SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cazibe Merkezlerinin Akıbeti Ne Oldu?

0
Güncellendi - 2017-07-18 03:28:52
Cazibe Merkezlerinin Akıbeti Ne Oldu?
A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin, bölgelerarası sosyo-ekonomik gelişmişlik farkını azaltmak, istihdamı arttırarak refah düzeyini yükseltmek, ülke genelinde ekonominin işleyişine yeni bir ivme kazandırmak amacıyla, geçtiğimiz yıl hayata geçirileceğini duyurduğu ve Malatya’nın da aralarında bulunduğu 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yapılan kredi talep başvuruları hakkında bugüne değin herhangi bir sonuç ilan edilmemesi yatırımcıları endişeye sevketti.

Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illeri kapsayan söz konusu program, başlangıçta, bu illerdeki yatırımcının geleceğe yönelik projelerine umut ışığı olurken, Cazibe Merkezleri Programı 1. Başvuru Çağrı Dönemi’nin sona erdiği tarihin (27 Şubat 2017) üzerinden 5 ay geçmiş olmasına karşın bugüne kadar herhangi bir sonuç ilanı ya da başvuruların akıbeti hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan Anayasa referandumu öncesi kampanya döneminde sıklıkla dile getirilen Cazibe Merkezleri Programı’nın yaratacağı muhtemel sosyo-ekonomik kazanımlar program kapsamındaki illerde gündem oluşturmuş, bu çerçevede iş dünyasının katıldığı geniş katılımlı toplantılar yapılmıştı.

Bu toplantılardan biri de Şubat ayında Malatya’da düzenlenmiş, toplantıya programı yöneten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan bizzat katılarak, Cazibe Merkezleri Programı’nın ülke ve bölge ekonomisine yapacağı katkıları anlatmış ve yatırımcılara programa katılma çağrısında bulunmuştu. Elvan, Valilik ve AKP İl Merkezi ziyaretlerinde de konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Malatya’nın cazibe merkezleri programıyla birlikte şahlanacağını ifade eden Bakan Elvan, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin sanayi tesislerinin aşağı yukarı yüzde 30’u Malatya’ya geldi. Dolayısıyla Malatya hem tarihi hem kültürü hem fiziki ve insani altyapısı ile bölgenin doğal cazibe merkezlerinden bir tanesidir. En önemli doğal cazibe merkezidir. Ve kavşak noktası konumundadır. Ben şuna inanıyorum; Malatya özellikle bu cazibe merkezi programıyla da şahlanacaktır. Bu bölgenin en önemli sanayi merkezi olacaktır. Malatya’nın hinterlandı da yavaş yavaş bu sanayi altyapısıyla güçlenecektir. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle arazi tahsisi, araziyle ilgili yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Şundan emin olunuz, cazibe merkezi programıyla birlikte çok sayıda yatırımcımız Malatya’ya yatırım yapacaktır. Malatya’nın ihracatına, üretimine katkı sağlayacaktır. Malatya ihracatı, yine bölgenin en yüksek ihracatına sahiptir. Geçmişte sadece 1-2 sektörde yoğunlaşan Malatya’mız bugün birçok sektörde yoğunlaşmıştır. Birçok sektörde uzmanlaşma noktasına gelmiştir. Tekstil, bir ölçüde gıda sanayine bağlı bir altyapı var iken bugün tekstil ve gıdanın üzerine makine imalatı, plastik, kauçuk hemen hemen birçok alanda metal sanayide yatırımların olduğunu görüyoruz. Aşağı yukarı 100 civarında ülkeye ihracat yapıldığını görüyoruz. Çok çok önemli çünkü Malatya, Anadolu’nun ortasında yer alan ve limanlara çok yakın olmayan bir ilimiz. Ama buna rağmen 500 milyon dolara yakın ihracatının olması, 100’den fazla ülkeye ihracat yapması büyük bir gelişmedir” şeklinde konuşmuştu.

Malatya’dan 300 başvuru yapıldı

Cazibe Merkezleri Programı 1. Başvuru Çağrı Dönemi için başvurular, 24.01.2017-27.02.2017 tarihleri arasında yapıldı. Bu süre içinde Malatya’da 300 yatırımcı, programın sağladığı desteklerden yararlanmak amacıyla başvuruları alan Türkiye Kalkınma Bankası’na başvuruda bulunmuştu. Malatya yerelindeki başvuru dosyalarının işleme alındığı, bu dosyalarda yaklaşık 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım projelendirildiğinin yer aldığı ifade öğrenilmişti.

2017 için 1 milyar TL ayrıldı

Program kapsamındaki 23 ildeki toplam başvurularda ise, 100 milyar TL’lik yatırım projelendirildiği belirtilirken, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, programa, 1. Çağrı döneminde toplamda 3 bin 215 başvuru yapıldığını açıklamıştı.

Ancak, Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 23 genelinde 100 milyar TL’lık yatırım talebi alındığı buna karşın 2017 bütçesinde 1 milyarlık yanı yüzde bir pay ayrıldığı, bu nedenle 2017 yılında cazibe merkezleri programı kapsamında yatırımcıların ihtiyacının karşılanmasının çok zor olduğu ileri sürülüyor.

5 ay geçti, başvurulara henüz cevap verilmedi

Cazibe Merkezleri Programı 1. Başvuru Çağrı Dönemi son başvuru tarihi üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen, başvurulara yönelik herhangi bir sonuç ilanı yapılmamış olması yerel yatırımcıda umutsuzluk yaratıyor. Diğer yandan, referandum öncesi hemen her gün konuşulan bu konunun, referandum sonrası gündeme getirilmemesi iş dünyasında hayal kırıklığı yarattığı ifade ediliyor.

Ekonomik sıkıntı içinde olan ve umudunun cazibe merkezleri programı kredisine bağlayan mevcut yatırımcıların bu durumdan olumsuz etkilendiği, yeni yatırım yapmak isteyen yatırımcıların bir kısmının ise geride kalan zaman ve geleceğe ilişkin belirsizlik nedeniyle yatırım planlarını ertelediği veya iptal ettiği belirtiliyor.

Malatya’nın da içinde olduğu 5. Bölge’de hangi sektörler desteklenecekti?

Elazığ’ın cazibe merkezi olduğu; Malatya, Adıyaman, Tunceli, Bingöl illerinin yer aldığı beşinci bölge için; konfeksiyon, yapı malzemesi, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik gibi sektörler, program kapsamında desteklenen sektörler olarak belirlenmişti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Geçtiğimiz Şubat ayında Malatya'ya gelen Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, AKP İl merkezini ziyaretinde de cazibe merkezleri programı ile ilgili açıklamalar yapmıştı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ali (7 yıl önce)
    Yalan oldu noldu
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Hele şeker fabrikasının yerini vekiller alsın bak bakalım cazibesi nasıl oluyor Malatya'nın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent YAŞAR (7 yıl önce)
    Malatya'ya para yok ödenekler Doğuya gitti, Malatya'da oy garanti nasılsa, bu ülkede dürüste ödül Yok .en çalışkan iller arasındayız. Doğu vekilleri ödenekleri almışlar Bitlis özellikle de. Bizim vekillerde boş işlere bakıyor. Seçim zamanı öğretmene tokat, bol bol hasta cenaze ziyaretleri yaptıkları iş bu
    0
    0
    Yanıtla