SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cerrahpaşa'dan Korkutan Pütürge Deprem Raporu

0
Güncellendi - 2020-08-23 01:51:00
Cerrahpaşa'dan Korkutan Pütürge Deprem Raporu
A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 4 Ağustos 2020 tarihinde Pütürge’de meydana gelen ve büyüklüğü (Mw), Boğaziçi Kandilli Rasathanesi tarafından 5.7 olarak açıklanan depreme ilişkin bir ön inceleme raporu hazırladı.

Depremin meydana geldiği gün hazırlanan söz konusu raporda, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerindeki Pütürge Segmenti, Bingöl’ün güneybatısında Gökdere civarı ve K. Maraş’ın güneyindeki Pazarcık’ın, sismik boşluk olarak tanımlandığı ve bu üç kesimin yıkıcı deprem beklenen kesimler olduğu vurgulandı.

24 Ocak Depreminin devamı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan  “04 Ağustos 2020 Malatya Depremi (Mw 5.7) Ön İnceleme Raporu”nda, 4 Ağustos tarihli 5.7 büyüklüğündeki depremin, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası etkinliğin devamı olduğu belirtildi.

Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) üzerinde, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazğ ile Malatya’da büyük yıkıma neden olan Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası, 2020 yılı Ocak- Ağustos ayları arasında Doğu Anadolu Fayı’nın bu kesiminde binlerce farklı büyüklükte depremin kaydedildiği, bu depremlerin 34 tanesinin büyüklüğünün 4’ün üzerinde olduğu belirtildi.

Pütürge civarında 8-9 Temmuz 2020 tarihlerinde 4 büyüklüğünde peş peşe iki depremin ardından 4 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremim de 24 Ocak Depreminin meydana geldiği kesimdeki aktivitenin devamı olduğu tespit edilen raporda, “Temmuz ayında meydana gelen depremler, 14 Haziran 1964 Malatya Depremi (mb 5.5) ile benzer şekilde normal faylanma gösterirken, son deprem Doğu Anadolu Fayı ile uyumlu olarak sol yönlü doğrultu atımlı faylanma göstermektedir. Depremler sığ odak derinliğine (~5 km) sahiptir” denildi.

"Pütürge Segmenti yıkıcı deprem beklenen kesimlerden biri”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nün 4 Ağustos Pütürge Deprem Raporu’nda yapılan öngörüler ise, Pütürge’de “yıkıcı” bir depremin beklendiğini gösteriyor.

Raporda, bölgedeki tüm sismolojik aktivitenin değerlendirilmesi sonucunda, , Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca Kahramanmaraş’ın güneyinde Pazarcık Segmenti, Pütürge Segmenti ve Bingöl’ün güneybatısında Gökdere civarının sismik boşluk olarak tanımlandığı ve bu kesimlerin yıkıcı deprem beklenen kesimler olduğu yazıldı.

Raporun, gelecek depremlerin projeksiyonunun yapıldığı son bölümünde, şöyle denildi:

“Yapılan çalışmalar, hem tarihsel (1960 yılı öncesi) hem de aletsel dönemler (1960-günümüz) boyunca Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yüzey kırığı oluşturmuş hasar yapıcı depremlerin meydana geldiğini işaret etmektedir. Bölgedeki tüm sismolojik aktivite bir arada değerlendirildiğinde, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca Kahramanmaraș güneyinde Pazarcık segmenti, Pütürge segmenti ve Bingöl güneybatısında Gökdere civarı sismik boşluk olarak tanımlanmış ve yıkıcı deprem beklenen kesimlerdir”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Mahmut motur (4 yıl önce)
    Evet dogru veya yanlis Kim ne kadar tedbir aldi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut motur (4 yıl önce)
    Eger dogru eger yanlis Kim ne kadar tedbir aldi evinde
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Japonya'da 7'lik depremler canı bırak neredeyse mal kaybı bile yaratmıyor. Akıllı insanlar. Biz akıllı değil, günü kurtaran, bencil, çıkarcı bir toplumuz. Deprem olacağını biliyoruz, çünkü ülkemiz deprem riski çok yüksek bir ülke. 17 Ağustos felaketinden beri 21 yıl geçti, geldiğimiz noktada deprem için sözde bir sene alınacak olan ama sonra kalıcı hâle gelen ÖTV'ler saraylara, makam araçlarına harcanıyor. Oturun hesap edin, 21 yılda toplanan ÖTV'lerle bırakın binalarımızı, kabristanlarımızı bile depreme dayanıklı yapardık. Yazıklar olsun!
    0
    0
    Yanıtla
  • Aliveli (4 yıl önce)
    Gökdere 14 şubat 2010 da salladı 8 mart 2010 başyurt 6.1 ile kırıldı olursa palu ile sivrice arasında olur cerrahpaşa bu işleri kandilliyle afad yürütüyor sen nereden ćıktın
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Pütürge segmenti diye bir şey yok. İstanbul'dan bakıp yorum yapıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaw he he (4 yıl önce)mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sen nereden bakıyorsun arkadaşım yerin 5 km altına mı baktın mesele onların uyarılarını dikkate almak üniversite kendine düşeni yapıyor biz bize duseni ne kadar yapıyoruz ona bakalım
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Pütürge segmenti diye bir şey yok. İstanbul'dan bakıp rapor yazarlarsa böyle olur. 6.8 büyüklüğündeki depremde Pütürge segmentinin büyük bir kısmı kırıldı. Daha sonraki 4 ve 5.7 büyüklüğündeki depremlerlede tümü kırıldı. Malatya için tehlikeli olan bölüm Çelikhan-Gölbaşı bölümüdür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (4 yıl önce)
    Kimi uzmanlarda 6.8'lik 24 Ocak depremiyle Malatya ve Elazığ'ın enerjisinin büyük ölçüde boşalttığını bundan sonra kalan fayların küçük depremlerle kırılıp enerjisini boşaltacağını söylüyor. kime inanacağımızı şaşırdık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan44 (4 yıl önce)
    Bu segment 6.8 ile kırıldı. Yanlış haber yapmayın. Insanları korkutmayın. Üstteki haritada sismik boşluk denen kısım kırıldı. Zaten haritada ocaktaki 6.8 neden gösterilmemiş. Boşluğun olduğu yer kırıldı iste.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (4 yıl önce)
    "İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü Mühendislik Fakültesi" bu nasıl bir ifade. Yazdıklarınızı bir daha okuyun admin
    0
    0
    Yanıtla
  • Üniversitenin adı buysa admin ne yapsın, Cerrahpaşa tıp fakültesini farkli bir üniversite içinde acarlarken oluşan garip bir isim oldu. İdare ediver.
    0
    0
    Yanıtla