SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yeniden İmardan Önce Yeraltı Sularını Tahliye Sistemi Yapılmalı'

'Yeniden İmardan Önce Yeraltı Sularını Tahliye Sistemi Yapılmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Yeraltı suyu zenginliği ile bilinen Malatya il merkezinde, depremin ardından bu su varlığının daha da artması, depremler sonrası tamamen yıkılan çarşı bölgesinde Temmuz ayında temeli atılan 'Bakırcılar Çarşısı' ile sonraki ayda yıkılarak temel kazısı yapılan 'Hükümet Konağı'nın temellerinin suyla dolması, Malatya'nın kent merkezinde yeni imar kapsamında inşaatlara başlanmasından önce yeraltı sularının tahliyesi  için kanal sistemi yapımı zorunluluğunu ortaya koydu. Tahliye edilecek sularla, kentin kuzeyindeki tarım alanlarının tamamının sulanabileceği, bu nedenle Malatya Büyükşehir Belediyesi ile DSİ'nin ortak bir çalışmayla yeraltı sularının tahliyesi ve sulama için değerlendirilmesine yönelik proje yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Beydağı'nın eteğinde kurulu olan Malatya il merkezinin, özellikle de Kernek'ten itibaren Fuzuli Caddesi'ni merkez alan hatta ve çevresinde  yoğun bir yeraltı suyu varlığının bilindiği, Malatya'nın Kernek, İnderesi, Konak başta olmak üzere dağ eteğindeki güney bölgesinden aşağıya doğru kent merkezinin birçok yerinde doğal su kaynaklarının olduğunun bilindiği, 50 yıldan daha eski zamanlarda, zaman zaman yüzeye çıkan bu suların tahliyesi için ilkel kanallar yapılarak, bu suların bir kısmının şehrin tarım arazilerinin yoğun olduğu güney bölgesine akıtıldığı ancak 1970'lerden itibaren uygulanan imar planlarında bu durumun dikkate alınmaması nedeniyle bu ilkel tahliye sisteminin de yok olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca, İnönü Kapalı Çarşısı ile sonraki yıllarda eski Şirket Han'ın yerine inşa edilen Akpınar girişindeki iş merkezinin temelinden çıkan yeraltı sularının, kanalizasyon sistemine bağlandığı biliniyor.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli, sonraki günlerdeki Malatya- Yeşilyurt merkezli depremlerin ardından yeraltı sularında artış görüldüğü, Beydağı bölgesi başta olmak üzere birçok yerde yeni pınarlar ve kaynaklar oluştuğu gözlenirken, yeraltı suyu varlığı bilinen kent merkezinde de su yoğunluğunun arttığı, bu nedenle Hükümet Konağı ve Bakırcılar Çarşısı temel kazılarında görüldüğü gibi, yeraltı suyuna ulaşılan derinliğin 3 metreye kadar düştüğü belirtiliyor.

Malatya'nın yeniden imarı için planlar hazırlanırken, depremle birlikte daha da artan yeraltı sularıyla ilgili herhangi bir düzenlemenin düşünülmediği gözleniyor. Bakırcılar Çarşısı ve Hükümet Konağı temel çukurlarının suyla dolması ile ilgili haberlere yorum yapan birçok vatandaş, yetkili ve ilgili makamların değinmediği yeraltı sularıyla ilgili soruna dikkat çekerek, çeşitli önerilerde ve eleştirilerde bulunuyor.

Depremlerin ardından ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla büyük çapta boşalan, hasarlı bina yıkımlarının devam etmesi nedeniyle daha da artacak olan alanlarda yeniden yapılaşma başlatılmadan, acilen yeraltı sularının tahliyesi ve şehrin kuzey bölgesindeki ovanın ve tarım alanlarının sulanmasını sağlayacak bir sistemi içeren projenin Malatya Büyükşehir Belediyesi ve DSİ tarafından ortaklaşa hazırlanması gerektiği belirtiliyor.

Malatya kent merkezindeki suların, geçtiğimiz yıllarda sulama suyu sıkıntısı nedeniyle, kanalizasyon borularını kırarak sulama yapmaya çalışılan Hanımınçiftliği, Hatunsuyu, Eskimalatya bölgesi başta olmak üzere sulama sorununu bütünüyle çözeceği, Çat Barajı sulamasına dahi gerek kalmayabileceği konuşuluyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Malatya kent merkezi, temel kazısında su çıkan Hükümet Konağı ve Bakırcılar Çarşısı inşaat alanları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Fatma (1 yıl önce)
    09.08.1983 tarih ve 2872 sayılı “Çevre Kanunu” ülke genelinde çevreyi korumanın esaslarını düzenlemektedir. Kanunun temel olarak “kirleten öder” prensibinden hareket etmektedir. Her ne kadar Yeraltı Suları Hakkında Kanun gibi doğrudan yeraltı sularıyla ilgili olmasa da, Çevre Kanunu da yeraltı suları ile ilgili bazı hükümler içermektedir. Ülkenin deniz, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının ve su ürünleri istihsal alanlarının korunarak kullanılmasının sağlanması ve kirlenmeye karşı korunması esastır. (Madde 9-h) Yeraltı sularına yapılan boşaltımlara cezai yaptırımlar uygulanır. (Madde 20(4)-n) Aç gözlüler altın yumurtlayan tavuğu kesecekler.
    0
    0
    Yanıtla
  • fatma (1 yıl önce)
    Yer altı suları korunmalıdır. Tahliye edilmemelidir. Neden bir mühendis çıkıp bunun önemi ve değerini anlatmıyor. Dünya ısınıyor. Kuraklık artıyor. Biz var olan suyu yok etmeye çalışıyoruz. ne zaman akıllanacağız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Japonya suyun üstünde adalardan oluşur. Her sene kayıyor bu memleket su üstünde... Onlar kazıkları çakıyor yapıyor da biz mi beceremiyoruz? Kesinlikle merkez taşınmamalı, adam gibi mühendislik hizmeti alınıp bunlara dayanaklı inşaat yapılmalı. Eğer merkez taşınırsa şehrin hafızası yok olur. Bu oyuna gelmeyin.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Herhalde merkezde malların var. Eski Malatya daki kaleyi bile yok etmiş bir topluluğun hafızaya ihtiyacı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (1 yıl önce)
    Bence merkezi göl yapalım.cevresini mesire yeri olsun.caddelerin ortasında dere yapmaklada ogunmeyiz.su sorun olmaz zenginlik olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Naçizane yıllardır aklımda olan bir proje.Umarım hayata geçirirler.malatya merkezde LCW binası,akpınar,maliye,adliye,matim iş merkezi, Kernek vs.buralarda hep su kaynağı çıktı ve bu su kaynağı pompa vasıtası ile kanalizasyona veriliyor.bu sular bir yerde toplansa ve sulama suyu olarak verilse en azından bir bölge kurak zamanlarda su sıkıntısı çekmez,hemde o sular değerlendirilmiş olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Su fışkırıyor (1 yıl önce)
    Beş metre altımızdan su fışkırıyor. Dünyanın en pahalı suyunu kullanıyoruz. İlginç
    %91
    %9
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Yine MalatyaHaber sitesinden öğrenmiştik ki çok eskiden Alman şehir plancısının veya jeologunun biri Malatya'nın bu bölgeleri için, altı sulu, inşaat yapılmamalıdır demiş. Demiş ama kimse dinlememiş, yıkılan yıkıldı ölen öldü. Bu alanların, bodrumları da yapılmak kaydıyla 1-2 katı geçmeyecek binalardan ve geniş açık alanlı şehir meydan ve parklarından müteşekkil olması lazım. Bakırcıalr Çarşısı gibi saçma inatlardan vazgeçilmeli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan Üstgül (1 yıl önce)
    1970'li yıllarında Malatya İnönü kapalı çarşısı temeli atılırken, çocuk olarak çok merakla izliyordum. 4 tane dizel pompası 100'lük pompa bu suyu çekmekte, gece gündüz çalışıyordu, o betonu nasıl atacaklarını çocukken bile kendi kendime soruyordum. Benim önerim Malatya'da bu sokak bölgelerde 2 kattan fazla binaların inşa edilmemesi gerekiyor, hatta mümkünse buraları tekrar tarım toprak haline mamure hale getirmeleri daha mantıklı olur. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • VARGAS (1 yıl önce)
    Efendiler ne suyu tahliye etmesinden bahsediyorsunuz? Oraya tekrar çarşı kurmak bu topraklara ve insanına yapılacak ihanettir. Gelin daha sağlam bir zemine taşıyın çarşıyı... Zaten her yer yıkılmışken daha neyin inadındasınız? Düzgün bir şekilde bu şehri yeniden projelendirin. Orası göl olmuş diyorlar. Öyleyse boylu boyunca eşin de şehre bir göl kazandırmış olun. Her şerde bir hayır vardır dedikleri bu olsa gerek. Şehri yeniden dizayn etmek için bir fırsat geçmiş elinize Daha vay aynı yerine aynı şeyi kondurayım diyorsunuz El vicdan
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Doğrucu Hasan (1 yıl önce)
    Fuzuli Cad. ve çarşının depremden en fazla hasar görmesinin en önemli sebebi yeraltı sularının tahliye edilmemesinden dolayı zeminin sulu ve çürük olmasındandır. İnşaatlara başlamadan önce yeraltı sularının drenaj ve kanallar ile tahliye edilmesi gerekmektedir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Öz Kernekli (1 yıl önce)
    LC Waikiki binası inşa edilirken, zeminden çıkan suyun uzun süre tahliye edildiğini gördüm, eminim başkaları da görmüştür. Hala da o binada zeminden çıkan suyun tahliye edildiğini düşünüyorum. Taban suyu genellikle eriyen kar sularıdır ve en ince su grubunda. Hani rutubetin ne menem bir iş olduğunu ordan hesap edin. Dolayısıyla yeniden merkezde yapılaşmaya gitmek, aynı hatayı yapmak olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    su akar Türk bakar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    Yer altı sularını tahliye eder isen OBRUKLAR oluşmaz mı
    %75
    %25
    Yanıtla
  • murat (1 yıl önce)
    yeraltı sularının tahliyesi için kanal sistemi yapımı zorunluluğunu bulunmaktadır. bu sular heba edilmemelidir. acilen plan yapılmalı 1 m3 su bile israf edilmemeli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    yeraltı suyunu tahliye edemezsiniz imkansız doğa aslına rucu eder
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vahap (1 yıl önce)
    Şehir planlaması Konak'tan hatta Karagöz köyünden itibaren başlatılmalıdır. Şehrin zemini güvenli olan bu bölgeleri tarımsal verimlilik bakımından da oldukça zayıftır. Yukarı Banazı'dan başlatılacak bir kanal sistemi ve imar planlaması şehrin önümüzdeki 200 yılını kurtarabilir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Banaz44 (1 yıl önce)Vahap isimli kullanıcı yorumuna
    Oralar dağlık. Ülke nüfusu artık artmayacak. Boşuna yeni yerler için imar beklemeyin. Çarşıyı komple yiksak bile konut sayısı yeterli. Altay kışlasına yeni evler yapılır. 200 sene konut ihtiyacı kalmaz.
    0
    0
    Yanıtla