Eğitim-İş Malatya İl Temsilcisi Feyzullah Çelik, Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamanın ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini ulusal eğitim sisteminin her aşamasına uygulayarak, eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle mümkün olacağını belirtti.
Çelik, KÖY Enstitülerinin 72. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Köy Enstitülerinin cehalete karşı açılan savaşta zeki köy çocuklarının eğitilmesinde önemli bir yeri bulunduğunu belirtti.
Köy Enstitülerinin, dünyada eşi benzeri olmayan, Türkiye'nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün eğitim projelerinden biri olarak döneme damgasını vurduğunu ifade eden Çelik, enstitülerin tüm olanaksızlıklara karşı eğitim ve öğretimi yeniden var etmenin örneği olduğunu kaydetti.
Cumhuriyetin 'Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma' hedefine varmak, çağdaş bir toplum yaratmak için planlanan Köy Enstitülerinin, eğitimcinin, ülkenin gelişimindeki rolünü anlatması bakımından iyi bir örnek olduğunu belirten Çelik, ''Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak, eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur'' değerlendirmesinde bulundu.
Çelik, sendika olarak amaçlarının Köy Enstitülerinin heyecan ve ruhunu okullarda yaşatmak olduğunu ifade etti.