KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK.. Yeşilyurt İlçesi Çilesiz Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir bölge, üzerindeki metruk yapılar nedeniyle afet açısından ‘Riskli’ ilan edildi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Bölgede yıkılma tehlikesi olan bazı eski ve metruk yapılar var. Bu yapılardan dolayı ilk etapta yaklaşık 15 dönümlük bir alanda Kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” dedi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Yeşilyurt İlçesi Çilesiz Mahallesi (Turgut Özal) sınırları içerisinde bulunan ve üzerinde deprem ve diğer doğal afetler açısından risk teşkil eden metruk yapıların bulunduğu 60 dönümlük alanın ilk etapta bir kısmı riskli bölge ilan edildi. Kararın içeriğine ilişkin soruları yanıtlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Deprem sonrasında bölgede bu metruk evler nedeniyle gelen şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bölgenin kentsel dönüşümü için başvuru yapmıştık. Onlar da bize belediyenin yapabileceğini söyledi. Bölgenin afet riski ilan edilmesi için yaptığımız başvuru Cumhurbaşkanımızca onaylandı. İlk etapta eski, metruk ve riskli yapıların bulunduğu 15 dönümlük bir alan riskli alan olarak uygun görüldü. Biz bu alanda kentsel dönüşüm uygulayacağız” dedi.
Yeşilyurt Belediyesi olarak ilçenin depreme ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı bir yapı stokuna kavuşması için bundan sonraki süreçte daha da titiz davranacaklarını kaydeden Başkan Çınar, “Yeşilyurt’ta ilk kez biz kentsel dönüşüm yaptık. Daha önce Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapmıştık. Şimdi bu bölgede de yapacağız. Yani ikinci mahallemizde de kentsel dönüşüm yapmış olacağız. Bölgemizde depreme dayanıksız olan diğer yapıların bulunduğu alanlar için de başvurumuz var. Umuyorum onlar da olumlu neticelenir ve biz bu tehlikeli yapıları yıkıp yeni ve güvenli konutlar yaparız” diye konuştu.
68 dönümü kapsayan ‘Turgut Özal Mahallesi Kentsel Gelişim ve Dönüşüm’ projesini üç ayrı etap halinde vatandaşların hizmetine sunacaklarını ifade eden Başkan Çınar, projenin ayrıntılarına ilişkin, “Birinci derece deprem kuşağında yer alan kentimizde sağlam, dayanıklı, güvenilir ve kaliteli yapıların sayısını artırmak adına başlattığımız Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projelerimizin ikincisi Turgut Özal Mahallemizde üç ayrı etap halinde hizmete sunacağız. Projemizin sorunsuz bir şekilde hayata geçirmek adına başlattığımız çalışmalar neticesinde, 68 dönümü kapsayan alanda detaylı incelemeler yapıp, gerek mahalle muhtarımız gerekse de mahalle sakinleriyle sık sık toplantılar yaptık. Vatandaşlarımızdan aldığımız güven ve destekle birlikte projemizi hayata geçirmek adına çalışmalara hız verdik. Mahallede yapılan teknik incelemeler neticesinde; hali hazırda bulunan binaların %85’inin kaçak ve ruhsatsız olduğu, %85’ininde Elazığ-Malatya deprem felaketinden sonra yapılan incelemelerde depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiştir.
Cumhurbaşkanımızın projemizi onaylamasıyla birlikte Turgut Özal Mahallemizde depremde zarar gören evlerin dönüşümünü gerçekleştirip, güzel, kaliteli, sağlam binaları ve yerleşim alanlarını halkımızın hizmetine sunacağız. İlk etapta 15.209 metrekare alanda yenileme ve düzenleme işlemlerine başlayacağız ardından diğer yerleşim alanlarına yönelik dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Projemiz tamamlandığı zaman; sağlam ve kaliteli binalarıyla, çocuk oyun alanlarıyla, çevre düzenlemeleriyle, yeşil alanlarıyla, otoparklarıyla çok farklı bir Turgut Özal Mahallesi ortaya çıkacaktır. Kentimizin içerisinde sıkışık bölgelerde bulunup, sosyal yaşam ve mimari dokuya yakışmayan şartlara sahip bu tür alanların dönüşümünü sağlayarak depreme dayanıklı ve güvenilir yaşam alanlarımızın sayısını artıracağız. 319 bin 618’lik nüfusuyla 23 kentten daha kalabalık bir nüfusa sahip Yeşilyurt’umuz her geçen gelişip büyürken bizlerde bu büyümeyi doğru bir planlamayla sürdürüp, gelecek nesillere sosyal yaşam alanlarıyla, binalarıyla, parklarıyla yaşam standardı yüksek bir Yeşilyurt emanet etmek adına gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bizim tek amacımız var o da; halkımızın güven ve refah içerisinde yaşamasıdır. Bu projeye destek veren Turgut Özal mahallesi sakinlerine, Mahalle Muhtarımıza, emeği bulunan Emlak ve İstimlâk Müdürlüğümüz ile Kentsel Dönüşüm Birimi çalışanlarımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Afet riski altındaki alanlar ve riskli alanlar ne demek?
“Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.
Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan,
Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; planlama ya da altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yahut yapı ya da altyapısı hasarlı olan alanlar ile üzerindeki toplam yapı sayısının en az %65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan, yapı ve iskân ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar, Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca riskli alan olarak ilan edilir."
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
GÖRSEL: Riskli Bölge ilan edilen alan (kırmızı çizgilerle çerçevelenen bölüm)