Çerkezyazısı başta olmak üzere Malatya Ovası ile birlikte yaklaşık 15 bin hektar alanı sulayan Çat Barajı'nda su seviyesinin 'sıfır'a düşmesinin tarımsal üretimi ve ürün kalitesini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Bölgede yaşayan çiftçiler “Sulama sezonu başlıyor. Malatya olarak bu sene suyu zor buluruz. Devlet yetkililerimizin bir an önce gerekli tedbirleri alması gerekiyor” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Devlet Su İşleri'nin barajdaki su seviyesinin sıfıra indiği yönündeki açıklamalarının ardından Çat Barajı'ndaki durumun son hali görüntülendi. Bürücek Yaylası ve Çelikhan yoluna bağlanan güzergah boyunca barajdaki suyun önemli olanda çekilerek sıfır ya da 'ölü hacim' diye adlandırılan seviyeye düşmüş olduğu ve baraj zeminde ekili –dikili tarla alanlarının oluştuğu gözlendi. Yüzen adalar karaya çıktı.
Sadece ölü hacim suyu kaldı
Adıyaman- Çelikhan ilçesi sınırlarında olan Çat Barajı'nda şimdilerde sadece dip suyu bulunuyor. Ölü hacim de denilen bu bölgede, suyun isale hattına verildiği su alma ağzının altında kalan bölümden oluşan su bulunuyor. Barajlarda doluluk oranı hesaplanırken, bu ölü hacmin üstündeki su miktarı esas alınıyor. Uzmanlar, sadece pompaj sistemiyle çekilebilecek olan bu suyun kullanılması durumunda barajın yapısına zarar vereceğini belirtiyor.
“İki yıl önce balık tutuyorduk şimdi tarlaya dönüştü”
Bölgedeki çiftçiler, acil önlemler alınmaması durumunda bu yıl sulama yapılmasının mümkün olmayacağını belirterek, “Gördüğünüz bu alanlar iki yıl öncesinde sular altındaydı. Ailecek gelip burada balık tutuyorduk. Ama şimdi sizin de gördüğünüz gibi su kurudu ve artık tarlaya dönüştü. Şimdi de ekilip biçiliyor. Bir tedbir alınmazsa biz bu sene Malatya olarak suyu zor buluruz” şeklinde konuştular. Baraj zemininde kalan suyun sadece pompajla çekileceğini kaydeden çiftçiler, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle bunun da mümkün olup olmayacağını bilmediklerini aktardılar.
Çerkezyazısı ve Malatya Ovası nasıl sulanacak?
288 milyon metre küp su depolama kapasitesine sahip olmasına rağmen bugüne kadar tam kapasitede dolmayan Çat Barajı’nın bu sene tamamen kurumasıyla Çerkez Yazısı ve Malatya Ovası’na bu sene nasıl su verileceği bilinmezken, Çat Barajı’ndaki su sorununu çözmek amacıyla Devlet Su İşleri tarafından projelendirilen ve iki etap olarak planlanan Şerefhan Deresi’nden Çat Barajına su akıtılmasına ilişkin projenin birinci etabı 2015 yılında başlatılmıştı.
Birinci etap çalışmasında Şerefhan deresinde akan su, sulama mevsimi dışında Çat Barajına aktarılacaktı.Projenin hangi aşamada olduğu bilinmezken, kamuoyu, Şerefhan deresiyle ilgili yürütülen projenin geldiği noktayı, Çat Barajı’nın ölü hacminden su alınıp alınmayacağı Çerkezyazısı ve Malatya ovalarına nereden su temin edileceğini merak ediyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com