SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Çat Barajı Gölü 'Ölü Hacim' Seviyesinde..

0
Güncellendi - 2017-04-13 18:27:40
Çat Barajı Gölü 'Ölü Hacim' Seviyesinde..
A- A+ PAYLAŞ

Çerkezyazısı başta olmak üzere Malatya Ovası ile birlikte yaklaşık 15 bin hektar alanı sulayan Çat Barajı'nda su seviyesinin 'sıfır'a düşmesinin tarımsal üretimi ve ürün kalitesini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.  Bölgede yaşayan çiftçiler “Sulama sezonu başlıyor. Malatya olarak bu sene suyu zor buluruz. Devlet yetkililerimizin bir an önce gerekli tedbirleri alması gerekiyor” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Devlet Su İşleri'nin barajdaki su seviyesinin sıfıra indiği yönündeki açıklamalarının ardından Çat Barajı'ndaki durumun son hali görüntülendi. Bürücek Yaylası ve Çelikhan yoluna bağlanan güzergah boyunca barajdaki suyun önemli olanda çekilerek sıfır ya da 'ölü hacim' diye adlandırılan seviyeye düşmüş olduğu ve baraj zeminde ekili –dikili tarla alanlarının oluştuğu gözlendi. Yüzen adalar karaya çıktı.

Sadece ölü hacim suyu kaldı

Adıyaman- Çelikhan ilçesi sınırlarında olan Çat Barajı'nda şimdilerde sadece dip suyu bulunuyor. Ölü hacim de denilen bu bölgede, suyun isale hattına verildiği su alma ağzının altında kalan bölümden oluşan su bulunuyor.  Barajlarda doluluk oranı hesaplanırken, bu ölü hacmin üstündeki su miktarı esas alınıyor. Uzmanlar, sadece pompaj sistemiyle çekilebilecek olan bu suyun kullanılması durumunda barajın yapısına zarar vereceğini belirtiyor.

“İki yıl önce balık tutuyorduk şimdi tarlaya dönüştü”

Bölgedeki çiftçiler,  acil önlemler alınmaması durumunda bu yıl sulama yapılmasının mümkün olmayacağını belirterek, “Gördüğünüz bu alanlar iki yıl öncesinde sular altındaydı. Ailecek gelip burada balık tutuyorduk. Ama şimdi sizin de gördüğünüz gibi su kurudu ve artık tarlaya dönüştü. Şimdi de ekilip biçiliyor. Bir tedbir alınmazsa biz bu sene Malatya olarak suyu zor buluruz” şeklinde konuştular.  Baraj zemininde kalan suyun sadece pompajla çekileceğini kaydeden çiftçiler,  yüksek enerji maliyetleri nedeniyle bunun da mümkün olup olmayacağını bilmediklerini aktardılar.

Çerkezyazısı ve Malatya Ovası nasıl sulanacak?

288 milyon metre küp su depolama kapasitesine sahip olmasına rağmen bugüne kadar tam kapasitede dolmayan Çat Barajı’nın bu sene tamamen kurumasıyla Çerkez Yazısı ve Malatya Ovası’na bu sene nasıl su verileceği bilinmezken, Çat Barajı’ndaki su sorununu çözmek amacıyla Devlet Su İşleri tarafından projelendirilen ve iki etap olarak planlanan Şerefhan Deresi’nden Çat Barajına su akıtılmasına ilişkin projenin birinci etabı 2015 yılında başlatılmıştı.

Birinci etap çalışmasında Şerefhan deresinde akan su, sulama mevsimi dışında Çat Barajına aktarılacaktı.Projenin hangi aşamada olduğu bilinmezken, kamuoyu,  Şerefhan deresiyle ilgili yürütülen projenin geldiği noktayı, Çat Barajı’nın ölü hacminden su alınıp alınmayacağı Çerkezyazısı ve Malatya ovalarına nereden su temin edileceğini merak ediyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Hasan (7 yıl önce)
    Yorumları okuyorum da şu söz aklıma geliyor; "Ağzı olan konuşur", ağzı olan konuşuyor ama bu felaketin neden olduğunu düşünmek yerine birilerini suçlamayı veya suçlu bulmayı amaçlıyoruz. Çat barajının boşa bırakılması gibi bir soru var çat barajının suyunun sezon sonunda boşa bırakılması gibi bir düşünce akıl karı değildir. Kanallarda ve derelerde suyu gören insanlar Çat barajı sanıyor, bunlar dere yataklarında olan pınar sularıdır, sulama sezonu bitince kapaklar kapanır ve bir damla su bırakılmaz. Çat barajı neden bu seviyeye gelmiştir. Çat barajı yapıldığından beri %100 doluluk seviyesine ulaşmamıştırki, maksimum %40 olmuştur. DSİ ve Sulama Birliğinin gayretleri ile yağışların bol olduğu yıllarda tasarruf yapılmış ve kuraklık dönemlerinde bu birikimler kullanılmıştır. Bu yargısız infazı yapan arkadaşlar bu memlekette yaşamıyor sanırım , yağan yağmurun ve karın miktarını göremiyor. Eminizki DSİ ve Sulama biriliği bu konuda gerekli araştırmayı yapıyor. Açıklama illaki yapılacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer GÜL (7 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Muhterem hemşerim Hasan; Biz vatandaş olarak soru sorma hakkına sahibiz. Çünkü düşünen bir beynimiz ve evet birde konuşan ağzımız var. Açıklamaları da DSİ veya Sulama birliği yetkililerinden bekliyoruz. Kimseyi yargısız infaz etmek gibi bir niyetimiz yok. Sadece bilgilendirilmek istiyoruz. Yetkililerin açıklamalarını da dört gözle beklemekteyiz...
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET (7 yıl önce)
    desenize cafana yazısı yine eski kurak günlerine dönecek yazık onca emeğe oysa ne hayeller kurmuştuk .olacagı buydu 6 gün boyunca gece gündüz su verilirse simdi susuz kalırız iş işten geçtikten sonra artık yetkililer tankerle karakayadan kanala su verirler yada uydururlar bi yalan
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    Dört yıl tübitak desteği ile jeolojik projesini yaptığım ve benim raporum ile su tutacağı belirlenip ihalesi yapılan Çat Barajının su problemi, bu günlerde çokça tartışılıyor. Yeraltı su kaynaklarının çıkmaya başladığı bu günlerde ve yağmur ve karsularının dereleri ve yeraltı sularını besleyeceği on beş hazirana kadar Çat Barajı su seviyesinin %40-50 doluluk oranına ulaşacagını düşünüyorum. Ancak geçen yıl yirmi gün fazladan su akıtıldı. Bugünkü su seviyesinin düşük olması bundan kaynaklanıyor. Ayrıca Malatya güneyinde yer alan bahçelerin yerine binalar yapılıyor, sulama alanları da azalıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sucu (7 yıl önce)
    Sulama birliklerini vekil peşinde gezen adamlara emanet edersen, buranın yönetilemedini zarar ettiğini ayyuka çıkaran dsi şube müdürünü görevden aldırırsan içecek su bile bulamazsın Malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer GÜL (7 yıl önce)
    Öncelikle bu konuyu gündeme taşıyan Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com yazarı Güler HAZAR'a teşekkür ederiz. Yorumlarden sonra Derme sulama birliği şu soruları acilen cevaplandırmalıdır. 1. Sulama sezonu sonrası suyun boşa akıtıldığı doğrumudur. 2. Kışın yağan kar ve ilkbaharda yağmur sularına rağmen barajdaki su neden hala sıfır düzeyindedir. 3. Şerefhan çayı (sulama sezonunun dışında) ne zaman çat barajıyla buluşturulacak 4. Vatandaşların sorularının cevaplanamayışının nedeni nedir.? Bu soruların cevabını saygıyla arz ve talep ederiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim çat barajının aks ını 10metre ileri yapsalardı şimdi şerefhan deresi çat barajına akıyordu. DSİ 92.şubenin iş hacmi Elazığ 9.bölgeden kat kat fazla. Malatya nın bölge olması şart. Ama Özal yapmadı bundan sonra zor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Arkadaşlar yazmışsınız Abdullah POLAT bi açıklama yapsın diye. Yahu arkadaş suyu hoyratça kullanan geçen sene seçimden dolayı DSİ nin uyarılarına rağmen bol kesedensu dağıtan, kendisine oy veren ve verecek olan üyelere oy vermeyenlerden iki kat daha fazla su veren biri çıkıp ne açıklama yapabilir. Yazık şu Malatya ya Derme sulama birliğini çiftlik gibi kullanmasına müsaade edilmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cebrail BÜYÜKTAŞ (7 yıl önce)
    Çelikhan ilçesinde yaşayan bir vatandaş olarak, İlçemizin su sıkıntısını 50-60 bin liraya mal olan, yer altı su zenginliğimizi tehdit eden ve yıllık 800 binleri bulan elektrik faturalı sondajlar la arazilerimizi sularken, Malatya'nın suyu israf edercesine kullanımının ve tasarruf değerlerinin ihlalinin bir sonucudur. Yetkili ve söz sahibi kişilerin ileriyi görmeden ve düşünmeden yaptıkları tüm işlerin faturasını her zaman fakir ve muhtaç vatandaş ödemiştir. Çat barajının şimdiki halinin faturasını gene bizler ödeyeceğiz. Bir musibet bin nasihatten evladır. İnşaallah bir ders alınır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yılmaz (7 yıl önce)
    Sulama birliğinden açıklama yapılmaması düşündürücü ve çok üzücüdür.Nasıl bir çözüm bulunacaktır.Şerefhan deresi sulama sezonunda çat barajına akıtılacakmı ! Sulama birliği başkanının görevi nedir,niçin açıklama yapmıyor.Sulama sezonunda çok büyük sıkıntılar olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Basri Tezel (7 yıl önce)
    Su yoksa kola için
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Bu kadar su sıkıntısı var ise bostanbasi ve fahri kayahandaki kanallar neden yapıldı.Hem yol daraldı,hemde dünyanın masrafı yapıldı .Israf haramdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram (7 yıl önce)
    Memleket bir damla suya muhtaç iken kanalların çürümüş aralarında sızan ve kontrolsüz salınan suyun önlemi alınmalı. DSİ ve Sulama birliğine müracaat ve şikayetlerimize rağmen hiçbir önlem alınmadı aşırı su sızıntıları var.Yeşilyurt Gündüzbeyde kontrol sıfır. Derelerin hepsi su sızdırıyor.Acil yenileme ve tadilat gerektiriyor. Yoksa bu su bütün Malatyaya yeter.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Bu barajın hali ortadayken bostanbaşına ve fahri kayahan a hala kanallar yapılıyo. Acaba bu kanallara su nereden getirilecek. Pardon bostanbaşında zaten kanal vardı onu düzenlemek yerine yıkıp yeni koskoca kanal yaptılar. Yollar daracık bostanbaşında arabalar artık kanalın içinden gider. Yazık bu milletin parasına.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Abdullah polat bu kadar yoruma cevap vermez ise vebali altında kalır .Çıksın açıklama yapsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    ne yapacağız bu sene ....sayın yetkililer..
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri (7 yıl önce)
    Sahte (emir )sanırım sulama birliğinde çalışıyorsun yada avukatı mısın olanlar orta zaten nehir olsada deme sulama birliği ne yetmez çünkü israf ediyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    arkasına siyasi desteği alıp dsi üzerine çöreklenen ve halkın üstünden geçinenler milleti sömürüyor. mütehaksın malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (7 yıl önce)
    Kendirli köyünde oturuyorum.suyun boşa aktığını muhtarla beraber söylememize rağmen hiç bir önlem almadı. Benim kanaatım tek sorumlu derme sulama birligidir.daireye gittik abdullah polat uzerimize yürüyor. Adam krall.
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (7 yıl önce)
    Geçen yıl barajdaki.suyu.24 saat topsogude aralıksız ve boşa harcadığı için .tek sorumlu ve suçlu sulama birliği başkanı...abdullah......polatir.dsi.besyilda topladığı suyu.Gecen yol 24 saat günlerce boşa akitip bitiren abdullah polat....
    0
    0
    Yanıtla
  • Emir (7 yıl önce)
    Koca dere sızdırıp kayboluyor yetkililer yatıyor iyi reklam yaparlar helal olsun onlara yorum yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Abdullah POLAT ın bahçesine yetecek su var ise sıkıntı yok kendisi için. Böyle suyu hoyratça kullanan insanlar bu birliğe Başkan olursa Malatya daha çok susuz kalacak . Yıl içerisinde kullanılan suyun yarısı Yeşiltepe ye diğer yarısıda koca Malatya ovasına . Yazık bu memlekete
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri (7 yıl önce)
    Derme sulama birliği Başkanı Abdullah Polat yeşil tepe deki imarlı kendi bahçe si alanına 2 suntaj vurmuş başkan Abdullah Polat geldiğinden beri yeşil tepe bahçe sinin önlemini almış bulunmaktadır Malatya yeşil ovası Kuruması nın tek sorumlusu derme sulama birliği Başkanı Abdullah Polat
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri (7 yıl önce)
    10 şeref han çayı olsada boş derme sulama birliği yaptığını yaptı(sahte Bekir)
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri bey ben sahte bekir değilim. Ben Bekir Şahin Samanköylüyüm ve köydede arazim var bir damla suyun hesabını sormak için ALLAH rızası için yazdım. Ben giden sene bahçeme 3 su VERDİM. BU 3 SUYLA KAYISI DA ÜRÜN ALABİLİRMİSİN ONUN İÇİN YAZDIM.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Çat barajına su pompalayacak olan Şerefhan Deresi regületörü yapımı ihale edilmiş ve 2017 yılında çat barajına su akıtılacaktı,ne aşamada olduğunu Sayın Bakanımız Bülent Tüfeknçi ve Sayın Milletvekilimiz Başkan Yardımcısı Öznur Çalık Hanımefendiden konunun takibi ve çözüm bulunması için ,Ağaçlarımızın,yeşilin sulanabilmesi için içtenlikle Allah Rızası için istirham ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri (7 yıl önce)
    Barajın bu hale gelmesinin tek sebebi Derme Sulama Birliğidir.Geçtiğimiz yıl DSİ nin uyarılarına rağmen Derme Sulama Birliği başkanı seçim nedeniyle suyu israf etmiştir.Örneğin Kendirli mahallesindeki tahliye kanalında 7-24 su boşa akmaktaydı.Diğer bölgelerde de su aynı şekilde israf edilmiştir.Tek sorumlusu Derme Sulama Birliği başkanı Abdullah Polat'tır.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (7 yıl önce)
    10 yıldır aynı sorun.şerefhan çayı hala bağlanacak.Ne beceriksizlik.
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer GÜL (7 yıl önce)
    Çat barajı ile sulanan yaklaşık 15-20 yaşındaki ağaçlar bir yıl boyunca sulanmazsa ağaçlarda geri dönüşü olmayan zararlar oraya çıkacak ve ağaçlar bir daha toparlanmayacaktır. Bu ağaçlar bir kaç yıl içinde kesilmeyi bekleyecektir. Barajın ölü seviyeye gelmesinin nedeni bizlere açıklanmalı şerefhan çayında yararlanılması için çalışmalar en kısa zamanda bitirilmelidir yoksa yıllarca kayısı ağaçlarına sarf edilen emekler boşa gidecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (7 yıl önce)
    Kardeşim ALLAH sende razı olsun, bizler sizlerin haberlerine saygı duyuyor ve uyardığınız için teşekkür ediyoruz. Yetkililerde inşallah sizin bu ihbarınızı görürlerde şu Şerefhan deresi ihalesine bir el atar.Mütahit firmiyayı uyarırlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (7 yıl önce)
    sıkıntı büyük.allah çiftçilerimizin yardımcısı olsun.
    0
    0
    Yanıtla