Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, deprem sonrası bazı vatandaşların kırsal alanlarda izinsiz olarak ve özellikle hazineye ait alanlarda kaçak yapılaşmaya yeltendiğini belirterek, istenmeyen sorunlar yaşanmaması için buna son verilmesi uyarısında bulundu.
İl Müdürlüğü'nün Valilik aracılığıyla yaptığı açıklama şöyle:
"6 Şubat 2023 tarihinde Merkez üstü Kahramanmaraş olan depremden İlimizde olumsuz etkilenmiş olup depremde çok sayıda can ve mal kaybı meydana gelmiştir.
Can ve mal kaybının oluş sebeplerinin başında güvenli olmayan yapıların yıkılması veya ağır hasar almasıdır.
İnsanlarımızın daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde yaşamlarını devam ettiresi için Devletimiz ilk etapta geçici barınma alanları oluşturmuş, kalıcı konutların yapılması için ise tüm Devlet imkanlarını seferber etmiş durumdadır.
İdaremize gelen duyumlardan bazı vatandaşlarımızın kırsal alanlarda İlgili Belediyelerden izin almadan ve özellikle Hazineye ait alanlarda kaçak yapılaşmaya yeltendiği anlaşılmaktadır.
Hem can ve mal güvenliği açısından hem de hukuki açıdan istenmeyen sorunlar yaşanmaması için kaçak yapılaşmaya gidilmemesi, varsa taleplerin İlgili Belediyelere ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine (Milli Emlak Birimlerine) yapılması kamuoyuna önemle duyurulur."
Bu arada, depremden sonra yeniden yapılaşma ile ilgili belediyelerin organize olmaması, vatandaşın arazisine konut yapma konusundaki taleplerini değerlendirememesi, denetimsizliği yüzünden özellikle kent çevresindeki kırsal alanlarda yasa dışı yapılaşma ciddi boyutlara ulaşmıştı.
Bülten- malatyahaber.com
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
20 yorum yapılmış
-
vatandaş44 (6 ay önce)
Özellikle yeşilyurt (gündüzbey) bölgesinde neredeyse birçok yerde kaçak yapılar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor belediye bu durumun önüne geçmeli kaçak yapılara kesinlikle izin vermemeli tabi bunun yanı sıra belediye ruhsat için başvuranlara eziyet etmemeli işleri kolaylaştıracak çözüm önerileri sunmalı yoksa malatya geri dönüşü olmayan bir yola doğru gidiyor
-
F.kilic (6 ay önce)
Yikilan binalar, insanların can ve mal kaybına neden olan binalar hep izinli ve yasal binalar idi. Tek katlı basit yapılar için izin almaya gerek olmamalı..
-
ali (6 ay önce)
insanları apartman kültürüne mahkum ediyorlar, apartman demek rant demek , apartman demek üretmeden oturmak demek hapis hayatı demek , kırsalı kalkındıracağımıza apartman hayatları insanlara dayatılıyor....
-
Osman (6 ay önce)
Belediye şehir içinde yasa dışı olan kaç binaya müdahale etti kırsal alandakilere müdahale etsin. depremde milleti kendi başına bıraktınız buğün oldu kuralar çekilmedi çadırda yada 20 m2 konteynerde çoluk çocuk hastası ile insanlar nasıl yaşasın .bahçesi olan olamayan hobi kooperatif ortak tapulara ev yaptı devlete yük olmadan Belediyeye gelmeden muhtarlar hoplayıp duruyor zaten su elektrik sorunu çıkıyor. Denetim yapın geçici ruhsat verin yada yasallaştırın. devletin sırtından yükü vatandaşın üstünden vebali kaldırın koltukta oturup ahkam kesmekle olmuyor.
-
bir dost (6 ay önce)
İnsanlar belediye ile tarım müdürlüğü arasında mekik dokuyor, cebindeki az bir parasıyla, tek katlı basit bir ev yapabilmek için. Bunu sağlayacak tek bir mevzuat olmadığı gibi, bu çok çok büyük sorunu merkez teşkilata iletecek BASİRETLİ bir belediye, tarım yetkilisi de yok. Belki basit bir evin kontrollü, belli büyüklükte, tek katlı yapılmasına müsade edebilecek bir mevzuat oluşturulabilecek. Ama yereldeki bu çığ gibi büyüyen problemi anlatacak İdare yok. Şimdi ne mi oluyor? Fen kurallarına aykırı yüzbinlerce kaçak bina yapılıyor, belediye ve tarım sadece gözünü kapatıyor, yarın bir deprem olsa, bu evler zarar görebilir, hadi görmedi, kayıtsız, şehircilik kurallarına uymayan bu kadar çok yapı stoğunu nasıl çözeceksiniz? Bu problemi yasaklayarak çözemezsiniz, vebali yetkililerin üzerine olsun.....
-
Ahmet (6 ay önce)
İnsanlar ne yapsın çadırda mı yașasın yıllarca, konteynerlarda da yıllarca yașamak mümkün olmadığına göre,. 17 binlira alan asgari ücretlinin de 10 15 binlira kira ödeyecek durumu yok. Milleti mecbur etmesinler, insanlara imkan sunsunlar önce parmak sallayacaklarina
-
Çağlar TORUN (6 ay önce)
Çok geç yapılmış bir açıklama Müdür Bey
-
Ekrem (6 ay önce)
Bu kooperatif tapular da patlayacak, yakındır.
-
Mehmet Zafer (6 ay önce)
Önce insanlar neden ve nicin bunu yapıyorlar ona bakmak lazim insanları bu duruma iten sebepler kimler once bu sebepleri ortadan kaldirirsaniz vatandasta bu tur seylere yeltenmez. Kapiniza gelen vatandasi kovmaktan beter edeceksiniz sonrada sucu vatandasta bulacaksiniz okadarda uzunboylu degil beyler sizler vatandasa hizmet etmek icin varsiniz vatandasa agalik etmet icin degil
-
Malatya (6 ay önce)
Kolayı var gider denetlersin sıkıntı varsa yıkarsın yoksa alman gereken paraları alırsın belediye ya da çevre şehircilik olarak.
-
Yıkılacak başka çaresi yok özellikle betonarme binalar , adam 4 kat imarlı yere tek kat ev yaptırmış kafasına göre , belediye yapı denetim temel atarken yok , bu adam sonradan kaçak kat yapsa başka bela , hoş denetlenen yerlerde de hayır yok ...
-
Seyyid (6 ay önce)
Yeşilyurtta imarlı arsamıza depremden 3 ay sonra ruhsat için başvurduk usule uygun olsun dedik hala şu olmuş bu olmuş çıkmadı izin çoluk çocuk çadırdamı yaşayacak biz evi yaptık bitirdik belediye hala ruhsat verecek atı alan Üsküdarı geçti bizim belediyeler daha sistemini düzenini oturtamadılar kendi arsasına kendi yapısını yapana elektriği suyu dogalgazlı baglayın birsenede bedava verin efendiler Afet bölgesi burası vatandaş ne şartlar altında bu evleri yapıyor millet sokaktamı yaşasın kolaylaştırın Bi zahmet
-
gazi (6 ay önce)
kanunları siyasiler yapar, siyasileri halk seçer, erkeksen dokun doğduğuna pişman ederler. bu bozuk çark böyle gelmiş böyle gider. insanların önünü açmazsan herkes bir yol bulup gider.
-
Zafer (6 ay önce)
Chp ancak konser düzenler. Millet karnını doyuramıyor, bunlar lay lay lom peşinde. Birinci önceliğimiz kalıcı konut ve iş yerlerinin yapılması.
-
Verdiğin vergileri CHP toplamıyor ! Kalıcı konut, işyeri ihalelerini toki, emlak konut bu ara yapıyor. Hükümete bağlı Çevre Şehircilik... Oranın davul zurna ekibine bir sor istersen.
-
Cumali (6 ay önce)
Burası Türkiye hatta ve hatta malatya birileri usulsüz kanunsuz iş yapar birileri de seyreder
-
Halil (6 ay önce)
2023 yılının Haziran ayında imar izini çıktı Battalgazi için, imarlı arsam için hemen başvuru yaptım belediyeye, harita mühendisi ile anlaştım ödemesini yaptım aplikasyon ve plankote işlemleri için aradan bir kaç geçti arsamin olduğu yerde revizyon var denildi ardından yine bir kaç geçti revizyon yokmus denildi bana sonra yola terk var dediler 586 metre kare arsamdan 6 metre kareyi alacklarini söylediler hay hay dedim arsadan 15 cm içeri girdiler 30 metre boyunca tabiricaizze bir karış aldılar zaten daha öncesinden yol payını almışlardı 15 cm için beni 6 ay ugrastirdilar yok encümen yok çizim yok evrak yok kürek derken beni bugüne kadar çıkmaza soktular ,çevremde mahallemde ne kadar insan varsa kaçak yaptilar evlerini doğal gazlarini elektriklerine kadar aldılar yaşıyorlar ama ben ne yaptım dürüst olsun işimiz temiz olsun kanuna kitaba uygun olsun dedim başıma gelmeyen kalmadı,insalar kaçak yapılarında yaşamaya başladı ben daha değil bir çivi çalmayı daha bir arpa boyu yol alamadım Battalgazi belediyesi Allah seni bildiği gibi yapsın 1 yıl içerisinde değişen maliyetleride söylemiyorum şunu anladim dürüst insan bu memlekette maddi manevi kaybediyormus , eline sağlık Battalgazi belediyesi bizleri rezil ettiğin için.
-
Mete (6 ay önce)
Millet tapulu arazileri üzerine ev yapmıyor, özellikle Hazine arazilerinin üzerine evlerini yapıyorlar Milli Emlak Müdürlüğü'de bunu seyirci kalıyor.
-
Ahmet (6 ay önce)
Ahmet KAYA (hemşehrim) "Nere baksan tutarsızlık, nere baksan ahmakça" şarkısı aklıma geldi. Şarkının adı da "Başım Belada" idi bu arada... Belli ki Vatandaşında, Belediyelerinde, Devletinde başı belada... Deprem oldu, İnsanlar eğer var ise bahçe, tarlasına sığındı. 1 ay 2 ay, sonra baktı böyle olmuyor, hemen temel, üstüne hafif çelik vs. barınacağı evi kondurdu. Aboneliklerde alındı. Belediye ve Çevre Şehirciliğe gittiğinde bir şey bilen yok, hatta yapın kardeşim açıkda mı kalacaksınız dendi. Evleri yıkılanlar ya da yıkılacak olanlar eşyalarını buralara getirdi ve yaşamaya başladı. Hırsızlık ve kaos almış başını giderken yapacak bir şey yokdu. Sonra eşyası çalınanlar, ağır hasar ve ortas hasarlı evleri olanlar konteynerlara yerleştirildi. Sağolsunlar. Bu saatten sonra zaten milletde de para yok ne yapacak. (Hazine arazilerine çökmeye kalkanların tepesine binin, o gayet yerinde bir karar) Ama evleri sağlam, HASARSIZ olanların Rezerv Alan adı altında çökülmesi de doğru değil. İğne / Çuvaldız misali....
-
kazım (6 ay önce)
günaydın. uyarmak yeni mi aklınıza geldi.her yer ev doldu.