Kamu Ağaçlandırma Kurulunun Dünya Ormancılık Günü etkinlikleri kapsamında aldığı kararla fidan dikim töreni bu yıl Yaygın Beldesi Yaygın Göleti mevkiinde gerçekleştirildi.
Fidan dikim törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Özsoy, Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu ile kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Vali Halil İbrahim Daşöz, fidan dikim törenindeki konuşmasında, Bütün bilim adamlarınca kabul edilen kritere göre bir ülkenin orman bakımından kendisine yeterli sayılabilmesi için topraklarının en az yüzde 30unun verimli ormanlarla örtülü olması gerekiyor. Bu oran bizim ülkemizde yüzde 13.5 -14dür. Her ne kadar orman varlığımız yüzde 27lik orana sahipse de bunun yüzde 50si verimsiz ormanlardan oluşmaktadır. Vatanımız, Cennet vatan diyoruz. Ama gerçekten buna ne kadar sahip olduğumuzu ağaçlandırma da neler yaptığımızı çok iyi sorgulamamız gerekiyor. dedi.
Belediye Başkanı Cemal Akında törendeki konuşmasında, Ağaç dikimine ve çevrenin korunmasına büyük önem veren ecdadımız, zamansız ağaç kesmeyi yasaklamış, bu düşüncesini Yaş kesen baş keser özdeyişi ile cihana ilan etmiştir. Ağaç, gölgesiyle sefa, meyvesiyle gıda, odunuyla hararet, ürünüyle ticaret vasıtasıdır. O, her şeyi ile büyük bir nimettir. Evimizin çatısından kapısına kadar ağaca ihtiyaç vardır. Hayata gözlerini açan çocuğun beşiği ve hayata veda eden ölünün tabutu ağaç istemektedir. Ağaç; yağmurların zamanında ve düzenli olarak yağmasına vesiledir. Ağacı olmayan yerler, ya hiç yağmur almayarak bozkır haline gelir, yahut düzensiz yağış sebebiyle felâketlere sahne olur. dedi.
Akın, Atatürkün çevre ve ormanın korunmasına büyük önem verdiğini, bu anlamda ülkemizde birçok eserin meydana gelmesine ülkemizde öncülük ettiğini de belirterek konuşmasında daha sonra şunları söyledi:
Atatürkün doğayı, ağacı sevmesinin en belirgin örneklerinden birisi kuşkusuz Atatürk Orman Çiftliğidir. Atatürk, 1925 yılında kendi aylığından ödeyerek çiftliğin bugünkü yerini satın almıştır. O yıllarda bu topraklar, demiryolu geçen bataklık ve boş bir araziydi. O, toprağa karşı zafer kazanabileceğini de kanıtlayarak çiftliği burada kurmuştur. Malatya Belediyesi olarak ağaçlandırmaya büyük önem veriyor, bu alanda önemli projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Son dört yıl içerisinde gerek meyvecilik araştırma enstitüsü gerek Sümerbank işçi evlerinin yeri, gerekse şeker fabrikası alanı ile toplam 1000 dönümden fazla bir yeşil alanın belediyemize kazandırılması fevkalade önemlidir. Bu dönemde kazandırdığımız yeşil alan miktarı, son 80 yılda kazandırılan toplam alandan daha fazladır. Bu dönem içerisinde Park Bahçeler Müdürlüğümüz vasıtası ile 150 bin adet fidan dikimi yapılmıştır.
Yapılan konuşmaların ardından bölgeye 5 bin fidan dikimi gerçekleştirildi.