Aralarında doğa sporları federasyon başkanları, turizm uzmanları ve akademisyenlerin de bulunduğu bir heyet Vali Ulvi Saran Başkanlığında Malatyanın spor turizmi açısından değerlendirilebilecek bölgelerini gezdi.
Helikopterle Levent Vadisi, Darende Tohma Kanyonu, Hekimhan, Kale, Pütürge ve Nemrutu havadan gezen heyet, daha sonra Levent Vadisine giderek incelemelerde bulundu.
Gezide yer alan uzmanlar ve turizmciler, Malatyanın özellikle doğa ve su sporları açısından son derece zengin coğrafi özelliklere sahip olduğu ancak yeterli tanıtımın yapılması gerektiği görüşünde birleşti.
Rafting, tracking, doğa yürüyüşü, Off-road spor ve motor sporları ile su sporları yapabilme imkanları, yamaç paraşütü yerlerin tespiti için Turizm Ajansı sahibi Tavit Köletavitoğlu, Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisinden Hansın Doğan, Hacettepe Üniversitesinden Spor Ekonomisi Uzmanı Prof.Dr.Turgay Ateş, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Gelişmekte olan Spor Branşı Federasyonu Başkanı Enver Oral, Türkiye Otomobil Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'da katılarak, kentin doğa ve tarihsel mekanlarını helikopterle gezdiler.
Malatyanın gerek doğa ve su sporları gerekse diğer turizm potansiyelinin açığa çıkartılması için projenin başlatıldığını söyleyen Vali Ulvi Saran, Şu anda bulunduğumuz Akçadağ Levent Vadisi tabiat harikası bir yer. Coğrafi yapısı ve fiziki nitelikleri ile hem turistik açıdan hem de spor potansiyeli açısından oldukça zengin bir vadi. Bu vadimizin özelliklerini tespit etmek ve gelecekte bu özelliklerin nasıl kullanılacağı konusunda bir karar vermek üzere Ankaradan çok değerli konuklarımız burada. Dağcılık, Motor Sporları Federasyonları Başkanları, turizm uzmanları ve turizm yatırımcıları bulunuyor. Levent Vadisinin yanı sıra Tohma Kanyonu, Nemrut Yolu ve Malatya ilindeki tarihi ve turistik çevre gezilecek. Bu gezi sonucunda ilimizin tarihi ve doğal yapının spor turizmi açısından bize sunacağı imkanlar değerlendirilecek. Vadilerimizde çeşitli doğa sporlarının yapılması ve ilimize bacasız fabrika dediğimiz ekonomimizi kalkındıracak etkinliklere uygun bir hale getirmek üzere çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Spor potansiyelinin getirdiği vaatler çok büyük ve uzmanlarla birlikte iki gün boyunca bunları somut hale getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda ciddi bir potansiyel var çünkü Nemrut, Arslantepe Selçuklu kervansarayı ve vadilerimiz var. Kaya tırmanışları, dağcılık, izcilik ve çeşitli doğa kampları için çok büyük imkan sunuyor. Dolayısıyla turizmin gelişmesi için çok önemli bir konu diye konuştu.
Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral ise, daha önce çeşitli vesilelerle Malatyaya geldiğini ancak bu gezi ile yeniden keşfettiğini söyleyerek Daha önceden Malatyaya çokça gelmiştim. 1970lı yıllarda muhabirken gelmiştim daha sonra Malatyanı şahlandığı Özallı yıllarda geldim. Ama hiç bu kadar güzel bir yer olduğunu keşfetmemiştim. Geçmişte göremediğim bu değerleri bu gezide görme imkanı buldum. Olağanüstü güzel bir doğa. Bugüne kadar bakir kalmış ve hak ettiği bir tanıtım yapılmamış. Şimdi burada bulunduğumuz bir ön gözlem ile Malatyayı gerek kendi televizyonumuzda gerekse dünya televizyonlarında birkaç bölümde olsa tanıtmak. Burası tarihi ve doğasıyla olduğu gibi yeni oluşan su kaynaklarıyla bir değer. Her ne kadar Kahtaya bağlı olsa da Nemrutun bir bölümü de Malatyaya bakıyor. İlk kez karlar içinde heykelleri görünce bir garip oldum. Rafting, balon turizmi, yürüyüş alanları ve belki de kayak turizmine açılacak ve Malatya bu anlamda gerçekten çok zengin. Kitapçıklarda gördüm. Malatya kayısı diyarı, belki kayısıdan kaç çeşit yemek yapıldığını öğreneceğim ve bu bile benim için büyük kazanç olacak dedi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise, Temennimiz dağcılık sporunun gerek Türkiyede gerekse bu bölgede yaygınlaşması ve tanıtılması. Malatyamız coğrafi ve sosyal olarak fevakalede özellikler taşıyan bir ilimiz. Amacımız bu bölgede dağcılık faaliyetlerini daha da aktif duruma getirmek. Sayın Valimize yardımcı olmak için bugün buraya geldik. Levent Vadisinde dağcılık yapılır mı yapılmaz mı onu göreceğiz. Sonuçta bir karar vereceğiz ifadelerini kullandı.
Turizm Yatırımcıları Derneği Eski Başkanı ve Turizm Ajansı Sahibi Tavit Köletavitoğlu, kendisinin de Malatyalı olduğunu belirtti ve Malatyanın yıllardan beri turizm açısından ihmal edilen bir yer olduğunu ifade etti. Tavitoğlu Ama ben inanıyorum ki, Sayın Valimizin bu heyecanı ile Malatyanın turizmden bir yerlere gemle şansı yüksek dedi.
Gelişmekte olan Spor Branşı Federasyonu Başkanı Enver Oral, da Malatyanın özellikle su sporları konusunda farklı bir merkez olabileceğini bildirerek Türkiyede bu kadar suya hakim olan il sayısı çok az. Malatya bu konuda çok şanslı. Malatyanın bu potansiyelinin çok iyi kullanılması gerekiyor derken Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisinden Hansın Doğan, "Malatya'nın turizm potansiyeli çok yüksek. Malatya'nın tanıtımı yapılmalı ifadelerini kaydetti.
Heyet 15 Aralık Salı günü de; Kale Su Sporları Merkezi, Darende Tohma Kanyonu, Arslantepe ve Nemrutu gezecek.