Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Fevzi Çiçek, "Türk çiftçisi artık doğduğu yerde doyamıyor. Bütün olumsuzluklara rağmen hiçbir tatmin edici destek ve politika göremeyen çiftçilerimiz üretemiyor, ürettiğini değerinde satamıyor" dedi.
Çiçek, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de tarımın toplum istihdamı içindeki payının yüzde 35-40'lar seviyesinde olduğunu, bu rakamların Türkiye'nin halen bir tardım ülkesi olduğunu gösterdiğini ifade ederek, ''Ülkemiz için son derece önemli bir sektör olma özelliğini korumakla birlikte Türk ekonomisinin canlanması ve kalkınmasına yönelik en önemli gösterge durumundadır. Sadece ülkemiz açısından değil, dünyadaki hızla nüfus artışı ve gıda kaynaklarının azalması, tarımın önemini daha da artırmaktadır. Tarım, Türkiye için sosyal, ekonomik ve politik bakımdan son derecede önemli bir sektördür. Ulusal gelire ve istihdama katkıda bulunan, kırsal alanın neredeyse tek ekonomik getiri kaynağı olan bir sektör tarımdır" dedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında teknolojinin bulunmadığı, imkanların kıt olduğu dönemlerde Türk çiftçisi üreterek, katma değer meydana getirerek ülkenin sermaye biriktirmesine öncülük ettiğine dikkat çeken Çiçek, daha sonra şunları belirtti:
"Teknik donanım eksikliğini, dişiyle tırnağıyla ama sevgiyle toprağı işleyerek telafi etmiş, milli sanayi için topraktan sermaye üretmiştir. Bu nedenle milletin efendisi denmiştir. Ancak, çiftçi, emeğinin karşılığını alamıyor. Artık doğduğu yerde doyamıyor. Bütün olumsuzluklara rağmen hiçbir tatmin edici destek ve politika göremeyen çiftçilerimiz üretemiyor, ürettiğini değerinde satamıyor.
Günümüzde ise çiftçimiz sosyal bir sorun, sosyal bir yara haline gelmiştir. Türk çiftçisinin hak ettiği değer bu değildir. Yürütülmekte olan dış alım odaklı politikalar nedeniyle üreticilerimiz dünya ölçeğinde rekabet edemez duruma düşmüş, bunun sonucu olarak da ya üretimi bırakmış ya da utanma pazarı üretime her şeye rağmen devam etmektedir. Bu gün sadece son iki yılı ele aldığımızda gübrede yüzde 150'lere, mazotta yüzde 135'lere varan fiyat artışları, buna karşılık üretilen ürünlerin piyasada sadece yüzde 15-20 kadar değer kazanması, üretimin ne kadar zor olduğunun göstergesidir.''