Malatya’nın tarımsal sulamasında önemli bir yer tutan Çat Barajı’nın kuruması kayısı üreticisini de vurdu. Battalgazi bölgesinde binlerce kayısı ağacı sulanamadığı için kurumaya başlarken, üzerindeki tonlarca meyve de buruşup dökülmeye başladı. Çağala büyüklüğünde kalan kayısılar için hasattan umudunu kesen üreticiler ise isyan etti.
“Su verilmeyecekse ağaçlarımızı keselim”
Çerkezyazısı başta olmak üzere Malatya Ovası ile birlikte yaklaşık 15 bin hektar alanı sulayan Çat Barajı’nın kurumasıyla korkulan oldu. Battalgazi İlçesi Karabağlar Mahallesi’nin yanı sıra bölgedeki Karababa ve Milli Mevkiinde sulanamayan binlerce kayısı ağacı üzerindeki tonlarca meyvesi ile birlikte kurumaya başladı. Son yıllarda don, dolu gibi doğal afetler nedeniyle perişan olan kayısı üreticisi bu yıl da susuzluk nedeniyle perişan oldu. Bölgedeki yetiştiriciler “Eğer su vermeyeceklerse söylesinler biz ağaçlarımızı keselim. Boşuna emek verip masraf yapmayalım’ diyerek isyan ettiler.
“Zararımızı kim karşılayacak?”
Karabağlar Mahallesi’nde yaşayan kayısı üreticisi Cengiz Kargin, bu yıl kayısılarına can suyunu dahi veremediklerini belirterek “Ağaçlarla birlikte üzerindeki meyve ağaçları da kurumaya başladı. Su veremediğimiz için meyvesi de büyümedi. Buruşup dökülmeye başladı. Derme Sulama Birliği ile görüştük. Çat Barajı’nda su olmadığı için su verilmediğini ifade ettiler. Bu yıl onca yağmur ve kar yağdı ama büyük bir kuraklık çekiyoruz. Ağaçlarımızı sulayamadığımız için kayısıyı da hasat edemeyeceğiz. Bu seneki zararımızı kim karşılayacak?” diye konuştu.
Karababa Mevkii, Karabağlar Mevkii ve Milli Mevkiinde binlerce kayısı ağacının bulunduğunu ve bu bölgeye henüz hiç sulama suyu verilmediğini belirten Selçuk Sarıdoğan adlı kayısı üreticisi de, “Normal şartlarda birkaç güne buralarda hasat başlardı ama bu sene susuzluk yüzünden ağaçlar da meyveleri de kurumaya başladı. Hasat edilecek durumda değil. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Şayet bize su verilmeyecekse söylesinler de ağaçlarımızı keselim. Boşuna emek verip masraf yapmayalım. Yetkililerimiz buraya gelirse kayısı üreticisinin ne kadar perişan olduğunu görecekler” diyerek yetkililerin bir an önce soruna çözüm bulmasını beklediklerini ifade etti.
DSİ “Vatandaşı Çat Barajı’na mahkum etmeyeceğiz” demişti
Çat Barajı’nda bu yıl sulama yapılamayacağının Nisan ayında ortaya çıkmasından sonra geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan DSİ 9. Bölge 92. Şube Müdürü Arif Tüfekçi, gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, Çat Barajı’nda sulama yapan çiftçileri Çat Barajına mahkum etmeyeceklerini ifade etmişti.
Tüfekçi, “Çerkezyazısı, Derme ve Battalgazi bölgesinde sondaj kuyuları açtık ve bu kuyuları açmaya devam edeceğiz. DSİ olarak gerekli tedbirleri alıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com