Malatya Çevre Yolu'nun Akpınar civarındaki yan yollara cepheli bazı bölgelerindeki imar uygulamaları tepkiye yolacıyor. Aynı güzergahta, bazı binalar yolun 15-20 metre gerisine yapılırken, bazı binaların yola mesafesi 5 metreye kadar düşüyor ve birbirinden farklı bu imar uygulaması eleştirilere, tepkilere yolaçıyor.
Çevre Yolu'nun (Buhara Bulvarı) Barbaros İlk ve Ortaokulu civarında kazılan bir inşaat temeli, sokak yolunun bir bölümünün çökmesine yol açarken, yan yola da çıkmış haliyle şaşkınlık yaratıyor. Yan yoldaki kaldırım, bu şaşkınlık yaratan 'testere nizam' nedeniyle bazı yerlerde genişliyor, bazı yerlerde daralıyor. Barbaros Okulu'nun batısında kazılan temel çukurunun sınırları, okulun Çevre Yolu cephesindeki bahçe duvarlarına göre daha önde.
Malatya Belediyesi'nin 2007 yılında bu bölgede revizyon imar planı yaptığı ve blok nizam, 8 kat ve ticaret+konut fonksiyonu verdiği, içeride- dışarıda bina yapımının bu kararla onaylanmış olduğu, daha sonra bölge sınırlarına dahil edilen Battalgazi Belediyesi'nin 4 Ekim 2017'de buradaki revizyon imar planındaki konut fonksiyonunu kaldırıp, söz konusu parselleri ticari alana dönüştürdüğü, Büyükşehir Belediyesi'nin de 17 Ekim 2017'de bu durumu onayladığı belirtiliyor.
31 Mart yerel seçimlerinden sonra, habere konu parselde inşaat için kazı çalışması yapıldığı belirtilirken, bazı uzmanlardan "Yapılan inşaat kazısının, daha sonra yapılacak binanın, başta yola çekme mesafesi, araç trafiği akışı ile can ve mal emniyeti açısından sıkıntı yaratacağı" uyarısı geldi.
Battalgazi Belediyesi yetkilileri ise "Atılan temel tamamen yasalara ve imar planlarına uygun. Vatandaşın yasal hakkı, yasa dışı bir durum yok" diyerek, müdahalede bulunulmayacağını söylediler.
"PLANA UYGUN OLABİLİR AMA.."
Bazı Şehir Plancıları ile Harita Mühendisleri, "Yaşanabilir şehirlerin planlanmasında, bölge bazlı planlamalar ana ilkedir. Bütünlük sağlamak için ada bazlı planlamalar yapılır. Parsel bazlı planlama olmaz. Bu parsellerde yapılan tadilatlar da ada ve bölge plan bütünlüğünü bozmayacak şekilde yapılmalıdır. Bu örneği ele alırsak, yola çekme mesafesi imar planında 5 metre olarak öngörülmüş. Ama uygulama öyle değil. 7 metre çeken var, 10-12-15 metre çeken var. Böylesi yapılaşma görsel bütünlüğü bozmasının yanı sıra araç ve yaya trafiği için de orta ve uzun vadede önemli sorunlar yaratır. Atılan temel ve yapılacak inşaat imar planlarına uygun olabilir ama, yaşanabilir şehircilik ilkelerine uygun mu? görünen o ki hiç de uygun değil!" değerlendirmesini yaptılar.
malatyahaber.com- malatyayorum.com