Çevrenin doğal yapısını bozduğu, doğal yaşama zarar verdiği gerekçesiyle karşı çıkılmasına rağmen Doğanşehir Kapıdere’ye yeni bir Hidroelektrik Santralı (HES) projesi yapılması için yapılan başvuruyu Malatya Valiliği uygun görülerek, Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED süreci başlatıldı.
Malatya’nın Doğanşehir İlçesi Kapıdere Köyü, Güvercin Kayası mevkii ile Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi, Hamzalar Köyü, Canacık Komu mevkiinde Kapıderesi üzerinde Regülatör ve HES Projesi yapılması için Malatya Valiliği’ne yapılan başvuru uygun bulunarak, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu süreci başlatıldı. Projenin 91.214,21 metrekare orman alanı ve 59.852,77 metrekare şahıs arazisi olmak üzere toplam 151.066,98 metrekare alanda gerçekleştirileceği kaydedildi.
1 KİLOMETRE TÜNEL, 4 KİLOMETRE KANAL
Kahramanmaraş merkezli Koç Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Koç Regülatörü ve HES projesinin kapasitesi Malatya Valiliği’ne sunulan dosyada şu şekilde belirtildi; “Koç Regülatörü ve HES projesi ile Kapı deresi üzerinde 992.00 m talveg kotunda Koç Regülatörü ile toplanan suyun 1.130 m uzunluğundaki iletim tüneli ve 4.020 m uzunluğundaki kapalı iletim kanalı vasıtası ile yükleme havuzuna iletilmesi ve yükleme havuzundan sonra 215.00 m uzunluğundaki cebri boru ile 935.00 m kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına alınması sureti ile enerji üretimi planlanmaktadır. Proje kapsamında regülatör, su alma yapısı, çökeltim havuzu, iletim tüneli ve kanalı, yükleme havuzu, cebri boru, santral binası ve kuyruksuyu kanalı inĢa edilecektir. Koç Regülatörü ve HES projesi ile 7,773 MWm; 7,465 MWe kurulu güçle 8.06 GWh/yıl firm enerji, 20.7 GWh/yıl sekonder enerji olmak üzere yılda toplam 28.76 GWh/yıl enerji üretilmesi planlanmaktadır.”
FOTO: Projenin dosyasında verilen iletim Hattı, Yükleme Havuzu, Cebri Boru ve Santral Binasından görünüm.
HABER: Savaş BARIŞ, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com