Malatya Turgut Özal Üniversitesince, "Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısıda Ağaç ve Bahçe Bakımı" konulu konferans düzenlendi.
Malatya Valiliğinin koordinesinde, Battalgazi Belediyesinin ev sahipliğinde Malatya Turgut Özal Üniversitesince "Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısıda Ağaç ve Bahçe Bakımı" konulu konferans yapıldı.
Vali Seddar Yavuz, konferansın açışında yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem afetinden sonra bu yıl da zirai donla karşı karşıya kalındığını belirtti.
Zirai donun yaşanmasının akabinde koordinasyon toplantılarına başladıklarını hatırlatan Yavuz, "Zirai don hadisesinin önümüzdeki yılları etkilememesi ya da en az etkiyle geçirmek için neler yapılabileceğine odaklandık. Bununla ilgili toplantı gerçekleştirdik, bilimsel görüşler ortaya kondu. Çiftçimizin eğitilmesi, bilimsel rehberlik yapılması, Kayısı Araştırma Enstitüsü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personelinin konuya özel önem vermesi bizi ziyadesiyle memnun etti." diye konuştu.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ise kayısıda zarara neden olan zirai donun tarımsal sürdürülebilirlik açısından ele alınması gereken yapısal bir mesele olarak karşılarında durduğunu kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından üniversitenin Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karlıdağ, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erçin Oksal, Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Halil Yanardağ ile Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gündüz zirai donun ardından kayısı bahçelerinde yapılması gerekenleri anlattı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından düzenlenen "Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısı’da Ağaç ve Bahçe Bakımı" panelinde, akademisyenler zirai don sonrası kayısı üreticilerine bilimsel rehberlik ve çözüm önerileri sunarken Malatya Valisi Seddar Yavuz, çiftçilerin bilimsel tavsiyelere göre hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Malatya’da, kayısı üretimini etkileyen şiddetli zirai donun ardından çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla "Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısı’da Ağaç ve Bahçe Bakımı" başlıklı panel düzenlendi. Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, Malatya Valiliği, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Battalgazi Belediyesi, Ziraat Fakültesi ve Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklendi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, kayısının sadece tarımsal değil aynı zamanda ekonomik ve toplumsal bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Kayısı gibi bölgesel ve stratejik bir ürünün korunması yalnızca bir tarımsal konu değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal bir sorumluluktur. Yaşanan şiddetli zirai don yalnızca bu yıl ürün kaybına yol açan bir afet olmadı; aynı zamanda tarımsal sürdürülebilirlik açısından ele alınması gereken yapısal bir mesele olarak karşımızda durmaktadır. Bu kapsamda akademik bölümlerimiz ve uzman öğretim üyelerimizin bilgi ve tecrübeleriyle sahaya sunacakları çözüm önerilerinin hem mevcut hasarın azaltılmasına hem de uzun vadeli üretim planlamalarına katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.
"Çiftçimiz bilimsel rehberliğe göre hareket etmeli"
Malatya Valisi Seddar Yavuz da konuşmasında, yaşanan afetin ardından hızlı şekilde koordinasyon sağlandığını belirterek, "Gerçekten deprem afetinden sonra bir de zirai don afeti ile karşı karşıya kaldık. Çok üzgünüz. Ama ilk olayın anından itibaren koordinasyon toplantılarımıza başladık. Zirai don hadisesinin önümüzdeki yılları en az etkilemesi için neler yapılabileceğine odaklandık. Bu süreçte çiftçimizin eğitilmesi ve bilimsel rehberlik yapılması çok önemli. Üniversitemizin öncülüğünde, Kayısı Araştırma Enstitüsü ve Tarım İl Müdürlüğü’nün teknik personelinin bu konuya özel önem vermesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da konuyu yakından takip ediyor. Tarım ve Orman Bakanımız ilimize gelerek incelemelerde bulundu, paydaşları dinledi. Çiftçilerimizden kendi bildikleri gibi değil, bilimsel tavsiyelere göre ağaçlara müdahale etmelerini özellikle rica ediyorum" diye konuştu.
Akademisyenler yol haritasını anlattı
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hakan Yıldırım’ın üstlendiği panelde, Tarım Ekonomisi, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma ve Toprak Bilimi alanlarında uzman akademisyenler, zirai don sonrası kayısı bahçelerinde yapılması gerekenler hakkında kapsamlı sunumlar gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından üniversitenin Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karlıdağ, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erçin Oksal, Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Halil Yanardağ ile Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gündüz zirai donun ardından kayısı bahçelerinde yapılması gerekenleri anlattı.
Katılımcılar, üreticilerin ağaç bakımından budamaya, toprak analizinden besleme planlamalarına kadar tüm süreçleri bilimsel temelde yürütmesinin önemine dikkat çekti. Panel sonunda çiftçilerin soruları yanıtlanarak, sahadaki uygulamalara ışık tutacak tavsiyelerde bulunuldu.
iha- AA
