SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Çevre Müdürü AA'ya Konuştu: "44 Rezerv Alanda Çalışma Sürüyor"

Çevre Müdürü AA'ya Konuştu:
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın yeniden imarı konusunda yapılan çalışmaların, kapalı kapılar arkasında planlanması, güçlü ve torpilli kişilerin mülklerinin korunmasına veya rantının artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması, rezerv alan tespitlerine ilişkin objektif kriter olmaması, siyasiler ve yetkililer tarafından vatandaşa gerçek olmayan bilgilerle planlanan iş ve işlemlerin savunulması eleştirileri eşliğinde çalışmalar devam ederken, proje uygulayıcıları, yaptıklarını parlatmaya yönelik çabalarını sürdürüyor.

Son olarak, AA tarafından bu konuda yapılan ve çok tartışılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün kaynak olduğu, projenin inşaat ve maket görsellerinin de yer aldığı haber şöyle:

"Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da çarşı projesi kapsamında yapımına başlanan iş yerleri ve konutlar yükseliyor.

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Malatya'da özellikle kent merkezinde büyük hasara yol açtı.

20 bin civarında iş yerinin yıkıldığı, bazılarında ise ağır hasarın oluştuğu kent merkezinde yapımına başlanan iş yerleri ve konutlar için Emlak Konut çalışma yürütüyor.

Zemininden su çıkan bölgeye iş yeri ve konut yapılabilmesi için kazıklar çakılan çarşı merkezinde inşaatlar yükselmeye başladı.

Yüksek katlı yapıların bulunmayacağı alanda, zemin artı iki, üç ve dört katlı bloklar yer alacak.

5 bin 74 bağımsız birimin tamamına yakını iş yeri ve ofisten oluşacak çarşı projesinde, daha önce bölgede konutlar bulunması ve buralarda ikamet eden vatandaşların olması nedeniyle 560 da konut yapılacak. Böylece buralarda ikamet eden vatandaşların da memnuniyeti esas alınacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, AA muhabirine, Emlak Konut eliyle yapılan Malatya Çarşı Projesi'nin 156 dönüm alanda, 416 bin metrekare inşaat alanı olmak üzere devam ettiğini söyledi.

99 bloktan oluşacak projede binaların yapımının 150'ye yakın iş makinesi ve 600 civarında işçiyle sürdürüldüğünü dile getiren Başer, şöyle devam etti:

"İnşaat tamamlandığında 5 bin 74 bağımsız bölüm üretilmesi planlanıyor. Projeler değişebiliyor, zamanla rakamlarda değişiklik oluşabiliyor. Alana 12 bin 600 fore kazığın 9 bine yakını çakılmış durumda. İnşaatların bitim tarihi sözleşmede Mart 2025 ancak inşaatlar bittikçe, adalar bittikçe teslimatı düşünüyoruz. Bu yıl sonunda teslimat yapmayı planlıyoruz."

Başer, çalışmalarda tarihi dokuya dikkat edildiğini ve çok özel projeler üretildiğini belirterek, "Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızca da hassas davranıldı bu konuda. Bunun dışında camiler, Yeni Cami, Çınarlı Camisi ve Kiğılı Cami restorasyon ve yerinde yapılmak suretiyle yapılacak. Söğütlü Cami'nin yine aynı şekilde yapımı devam edecek. Çok güzel bir mimari projeyle inşallah çarşımız ortaya çıkacak." diye konuştu.

Çarşı projesi genişliyor
Projeyi genişletmek üzere Saray Mahallesi'nde de inşaatların başladığına dikkati çeken Başer, "Saray Mahallesi'nde de şu an birinci etapta 200 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Burada 594 konut, 493 ticarethane ve 256 ofis üretilmesi planlanıyor." dedi.

Saray Mahallesi'ndeki çalışmalarda zeminin su girişini engellemek için "diyafram duvar" kullanıldığını, yapıların altlarında fore kazıklar da olacağını aktaran Başer, "Bu mahalledeki binaların tamamı iki kat otoparktan oluşacak. Saray Mahallesi'ndeki projemiz de çok özel ve çok güzel olacak. İşin süresi 400 gün." ifadesini kullandı.

İl genelinde 44 rezerv alanda çalışmalar devam ediyor
Başer, çarşı projesinin yanı sıra diğer belirlenen rezerv alanlara da işaret ederek şunları kaydetti:

“Çarşı projesinin dışında Malatya'da Çavuşoğlu, Saray, Akkent ve Yakınca'da 4 etap olmak üzere toplam 7 etapta inşaatlar başlamış durumda. Bunun dışında Zaviye'de 10 etap, Yeşilevler ve Tandoğan Mahallesi'nin projeleri onaylandı. Bu projeler ihale aşamasına geldi. Çok yakın zamanda ihalesi yapılıp oralarda da inşaatlar başlayacak. Malatya'da toplamda şu an rezerv alan olarak projesi yürütülen 41 alan, Doğanşehir, Akçadağ ve Darende olmak üzere 3 ilçemizle birlikte 44 rezerv alanda çalışmalar devam ediyor.”

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Cezmi kartay (7 ay önce)
    Malatya nın en pislik skıntı li bölgesini daha Nezaman görecek siniz sayın müdür
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşilevler Yeniden (7 ay önce)
    Yeşilevlerde yer musait. İnşaatın başlamasına engel bir durum yok. İtiraz eden yok ve 700 ailenin yaşadığı bir yerdi. Biran önce yapılıp yine Yeşilevlere o 700 aile taşınmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zafer (7 ay önce)
    Malatya hep mış muş la vakit harciyor hemen yani basinda elazig var 3 buyuk deprem yasamis bir kent 2 yilda Elazığ'ı tamamen degistirdiler ve halende degisimi devam ediyor malatyada birakin bir yeri ayağa kaldirmayi bi tokiyi bile yapip biteremediler daha halen cekilis bile suruncemede malatyanin oncelikle is yapan yoneticilere ihtiyaci var cakla cekle isyapanlarla bu gitmez emin olun bu gidisle malatya 15 yilda ancak oda üçte biri yapilmis olur malatyanin bu hizla gitmesi ancak hedefi 2040 yili olabilir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cebrail (7 ay önce)
    Çalışmalar sürüyor da bizmi körüz görmüyoruz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hakim (7 ay önce)
    Şuna kalben inanın.inanılmaz sayıda rezerv alanla alakalı zorlayarak alana dahil edilerek mülküne müdahale edilenler tarafında çok sayıda dilekçe ve şikayet var.o kadar çok ki bizatihi bakanlık yetkilisi tarafından söylendi.tabi rezerv alana dahil edilmek isteyenlerde var.işte sosyal çalışma zorlamayla olur mu.zorlamayla olur.bu hakikati kimse yalanlayamaz.oldu bittiye getirip rezerv alan uygulaması başlanırsa bu ülkeye beladan başka bir şey kazandırmaz.imkanlar verimli ve adil kullanılsa ne modern ve kaliteli işler yapılabilirdi.bizzat kentsel dönüşüm başkanı geçen salı ne diyordu.rezerv alanla alakalı, ele geçmez büyük bir servet der gibi,arsa ve alt yapı sorunu yok.sadece temel eş ve inşaat maliyeti,satış fiyatı değil başka hiç bir gider yok diyerek ne hoş anlatıyordu.hatta okula, yurda,ofise benzer sözde rezerv alan için bazı bina görselleri göstererek ihale aşamasında diyordu ancak ne hikmetse projenin 9 kuralı da belli yapılacak daire fiyatları belli değil diyordu ortalama bir fiyat söylenmiyordu.oysaki ne alt yapı sorunu ne arsa sorunun olan rezerv alanlara yaşam kalitesi yüksek 150m2 evler yapacağız diyeceğine 110m2 gibi bir daireden bahsediyordu.oysaki yapılan 90m2 toki evlerinin ihale bedelleri oldukça yüksek ve birde korkunç alt yapı sorunu varken 90m2 bir dairenin sözde maliyeti alt yapıyla 3 milyonu çokça geçiyor.ama kentsel dönüşüm başkanı ve bakanlık nice yerel yöneticiler depremle düzeni yok olmuş ve ülkemizi daha bekleyen nice sorunlara ve dehşet ekonominin zorluklarına rağmen devletin malı korunmayıp imkanlar ranta yolsuzluğa kurban ediliyorsa Vallahi yatacak yeriniz ve haksızlık karşısında susan bizim gibi insanların da yatacak yeri yok.halen talan anlayışıyla işler yapılıyor.halen devletin malı hunharca yok ediliyor bu büyük belaların habercisidir.ölmez yaşarsak hep beraber çekeceğiz.bu halde olan bir ülkenin yaşanan vahşi katliamlara müdahale edecek bir insanlık bir iman olmadığı gerçeğinin ispatı katledilen onbinlerce insanın aynı zamanda Müslüman olan insanların şehadeti şahittir.ne doğu Türkistan'a ne Kudüs e ne mazlum olan başka bir halka müdahale edecek bir olgunlukta olamayız.çünkü kendi sistemi rezillik içinde olan ülkelerin yapacak hiç bir şeyi yok.zaten olmuyorda.işte sözde Müslüman Araplar ve Türkler ne yapabiliyor.hayatin bütün gerçekleri birbirine o kadar bağlı ki.adil bir düzene sahip olan bir ülke olsaydık halimiz böyle olur muydu.sözde Müslüman olan Araplar.neye yarıyorlar.adil bir düzen abi hayatt
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yazdıklarınızıa noktası virgülü ile katılıyorum. Yıllardır deprem vergisi alındı, 6 şubat depremi oldu, dünya kadar yardım/para toplandı (-ki bu yardımlarla zarar gören şehirler en az 3 defa sil baştan yapılır denildi), yıkılan ağır ve orta hasarlı binalar için devlet %60 ını, vatandaş %40 ını karşılacak denildi... Gelin görün ki çevre şehircilikdekiler siz yanlış anlamışsınız %40 devlet %60 vatandaş katşılayacak, ortada toplanan vergi ve yardımlar yok, millet darma-duman olmuş, geçim bitmiş, elinde avucundakini tamirata tadilata vermiş bir şey kalmamış, evi barkı hırsızlar tarafından soyulmuş, psikolojisi bozulmuş, ortada bir şey yok, hala sağlam evleri rezerv alana dahil edip yok yoş geçecek, projeye dahil edilecek diye binlerce insanı hasarsız evinden çılarıp mağdur etmeye kimin hakkı olabilir. Müstail evlere gözünü dikmiş, 2+1 daire verip borçlandırmak ya da 500-600 bin gibi bedellere laik görüp milleti ölüme terk etmenin neresi devlet anlayışıdır ? İnsanı yaşat ki devlet yaşasın der Ş.Edebali. Siz ancak göçmenlerin konfor ve huzurunu nasıl daha iyileştiririzin gayretindesiniz. Yazıklar olsun böyle düzene, yazıklar olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Haber yaptığınız,Geçen hafta yapılan yıkım ihaleleri iptal edildi şeklinde yikop belirtti. Bunu haber yapar misiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakkı (7 ay önce)
    Yeşilyurt Şeyhbayram Mahallesi. Güven Sitesi önce rezerv alan sonra rezerv alandan çıkarılıyor. yapılan ev var olan evden az olacağı içinmiş. O kadar insan çoğu emekli yıllardır orada oturan insanlar ne yapacak?12 blok 240 daire toplamda. 1+4 yaparsan 18 ev, 1+5 yaparsan 22 ev olur bir apartmanda. Şuan 12 Blok var ama 11 Blok yapsan bile 242 daire yapar. 2 daire arttırmış olursun. zaten Güven Sitesinin orta alanı boş 3 Binalık. orayı da yeşil alan park vs yaparsan. nasıl hesaplama yapıyorsunuz ne yapıyorsunuz görünen köy klavuz istemezsen amaç nedir? enteresan tuhaf insanları mağdur etmekten başka hiçbirşey değil. Bir an önce çözüm bulunup insanların mağduriyetlerini gidermeniz gerekir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (7 ay önce)
    Rezev alan kriteriniz nedir İnönü mahallesi canpaş sitesinde oturuyordum 80 daireden oluşan sitenin tamamı yıkıldı bizim yerimiz rezev alan değil diyorlar bizde evimizin yerine rezev alan edilerek yapılmasını istiyoruz neden niçin canpaş sitesi rezev alan ilan edilmedi veya edildi de bizim haberimizi mi yoktur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 ay önce)
    Saray Camisinden bahsedilmiyor onun akibeti ne oldu
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Sevda ÜLKÜ (8 ay önce)
    Sera gibi uzun uzun binalar kim çizdi bunu ? eski hali daha iyiydi
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Asim (8 ay önce)
    Rezerv alan bir sosyal projedir.zorlayarak bir proje yapılamaz.isteyenin rezerv alan uygulamasına dahil olması ve istemeyenlerin de mağdur edilmemesi insanı ve ahlâkî olandır.siz rezerv alanda altyapı ve arsa sorunun yokken, Ankara'dan dayatılan vasat oldukça küçük ve bir o kadar fiyatı kazık olan rezerv alan uygulamasını zorbaca yaparak ülkeye belayı çağırıyorsunuz.üstelik her şey belli diyen yetkililer ne garip ki rezerv alan da yapılacak dairelerin ortalama bir fiyatını söylemekten aciz.rezerv alan da hak sahibi olan mülkünü konumu parseli katı her şeyi belli olan vatandaşı da kuraya dahil ederek sağa sola savuracak.rezerv alan ilan edilen yerler rant için biçilmiş kaftan.amaç topluma hizmet olsaydı çok daha kaliteli ve insani projeleri yapacak gücü olan devletin imkanları talan edildiği için ölümü,konteyner yaşamını gösterip sıtmayı,toki evlerini reva görmezdi.talan yolsuzluk her yerde.deprem bölgesinde ve ülkemizin genelinde bütün çalışmaların amacının uzun vade değil kısa vade olduğu ve rantın bir ülkeyi nasıl mafettiği anlaşılacak ama elden bir şey gelmeyecek çünkü ülkemiz de adalet bir hikâyeden ibaret.hesaplar mahşere kalacak.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatya (8 ay önce)
    İnönü mahallesi canpaş sitesi 80 daire var acaba neden niçin rezev alan olmadı anlamış değilim.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Malatyalı (8 ay önce)
    Fırat mah hast caddesine niye rezerv alana girmiyor battalgazi devlet hast civarında yıkık binalar var yerinde dönüşüm çok maliyetli ltinda kalkamiyoruz ya emlak konut yapsin ya rezerv e soksunlar beydağı karakolu civar
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Binaların yoğun olduğu yerlere değil, müstakil evleri yoğun olduğu,rezerv alan ilan edilen yerlerde hak sahibinin çok az olduğu yerleri hiç eş geçmiyorlar.ülke de amaç hiç bir zaman hizmet değil rant döngüsünün çok büyük olduğu yerlere müdahale ediyorlar.zorlayarak toplumda zorbalığı reva görüyorlar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet (8 ay önce)
    O şehir merkezinden Eskişehir deki tramvay gecmedikce berbat olacak.. istediğiniz kadar övün..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ahmet (8 ay önce)
    Milletin hiç bir şeyden haberi yok... Ancak, rezerv alan ettik buralarda sağalam olan binaları bile yıkıp alacağız diyorsunuz. Ne vereceğiniz konusunda kem-küm. Milletin malına çöküyorsunuz. Gündüzbey halkını kutluyorum. Adamlar birlik olup çökmelerine direnç gösteriyor. Helal olsun. Çökenlərede haram olsun.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • 1999 sonrası binalar yıkılmayacak yol genişletme işleri yoksa ve yeni projeye engel değilse sorun yok ayrıca idare mahkemesine dava açıp binanızı yiktirmaya bilirsiniz
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Yasin Çiftçi (8 ay önce)
    Yeşilevler Sitesinin Bir An Önce Başlası Dileğiyle. 700 Hak sahibinin dayanacak gücü kalmadı…
    %58
    %42
    Yanıtla