Malatya’da Peyzaj 44 çalışması çerçevesinde Turizm ve Tarım Kaynakları Toplantısı yapıldı.
İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Vasip Şahin, Peyzaj 44 çalışmasının Malatya’da 3 yıldan beri yapıldığını ifade ederek, program çerçevesinde Turizm ve Tarım Kaynakları konusunda envanter çıkarıldığını bildirdi. “Bu tür çalışmalarda tabiat ve gelişme dengesini korumak zorundayız” diyen Vali Şahin, bu tür çalışmalarda program ve planların birleştirilerek, kurumlar arasında iş birliği yapılarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çevre konusunda dengeyi iyi sağlamak gerektiğine işaret eden vali Şahin, “Çevre bize emanettir, ancak insanların ihtiyacının karşılanmasında da kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyalım da, konuşmasında, “Ülkemiz son 10 yılda ekonomik olarak da 3 kat, yaşanabilir doğayı korumada da yapılan hizmetler 3 kart artmıştır” diyerek, Malatya dahil 30 il’de biyolojik çeşitlilik taraması ve çalışması yaptıklarını bildirdi.
Malatya’ya yılda 500 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiğini, bunun 400 bininin Darende’ye geldiğini söyleyen Özyalım, Akçadağ Levent Vadisi'ni milli park yapmak için yerel taleplerin olması gerektiğini kaydetti.
İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. İsmail Özdemir, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Halim Perçin ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve Peyzaj 44 Çalışması Yürütücüsü Şükran Şahin de, Malatya’nın Turizm ve Tarım Kaynakları konusunda görüşlerini dile getirdi. Şahin, 3 yıl süresince yaptıkları Peyzaj 44 Çalışması çerçevesinde 3 bin kişi eli anket gerçekleştirdiklerini, sonuçta insanların kayısından sonra, akarsu kaynakları ve kayalıklardan söz ettiklerini bildirdi.
Açış konuşmalarından sonra Peyzaj 44 Çalışması çerçevesinde Turizm ve Tarım Kaynakları konusunda uzmanlar bilgi aktardı.