Malatya şehir merkezinde 'hasarsız' ve 'az hasarlı' olarak kesinleşmiş hasar tespit raporu bulunan bazı binalardan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 'resen' karot örneği alma girişimi, akıllarda soru işareti bıraktı. Bu işlemlerin Malatya genelinde değil de, sadece bazı binalarda yapılmak istenmesi şüpheli değerlendiriliyor.
6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında olan Malatya'da, il genelinde hasar tespit çalışmaları tamamlanmış, ancak 27 Şubat’ta Yeşilyurt’ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra hasar tespit yeniden yapılmıştı. İki kez hasar tespit yapılan ve kararları kesinleşen hasarsız ve az hasarlı bazı binalardan, bina sahiplerine önceden bildirilmeksizin karot örneği alma girişiminin hangi niyetle yapıldığı merak konusu oldu.
Ekiplerden 'Çat Kapı' Uygulama.. Bu Çifte Standart'taki Amaç Ne?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilisi olduğunu söyleyen kişilerin 'karot örneği' alma girişimine bazı bina sahipleri tepki gösterdi. Bu binaların özellikle Malatya şehir merkezinde, oldukça kıymetli yerler olmasının şüphe uyandırdığını belirten vatandaşlar: " İl genelinde hasar tespiti iki kez yapıldı ve raporlar kesinleşti. Ancak yetkili olduğunu söyleyen kişiler çat kapı binalara gelip karot örneği almak istediklerini söylediler. Buralar özel mülkiyet, kolonlar delinecek, çeşitli işlemler yapılacak. Bina sahiplerine nasıl haber verilmez? Kaldı ki bu binaların sahiplerinin bazıları il dışında ikamet ediyor. Var mı öyle 'Ben geldim. Kolonu, duvarı deleceğim." diyerek tepki gösterdiler.
"İnsan Hayatı mı Önemli, Yoksa Arsa Değeri mi?"
Bu binaların kontrollerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün görevlendirdiği mühendisler tarafından yapıldığı ve kararların keşinleştiğini söyleyen vatandaşlar: "Malatya'da bütün kontroller bu şekilde yapıldı. Müdürlük kendi mühendislerinin raporlarına güvenmiyor mu ki yeni girişimlerde bulunuyor. O zaman aklımıza şu geliyor. Malatya'da evlerinde ikamet eden herkes bu mühendislerin kontrollerine güvenerek evlerinde oturuyor. Müdürlük neden Malatya'da ki hasarsız ve az hasarlı bütün binalara bu hizmeti vermiyor da, arsa değeri olarak çok kıymetli olan yerlere resen müdahale etmek istiyor. Belli ki depremden hasar almamış bu binaların yok edilmesi için planlar yapılıyor. Hani derler ya ‘Amaç belli ise netice de bellidir’. Bir oldu bitti yapılmak isteniyor gibi. Yetkililer için insan hayatı mı önemli yoksa binanın bulunduğu konumdaki arsa değeri mi?" dediler.
"Bu Uygulama Yapılırsa Tüm Hasar Tespit Çalışmaları Güvenilirliğini Yitirir"
Özellikle merkezdeki İnönü Caddesi ve çevresindeki hasarsız ve az hasarlı yerlere bu işlemin yapılmak istendiğini belirten vatandaşlar: "Arsa değeri kıymetli yerlere yapılmak istenen bu işlemler, binaların sağlamlığından şüphe duyulduğu için ise, o zaman aynı yöntemle Malatya'daki tüm binalar kontrol edilmeli. Resmi kurum, kendi mühendislerinin raporuna güvenmiyorsa, o zaman Malatya'daki tüm hasar tespit kontrolleri güvenilirliğini yitirmiş sayılır. Kaldı ki binalarımızın sağlam olduğundan bir şüphemiz yok. Bizler, acaba binalarımıza haksız yere 'iş mi bulacaklar' endişesindeyiz. " ifadelerini kullandılar.
“Evlerinde Oturan Yüzbinlerce İnsanı Niye Düşünmüyorsunuz?”
Vatandaşlar, asıl amacın şehir merkezinde bulunan, hasarsız ve az hasarlı olan arsa değeri kıymetli binalara 'hedef alındığı', bu yerlerin 'oldu bittiye getirilerek yok edilmek' istendiği yönünde de kuvvetli şüphenin olduğunu dile getirerek: “Eğer aksi olsaydı, niyet sadece binaların sağlamlığını kontrol etmek olsaydı, o zaman yüz binlerce vatandaşın oturduğu evleri de kontrol edin. İnsanlar çocukları ile o binalarda oturuyor. Tüm hasar tespitler iptal edilip, masrafı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından karşılanmak üzere tüm binalardan karot örnekleri alınıp kontrol edilsin” dediler.
malatyahaber.com