SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Çat Davası AİHM'ye Gitti

A- A+ PAYLAŞ

Malatya ile Çelikhan arasındaki Çat Barajı'nda devlet önce 2 köyün arazilerini istimlak edip vatandaşları resmi kurumların araçlarıyla tahliye etti, ardından da dönüp "istimlaktan vazgeçtik" dedi. 14 yıldır süren yargılamadan sonuç alamayan vatandaşlar konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdü. 
Çat Barajı'nın göl sahası içerisinde kalan Adıyaman'ın Çelikhan ilçesine bağlı Altıntaş Köyü ile Aşağı Köyündeki araziler "Çat Barajı Mücavir Alan Kamulaştırma Komisyonu" tarafından 4 Nisan 1997 tarihinde oy birliğiyle kamulaştırıldı. Alınan karar uyarınca kod dışında kalan ev, arazi ve taşınmazlar üzerindeki ağaçlarında değer tespiti yapılarak vatandaşlara tebliğ edildi. Ardından Kamulaştırma Bedeli ödenmeden 9 Mayıs 1997 tarihinde su tutulması kararı verildi. 
Barajın su tutması için baraj kapaklarının kapatılacağı, köy irtibat yollarının baraj gölü suyu içinde kalacağı ifade edildiş ve bir an önce evlerinin yıkılması ve ağaçların kesilmesi vatandaşlardan talep edildi. Adıyaman Valiliği'nin talebi, Çelikhan Kaymakamlığı'nın katkıları ile köydeki bütün evleri ile okul ve resmi kurumlara ait konutlar yıktırılarak enkazı ise Köy Hizmetleri ile Karayolları'na ait araçlar ile devlet eliyle taşınması sağlandı. Köylerinden çıkartılan vatandaşlar DSİ'den istimlak paralarının ödenmesini beklerken, tahliye tamamlanıp suyun tutulması gerçekleştirildikten sonra DSİ kendi kurumunun da içerisinde yer aldığı İdare Komisyon Kararı'nın iptali için dava açtı. 
DSİ'nin Gaziantep İdare Mahkemesi'ne istimlak kararının iptali için açtığı dava, uzun yargılamanın ardından görevsizlik kararı verilerek, dosya Çelikhan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi. Çelikhan Asliye Hukuk Mahkemesi de dosyaya bakma yetkisinin adli yargıda olduğu yönünde karar verince, dosya görev uyuşmazlığı nedeniyle Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay da dosyaya bakma görevinin Çelikhan Asliye Hukuk Mahkemesi'nde olduğuna karar verince dosya yeniden Çelikhan'a geldi. Çelikhan Asliye Hukuk Mahkemesi de davayı esastan görüşerek DSİ'nin açtığı davayı reddetti. 
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını onayladı. Ancak DSİ, bu kez karar düzeltme talebi ile Yargıtay 5. Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Bu sefer DSİ'nin açmış olduğu dava kabul edilerek istimlak kararı iptal edildi. 1997 yılında açılan dava, 14 yıl sonra 2010 yılında sonuçlandı. 
DOSYA AİHM'YE GÖNDERİLDİ Altıntaş Köyü ile Aşağı Köyü'ndeki vatandaşların avukatları olan Mehmet Görgeç ve Aziz Görgeç tarafından dosya AİHM'ye gönderildi. AİHM dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: "Uzun süren yargılama süresi nedeniyle adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Kamu gücü kullanan idare ve bu kurumlar arasındaki uyumsuzluk sonucu müvekil köy sakinlerinin anayasal mülkiyet hakının özü zarar görmüş, devletin kurumlarına olan güven büyük oranda zedelenmiştir. Bu nedenle a.i. sözleşmesinin 6. maddesi ile insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasına ilişkin ek protokolün (1) maddesi ihlal edilmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız