SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çiftçilerimizin Ortaklarımız Olduğu Bilincine Varmalıyız"

0
Güncellendi - 2019-06-14 04:36:40
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsasında Kuru Kayısı Komisyon Toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Tarım İl Müdürü Tahir Macit, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğu,  Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Yönetim Kurulu üyeleri ve üreticiler katıldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, "Çiftçilerin ortaklarımız olduğunun bilincine varmalıyız. Biz bu algıyı çiftçiye götürürsek güzel mesafeler alacağımıza inanıyorum." dedi.

Celep, Malatya Ticaret Borsası tarafından borsa binasında düzenlenen Kuru Meyve Sektörü Kayısı Grubu İstişare Toplantısı'ndaki konuşmasında, kuru meyve ihracatında sürdürülebilir fiyat istikranın önemli olduğunu belirtti.

Sürdürülebilirliğin önemine değinen Celep, "Biz kuru meyve ihracatında 1,3 ile 1,4 milyar dolarları geçemiyoruz. Neden? Çünkü mantalitemizi değiştirmiyoruz. Marka anlayışı çok önemli. Ben 26 yıldır sektörün içerisindeyim, maalesef 25 yıldan önce marka olgusunu algılamak kolay değil. Bizler bunu değiştirirken önce tabandan başlamalıyız. Çiftçilere eğilerek onları bilinçlendirmemiz lazım." diye konuştu.

Kendisine bir tüccarın kayısıda taban fiyatın ne kadar olması gerektiğini sorduğunu anımsatan Celep, şöyle devam etti:

"Kayısı şu an 10 veya 11 liraya satılıyor. Bu seneki akaryakıt, gübre, işçilik, ilaç gibi girdiler var. Bizim (kayısı) fiyatlarımızın yüzde 30 daha farklı olma mecburiyeti var. Eğer üreticiyi yaşatmak istiyorsak bu lüks değil. Biz kendi kendimize bu algıyı oluşturacak, kültür ve kafa yapısına sahibiz. Malatya kayısımız dünyada prestijli bir ürün. İşçiliğiyle yapılan hizmetiyle akıl ve mantığın dışında bir olay. Elle yapılan, emek isteyen işlerin karşılığı maalesef bu değil. Biz üzümde tabana indik, çiftçilerle ortaklık yapma algısını yarattık. Çiftçilerin ortaklarımız olduğunun bilincine varmalıyız. Biz bu algıyı çiftçiye götürürsek güzel mesafeler alacağımıza inanıyorum."

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan da borsa olarak üretici ve ihracatçıları bir araya getirerek, kayısının sorunlarını görüşerek, çözüme kavuşturmak istediklerini söyledi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Kuru Kayısı Komisyon Toplantısında yaptığı konuşmada “Malatyamızın en önemli gelir kaynağı olan kayısı problemini sık bir şekilde konuşmamız gerekiyor. 2019 yılı mahsülü Malatyamıza, Ülkemize hayırlı olsun. Fiyatların belirlenmesinde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Herkesin mutlu olacağı bir noktada buluşabilirsek çok iyi olur. Kuru kayısının yüzde 85 inin siz ürettiğinizi ifade ediyorsanız fiyatı da sizin belirlemeniz başkalarına bırakmamanız gerekiyor. Bizler sizler 7/24 hizmetinizdeyiz. Yaşadığınız sıkıntılarda mutlaka bize anında dönüş yapın ki çözümü bulalım” dedi.

Özcan, "Ne kadar çok bir araya gelir ve konuşursak o kadar çok mesafe alacağız. Bir toplantıda bir şey çıkmayabilir ama beşinci toplantıda iyi bir şey ortaya çıkacak diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit de kayısının sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili konuşma yaptı.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • m hacı dündar (5 yıl önce)
    Belli yerlerde yönetici olanlar toplanmış kendi aralarında çiftçiyi ve kayısıyı konuşmuşlar... Çiftçi var mı?.. Yok... Masalarda ikramlık kayısı var mı?... Yok... Sormazlar mı adama bu ne lahana turşusu bu ne perhiz... Boyunuzu posunuzu mu göstermeye geldiniz???
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ KARAOĞLU (5 yıl önce)
    Çiftçilerimiz ortak olması lazım ama gördüğümüz kadar ile bu toplantıda bir tane çifçi temsicisi yoktur. ve Salon bom boş yazık ,Orta da icraat yok ama laf çok
    0
    0
    Yanıtla