzasında yer alması, ilimizin güneyinde yer alan Beydağları Malatya'nın içme suyunu karşılamaktadır. Ancak son yıllarda Malatya'nın içme su ihtiyacını karşılamak üzere MASKİ'nin arayışlarda olduğunu medyadan öğreniyoruz. Malatya'nın içme su ihtiyacını karşılamak için 6 Şubat 2023 depreminden sonra Malatya merkezinde çıkan yer altı sularının içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere değerlendirilmesi Malatya mızın ve halkımızın yararına olacaktır.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Yerelli (2 gün önce)
    Malatya'nın altı su dolu hatta deniz gibi diyenler de var. Hal böyle iken Kapalı çarşı çapından çevre yoluna defterdarlığa kadar bir göl yapılıp çevresi yeşil alan ve onunda yanında camii, iş ve ticaret merkezleri yapılsaydı daha güzel olurdu. Ankara'da gençlik parkındaki göl gibi. Bu fırsat uçtu gitti. Suyu da tıkadık. Tıkandı başkan tıkandı...
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Haydar (2 gün önce)
    Yeraltı suları nedeniyle Malatya büyük hasar aldı ve çarşının tamamı depremden ağır hasarlı hale geldi ve yıkıldı. Depremin getirdiği bu dezavantajı fırsata çevirip daha modern ve güzel bir çarşının yapılması mümkündü ama çarşımızı beton yığını haline getirdik. Yeraltı suyunu da açık bir kanal yaparak Fuzuliden Yeni Camiinin yanından çarmuzuya kadar yolun ortasından götürmek için proje yapılabilirdi. Malatya'nın yöneticilerinde onu düşünecek vizyon olmadığı için böyle kötü bir projeyi Malatyaya mahkum ettiler.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Mert (2 gün önce)
    O suyu sulamada kullanın ama kanal boyu gibi bir alan yapın şehrin cazibesi artar çoğu şehir su kanalları yapıp güzel görüntü meydana getiriyor sizde o vizyon proje var mı bilmiyorum Tokat'ta büyük Kanal yapıldı şehir aşırı derecede değer kazandı Eskişehir Antep kayseti de aynı şekilde ama sizde o vizyon yok ancak kaldırım yenilerlersinz
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Mustafa (2 gün önce)Mert isimli kullanıcı yorumuna
    Hiç aklıza gelmedi bu dahiyane proje , yarın başlıyoruz.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Snn gibi cahiller ne anlar bu projelerden siz ancak kaldırım yol yenilersinz hayatınızda bir şehir gezdin mı hiç
    %65
    %35
    Yanıtla