Malatya eski Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi ve 34 eski Belediye Meclis üyesi hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davanın görüldüğü Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesinde, Ankara'dan talimatla alınan ifadesinde, Anayasa Mahkemesi üyesi Mustafa Yıldırım ile eski Devlet Bakanı Yüksel Yalova ve halen ANAP Genel Başkan Yardımcısı olan Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan'ın 'tanık' olarak dinlenmesi istendi.
Malatya eski Belediye Başkanı Çerçi'nin, kendi dönemindeki 34 meclis üyesiyle birlikte, özelleştirilen Malatya Sümer Dokuma Fabrikası'nın imar durumunu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) kararına aykırı olarak değiştirdikleri gerekçesiyle Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
Çerçi, talimatla alınan ifadesinde, "Dönemin Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın 13.04. 2001 tarihindeki Malatya'yı ziyareti esnasında Sümer Fabrikası'nın imar durumu dönemin ilimiz Valisi Mustafa Yıldırım ve şahsım tarafından sayın bakana arz edildi. Sayın bakan ise, haklı olduğumuzu ve yeniden değerlendirme yapılmak için belediye ve valilikle birlikte hazırlanacak dosyanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na gönderilmesini istemiş. Biz de dosya içine meclis kararı gerektiğini düşünerek, belediye meclisi olarak karar verdik. Bu imar değişikliğine hem Özelleştirme İdaresi ve hem de Sümerbank yönetiminin itiraz etmemeleri ve iptali için İdare Mahkemesi'ne gitmemeleri de, söz konusu bakan talimatını ayrıca teyit etmektedir" dedi.
Eski Başkan Çerçi, o zaman Malatya Valisi ve şu anda Anayasa Mahkemesi üyesi olan Mustafa Yıldırım'ın, dönemin Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın ve şu anda ANAP Genel Başkan Yardımcısı olan Miraç Akdoğan'ın gelişmelere şahit olduğunu öne sürerek, "Sayın mahkemenizi isimleri zikredilen bu şahıslardan olayın doğruluğunun sorulmasını talep ediyorum" şeklinde istekte bulundu.
Sümerbank Fabrikası ve alanının özelleştirme gerekçesiyle satışına karar verilmesinin ardından, dönemin Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi başkanlığındaki belediye meclisi, söz konusu alanın betonlaşmasını önlemek, şahsi mülk haline gelmesinin önüne geçmek için, dönemin özelleştirmeden sorumlu bakanının da onayını almak suretiyle; bu alan için Şehir Parkı ve Yeşil Alan olarak imar değişikliği yapmıştı.
Sümerbank Fabrikası alanı ile ilgili Çerçi yönetiminin yaptığı imar değişikliği mahkeme konusu olmaya devam ederken, fabrikayı satın alan ve burayı konut, ticaret, turizm ve sağlık merkezi alanı olarak kullanmak için özel imar planı hazırlatan Malatya Ortak Girişim Grubu, buna ilişkin projeyi bir süre önce belediyeye iletmişti.