SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çevre ve Şehircilikten 'Şüphe Uyandıran' Girişim!..

Çevre ve Şehircilikten 'Şüphe Uyandıran' Girişim!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya şehir merkezinde 'hasarsız' ve 'az hasarlı' olarak kesinleşmiş hasar tespit raporu bulunan bazı binalardan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 'resen' karot örneği alma girişimi, akıllarda soru işareti bıraktı. Bu işlemlerin Malatya genelinde değil de, sadece bazı binalarda yapılmak istenmesi şüpheli değerlendiriliyor.

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında olan Malatya'da, il genelinde hasar tespit çalışmaları tamamlanmış, ancak  27 Şubat’ta Yeşilyurt’ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra hasar tespit yeniden yapılmıştı. İki kez hasar tespit yapılan ve kararları kesinleşen hasarsız ve az hasarlı bazı binalardan, bina sahiplerine önceden bildirilmeksizin karot örneği alma girişiminin hangi niyetle yapıldığı merak konusu oldu.

Ekiplerden 'Çat Kapı' Uygulama.. Bu Çifte Standart'taki Amaç Ne?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilisi olduğunu söyleyen kişilerin 'karot örneği' alma girişimine bazı bina sahipleri tepki gösterdi. Bu binaların özellikle Malatya şehir merkezinde, oldukça kıymetli yerler olmasının şüphe uyandırdığını belirten vatandaşlar: " İl genelinde hasar tespiti iki kez yapıldı ve raporlar kesinleşti. Ancak yetkili olduğunu söyleyen kişiler çat kapı binalara gelip karot örneği almak istediklerini söylediler. Buralar özel mülkiyet, kolonlar delinecek, çeşitli işlemler yapılacak. Bina sahiplerine nasıl haber verilmez? Kaldı ki bu binaların sahiplerinin bazıları il dışında ikamet ediyor. Var mı öyle 'Ben geldim. Kolonu, duvarı deleceğim." diyerek tepki gösterdiler.

"İnsan Hayatı mı Önemli, Yoksa Arsa Değeri mi?"

Bu binaların kontrollerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün görevlendirdiği mühendisler tarafından yapıldığı ve kararların keşinleştiğini söyleyen vatandaşlar: "Malatya'da bütün kontroller bu şekilde yapıldı. Müdürlük kendi mühendislerinin raporlarına güvenmiyor mu ki yeni girişimlerde bulunuyor. O zaman aklımıza şu geliyor. Malatya'da evlerinde ikamet eden herkes bu mühendislerin kontrollerine güvenerek evlerinde oturuyor. Müdürlük neden Malatya'da ki hasarsız ve az hasarlı bütün binalara bu hizmeti vermiyor da, arsa değeri olarak çok kıymetli olan yerlere resen müdahale etmek istiyor.  Belli ki depremden hasar almamış bu binaların yok edilmesi için  planlar yapılıyor. Hani derler ya ‘Amaç belli ise netice de bellidir’.  Bir oldu bitti yapılmak isteniyor gibi. Yetkililer için insan hayatı mı önemli yoksa binanın bulunduğu konumdaki arsa değeri mi?" dediler.

"Bu Uygulama Yapılırsa Tüm Hasar Tespit Çalışmaları Güvenilirliğini Yitirir"

Özellikle merkezdeki İnönü Caddesi ve çevresindeki hasarsız ve az hasarlı yerlere bu işlemin yapılmak istendiğini belirten vatandaşlar: "Arsa değeri kıymetli yerlere yapılmak istenen bu işlemler, binaların sağlamlığından şüphe duyulduğu için ise, o zaman aynı yöntemle Malatya'daki tüm binalar kontrol edilmeli. Resmi kurum, kendi mühendislerinin raporuna güvenmiyorsa, o zaman Malatya'daki tüm hasar tespit kontrolleri güvenilirliğini yitirmiş sayılır. Kaldı ki binalarımızın sağlam olduğundan bir şüphemiz yok. Bizler, acaba binalarımıza haksız yere 'iş mi bulacaklar' endişesindeyiz. " ifadelerini kullandılar. 

“Evlerinde Oturan Yüzbinlerce İnsanı Niye Düşünmüyorsunuz?”

Vatandaşlar, asıl amacın şehir merkezinde bulunan, hasarsız ve az hasarlı olan arsa değeri kıymetli binalara 'hedef alındığı', bu yerlerin 'oldu bittiye getirilerek yok edilmek' istendiği yönünde de kuvvetli şüphenin olduğunu dile getirerek: “Eğer aksi olsaydı, niyet sadece binaların  sağlamlığını kontrol etmek olsaydı, o zaman yüz binlerce vatandaşın oturduğu evleri de kontrol edin. İnsanlar çocukları ile o binalarda oturuyor. Tüm hasar tespitler iptal edilip, masrafı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından karşılanmak üzere tüm binalardan karot örnekleri alınıp kontrol edilsin” dediler. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Mlx (11 ay önce)
    Genel seçim öncesi herşey güllük gülistanlık idi. Seçimden sonra ne oldu herşeye zammı koydular. Aynı şey şimdi yerel seçimde olacak,yok efendim ev yapacaz, indirim ,şöyle olacak deyip başa geldikten sonra kendi bildiklerini yapacaklar. Uyanık olun ey malatyam. Daha öncede söyledim şimdi gene söylüyorum heryer Bakırcı pazarı gibi değil,tek katlı orası, niye oradan başladılar. En uygun yapılacak yer orası tek katlı. Seçimden sonra çarşının diğer yerleri için zemin etüdü uygun değil diyecekler belki,bina bile yapmayıp yeşil alana çevirecekler.ondan sonra alakasız bir yerden sana parsel arsa verecek... Zemin etüdü uygun değil 2 katlı diyecek ve sana başka yerden ağzına bir parmak bal çalacak...belki 3 kat olan yere 6 kat verecek belediye sana ortak olacak... Uzun lafın kısası saçın ak mı kara mı seçimden sonra görecek vatandaş.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Lafonten den masallar.. çarşı merkezindeki lcw binasinin temeline ne yaptılar aciklarmisin? Ve yıkılmadı... sen sağlam bir bina da otur deprem de ölmede varsin evin 10 km ilerde olsun.. menfaat peşinde koşmayın söz konusu can..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Sonuçta üzülsek te bir deprem oldu ve şehir virane hale geldi.. ve geriye dönük çok eskiden yapılan hatalar da vardı duzeltilemiyor du.. örneğin daracik sokakları, aracını bir bankanin marketin önüne dahi kısa süreli rahatca bırakıp alisverisini yapan bir aracın şehir merkezinde yer bulamamasi gibi.. tren gibi dizilen araclarin trafikte yarattigi görüntüler vardı.. eğer güzel bir şehir yapılacak ise yolları 3x3 olacaksa gerekirse sağlı sollu tüm malatya yi yıkın... ben destek veriyorum..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mustafa44 (11 ay önce)
    Emeksiz girişinde sıhhat eczanesinin olduğu binaya hasarsız raporu verdiler, yan tarafından baktığınızda kirişlerin çoğunun çatlak olduğunu göreceksiniz. Bu tarz binaların yeniden tespiti lazım. Bu raporları verenlerin araştırılması lazım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Çok kişi mağdur olacak göreceksiniz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Yazın bir kenara" bu yara kolay kolay kapanmaz"
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yüz yılın fırsatçılığı (11 ay önce)
    Yıkacaklar genişletecekler adıda yüz yılın fırsatı olacak diyanetin malını söğütlü cami ,kuyumcuların malını yerinde birebir dönüşüm yaparak korudular diğer bölgelerde milletin malını alıp mağdur edecekler bunada yüzyılın fırsatı diyecekler .
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Erkan Oğuztürk (11 ay önce)
    Konut sorunun ivedi ve nihai çözümü için TOKİ'nin yıkılan, ağır ve orta hasarlı evlerin arsası üzerine hak sahiplerine ev yaparak borçlandırmasıdır. Diğer çözümler malasef sorunu sadece öteler ve uzatır. Saygılarımla,
    %89
    %11
    Yanıtla
  • cebrail (11 ay önce)
    Kimsenin hakkına hukukuna girmeyin.Benim eğer hakkıma girilip,rant peşinde koşuklarak sahte raporlar üretilecekse hemen mahkemelere başvuru yaparım.eger raporda düzenlenecekse versinler yüksek fiyatta rayiç bedel,tatmin edici rakam belki düşünürüm.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Esnaf (11 ay önce)
    Adres veya konum belirtilmemiş Tahminimce yeni cami çevresinde kalan sağlam binaları da yıkıp komple proje alanı oluşturmaya çalışıyorlar
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Battal (11 ay önce)
    Bizim çarşı merkezde arsası çok değerli bir dairemiz vardı. Bitişik deki ağır hasarlı binayı yıkarken bizim apartmanı da ağır hasarlı hale getirdiler. Yıkım şirketi yanlışlıkla oldu kusura bakmayın dedi. Şimdi anlıyorum ve kanaat getiriyorum ki yanlışlıkla olmadı. Kasten binaya hasar verdiler. Yıkım şirketi zararınızı çevre ve şehircilik bakanlığı karşılayacak diyor, bakanlık ise şirket karşılıyacak diyor. Binamızı göz göre göre YIKTILAR. Maddi zararımızıda karşılamıyorlar. Meğersem hepsi kasıtlı olarak yapılmış
    %92
    %8
    Yanıtla
  • vekilleri Ahmet bey (11 ay önce)
    Malatya millet vekilleri nerede?
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya merkezde çok bina yıkıldı. Yerler açıldı. Sn. Vekillerim çalışıyor tabiki. Boş mu dursunlar? Sonrada çalışmıyor diye şikayet ediyorsunuz.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Çetin (11 ay önce)
    Madem karot örneği alcaksınız öncelikle hiçbir açıklam yapmadığınız orta hasarlı binalarda alım da o insanları bir rahatlatın
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Olması gereken ne ise sonunda yapılıyor çok şükür. Çok canımız gitti bu depremlerde. Yeni yapılacak şehir merkezinde artık bunları yaşamayalım. Bütün binalar test yapılsın, bir sonraki depremde yıkılacak durumda olanlar var ise zaman kaybetmeden ve başka canlara sebep olmadan biran önce önlemler alınsın. Alınan numunelerin beton değeri acaba ne çıkacak? Malatya haber sitesinden ricam bunları da öğrenip lütfen haber yapıp bizlerle paylaşsın. Yarın o binaları vatandaş olarak kullanırken bilelim. Önlerinden yürüyüp geçerken dikkatli olalım..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Cumali (11 ay önce)
    Keşke orta hasarlı binalardan katot örnekleri alsaydınız bari bir işe yarar
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatya (11 ay önce)
    Evleri öncelikle tokinin mevcut yerlerinde yapması varken, yerinde dönüşüm adı altında ev yapılması mümkün olmayan para vererek siz yapın demesini ve şehrin uzak yerlerine tokinin ev yapmasını anlamış değilim, tahminim insanlar mevcut yerlerinden şehir dışına gittikten sonra mevcut alanlarda ev yapımını alan mütahitlerin buralarda yaptıkları evleri yüksek fiyattan satarak para kazanacak olmaları toki evimizi yıkılan yerlerine yapmamakta neden ısrar ediyor bizleri hiç bir sosyal donatısı çarşısı pazarı olmayan şehirden 25, 30 km uzak alanlara götürüyor günümüzün büyük bölümü şehir merkezi ile ikamet ettiğimiz toki evleri arasında yolculukla geçecek paramızın oda olursa tabi büyük bölümü yol parasına gidecektir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Qariban (11 ay önce)
    Malatya Malatya bulunmaz eşin seçimden sonra da halayı böyle çekerler
    %86
    %14
    Yanıtla
  • AKREP (11 ay önce)
    kentsel dönüşüm yasasını boşunamı çıkardılar milletin malına çökmek için çıktı
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ali (11 ay önce)
    Hasar tespiti güvenli sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Evinizde sitenizde güçlü biri yaşıyorsa veya evinizi sitenizi güçlü biri yapmışsa vallahi ben olsam güvenmem
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Necip (11 ay önce)
    Arsa değeri çok yüksek olan yerlerde bulunan HASARSIZ BİNALARDA "çat kapı"ve"resen " karot almaya çalışmakta ne demek. Şaka gibi.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet (11 ay önce)
    Depremde hasar almamış yani Hasarsız binayı da yıkmak ne demek.Öncelikle binlerce hasarlı yapıyı yıksınlar sonra sözüm ona temel attılar ya orayı bir yapsınlar görelim.Hala orta hasarlı binaların ne olacağı belli değilken hasarsız binalarla neden uğraşılıyor. Ben burda art niyet ararım.Bu bakış açısıyla güzelim şehrimizi hiç iyi günler beklemiyor.Allah yardımcımız olsun.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Şefik (11 ay önce)
    bunlar daha iyi günlerimiz kimse ağlamasın o ellerinizle mühürü vurdunuz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Kesin bilgi (11 ay önce)
    Oraları riskli yapı yaparak o bölgede geniş kapsamlı imar çalışması yapılacaktır. Kesin bilgidir çünkü Elazığ'da da yaptı.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Çok kişi mağdur olacak, çok kişinin binası arsası dükkanı gidecek.Seçimler var diye bekliyorlar.Seçimden sonra göreceksiniz.Yeni imar planı denilecek,şuyulandırma denilecek millet mağdur edilecek.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • rantiye (11 ay önce)
    rant ve para hırsı gözlerini bürümüş. Fenomen olamayınca rantiyeye bakıyorlar herhalde. Bu şehirdeki tüm sorumlu devlet görevlilerinin deprem öncesi ve deprem sonrası oluşan mal varlıkları incelenmelidir!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Kanun (11 ay önce)
    Kanuna göre karot alamaz, sadece deprem hasar tespiti yapabilir. mahkemeye verlirse suçlu çıkarlar ve mülk sahibinin tazminat hakkı doğar.
    %87
    %13
    Yanıtla