SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Çat'ın Dip Suyunu Çekmek Çözüm Değil"

0
Güncellendi - 2017-08-30 21:16:15
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da kuraklık sorununa acil çözüm olarak planlanan Çat Barajı’nda geçici düzenleme yapılarak pompajla sulama kanallarına su verilmesinin geçmiş yıllarda da denendiği ancak başarılı olmadığı bildirildi.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık yüzünden Türkiye’nin birçok yerinde özellikle sulamada ciddi sorunlar yaşanırken, Malatya Ovası’nın sulanması için acil çözüm olarak planlanan Çat Barajı’ndan pompajla su verilmesinin geçmiş yıllarda da denendiği ancak verimli olmadığı kaydedildi. Barajlardaki dip suyunu çekmenin çözüm olmayacağını kaydeden uzmanlar, iklim bilimciler tarafından ‘gelecekte daha da şiddetleneceği’ ifade edilen kuraklık için orta ve uzun vadeli önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini ifade etti.

“İki kez uygulandı verimli olmadı”

Dip suyunun kullanılması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, ‘Dip suyu kendiliğinden akışa geçmez. Bunun için özel hazırlanmış bir takım sistemler gereklidir. Bütün bunlar ekstra maliyet getirecek. Üstelik seneye yağış olmazsa ne yapılacak, acilen bunun tedbirinin alınması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Çat Barajı’ndan pompajla kanallara su verilmesi uygulamasının üçüncü kez yapılacağını kaydeden uzmanlar, “1997 yılında denendi. 8-9 yıl önce bir kez daha uygulandı. Bu da üçüncüsü. Daha önce iki uygulamadan randıman alınamadı. Sık sık elektrik kesintileri yaşandı. Pompajlar verimli olmadı. Sulama kanallarına yeterince su verilemedi. Bunun da yeteri kadar verimli olacağını düşünmüyoruz” şeklinde görüş belirtti.

“Baraj gövdesine zarar vermez”

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Bakanı Prof. Dr. Mehmet Önal ile İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, ölü hacimden su alınmasının Çat Barajı’nın gövdesine zarar vermeyeceğini belirtti.

Prof. Dr. Önal, “Dip suyunun alınması baraj yapısına zarar vermez ancak seneye yeteri kadar yağış olmaz ve baraj dolmaz ise ne yapılacak, hangi önlemler alınacak bunun hesabının yapılması lazım” derken, İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu da, dip suyunun alınmasının baraja bir zararının olmayacağını ifade etti. Çat Barajı’nın toprak dolgu bir baraj olduğunu belirten Aluçlu, ancak dip suyunun alınmasıyla barajdaki canlı yaşamın yok olabileceği ve doğal dengenin tehlikeye girebileceği uyarısını yaptı.

Şerefhan Deresinin akıbeti bilinmiyor

Kuraklık nedeniyle su seviyesinin sıfıra düştüğü geçtiğimiz Nisan ayında açıklanan Çat Barajı’nda gelecek yıllar için ciddi önlemler alınması gerektiği her defasında ifade edilirken, bu önlemlerin en başında gelen Yeşilyurt ilçesi ile Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi sınırları arasında bulunan Şerefhan Deresi’nin Çat Barajı’na bağlanması projesinin hangi aşamada olduğu ise bilinmiyor.

2015 yılı Nisan ayında DSİ Adıyaman Şube Müdürü Hakan Kaya o tarihte yaptığı açıklamada, Şerefhan Deresi’ni 1600 metre uzunluğunda 1,6 metre çapında borularla Çat Barajı’na akıtacaklarını belirtmiş,

“21 Ocak tarihinde ihalesini yapmıştık. 25 Mart tarihinde sözleşme imzalamıştık. Bugün ise yer teslimini gerçekleştiriyoruz. 270 iş günü içerisinde işi bitirmeyi planladık” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Çalık ‘İnceleme devam ediyor” demişti

DSİ Adıyaman Şube Müdürlüğü yetkilileri, 2015 yılında söz konusu projenin ihalesinin yapıldığını açıklarken, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, geçtiğimiz Haziran ayında basın mensuplarının konuyla ilgili sorusuna net bir yanıt vermemiş ve “Çat Barajı ile ilgili olarak geçen sene bu konuyla ilgili çok sıkıntı yaşanmıştı. Bu sene çok daha iyi noktadayız. Şerefhan Deresi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hem bakanımız Veysel Eroğlu, hem de DSİ Genel Müdürümüz ile görüşmelerimizi yaptık. Onlarda en hassas şekilde incelemelerini devam ettiriyorlar” sözleriyle yanıtlamıştı.

Malatya’da sulama birlikleri ile tarımsal kuruluşlar ve uzmanların Çat Barajı’nda su seviyesinin korunması için ifade edilen çözümlerden birisi olan Şerefhan Deresi’nin bağlanması projesinin hangi aşamada olduğuyla ilgili olarak DSİ yetkililerinin kamuoyuna açıklama yapması bekleniyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Ahmeti Nejat (7 yıl önce)
    Fahri kayahan bulvarının kanalını susuz bırakma Allahım. Amin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ece (7 yıl önce)
    Her yere saçma sapan havuz kanal yapıp/ şu an kanallar kuruduğu için leş gibi kokuyor heryer/ ne kadar ağaç varsa kesip uzun katlı ucubeleri dikerseniz olacağı böyle olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadık (7 yıl önce)
    Malatyanın temsilcisi sahibi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Alican (7 yıl önce)
    Ha bire çim suluyor ve malatyanın can damarı kayısı ağaçlarını kurumaya bırakıyoruz..Ey malatyalı bekleyin o ektiğimiz çimler yakında karnımızı doyurur.imalatçı,esnaf,inşaatçı köşe oluruz..Malatyanın dillere destan kaynak suyunu çim,çiçek yetiştirmede kullanıp vatandaşada su yeteresiz diye paso kireçli suyu içirin yakında böbrek hastalığından hastanelerde yer kalmaz.Ayrıca büyük şehir olunca başımızda göğe erdi yollarımız içler acısı..2019'a kadar ölmezsek o sihirli sandıkta görüşeceğiz inşallah..Elmi yaman beymi?ergenekön köprüsünden geçip topsöğüte bi gelsenize ey siyasetçiler gelinde yolların,kuruyan ağaçların halini bir görün..Tabi yüzünüz kızarmazsa?Şeker fabrikasında üç dört tane boşta duran artezyen vardı..Ner vardı çalıştırıp vatandaşın ağaçlarını kurtarsaydınız bi kereliğine devlet millet,fabrika milletin malı değilmidir?.Yoksa onlardamı çim sulaması için kullanılıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Derme sulama birliği başkanı Abdullah Polat acilen istifa etmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaplan44 (7 yıl önce)
    belediye kuyu vurup s cıkararak havaalanı yoluna çim dikecek.çime sen su yetiştirebilirmisin acilen şehirde binalarda çim dikimi yasaklanmalı.sadece bir sitenin 200m2 su parası 1500 tl...şimdi tüm siteler çim ekmiş bu su kime yetecek..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben de senin gibi düşünüyorum.Bu çim ekmek işinden derhal vazgeçilmeli. Sitede oturuyoruz dünyanın suyu gidiyor çimlerin sulanmasına. Ben bu fikri 5-6 senedir savunuyorum. Siteye sağa sola ağaç dikin.Ancak çim işini bırakın.Bizim küçüklüğümüzde Sürgü de doğal çim alanları vardı.Çok güzel kalecilik yapıyorduk.Adeta uçuyorduk. Şimdiki çocuklar uçamayacağına göre. Tarımı ve doğayı seven,su sıkıntısını Adıyaman'da çalıştığım köylerde yaşayan birisi olarak diyorum ki;suyu idareli kullanalım,çim ekmeyelim ağaç dikelim,susuz tarımı geliştirelim, en önemlisi Cumhurbaşkanımız dediği gibi ovalara dokunmayalım "Karakavak Ovasına"da dokunmayalım?Çünkü oralarda bahçelerin gölgesinde zaten doğal çim alanları var.Oranın dokusunu değiştirirseniz ileride daha çok su sıkıntısı çekeceğimizi söyleyebiliriz. Bir başka önerim: Malatya'da çam yetiştireceğiz diye uğraşmayalım Beydağlarında didinmeyelim .Zamanında giden vali içinde söylemiştim.Malatya'da çam yetişmez yetişir de uzun zaman alır Malatya az yağış alan bir yer.Çam yaprağından suyu sevdiğine göre siz istediğiniz kadar dibinden sulayın önemli olan yağmur yemesidir .Meşe ,ardıç vb. tavsiyemidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (7 yıl önce)
    bundan sonra çat barajı adıyaman a akacak zaten .geçen yıl tünel ihalesi yapıldı.o tünelin koduyla malatya ya gelecek tünelin kodunu bir karşılaştırın.
    0
    0
    Yanıtla
  • CAFANALI (7 yıl önce)
    DAHA SU GÖREN YOK CAFANADA 2 AY OLDU SU VERELİ ODA TEK SULAMAMIZ OLDU 1600 METRELİK BİR KANAL YAPILAMIYORSA SUDAN FAYDALANAN KÖYLÜLER BİR ARAYA GELSİN 2 AYDA BİTİRİR BU KANALI AMA NE HİKMETSE KOSKACA PROJELERE İMZA DSİ BU İŞİ BECEREMEDİ YAZIKLAR OLSUN YÖNETİCİLERE SÖZDE VEKİLLERE
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (7 yıl önce)
    Malatya Büyükşehir SOS Müdürü, şu mübarek kurban bayramımızı mutlu ve sevinçli geçirebilmemiz için senin bu işe el atmanı bekliyoruz. Ne olur ALLAH rızası için geceleri kapılıkları aç. Şu güzel Malatya ovasına bir hayat ver. babam derdiki bu mevsimde ağaç bir kovu suyla kurtulur. Benim yaşım 65 daha önceki senelerde oldu amma SOS müdürü başkana danışmadan bu susuzluğu çözdü. ALLAHA emanet olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir engelli (7 yıl önce)
    Malatya'nın suyuna nazar değdi yok Japon geldi yok alman hadi alın iste
    0
    0
    Yanıtla