SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çilli Kayısı, Yevmiyeleri Dahi Kurtarmıyor"

0
Güncellendi - 2017-10-21 22:59:51
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, bahar aylarında aralıksız süren yağışlar nedeniyle kayısılarda oluşan çil hastalığı kaliteyi ve fiyatı düşürdü.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısılara çağla döneminde ilaç atmalarına rağmen ürünlerin yüzde 20'sinde çil hastalığı görüldüğünü belirterek, organik kayısılarda bu oranın daha yüksek olduğunu söyledi.

Çil hastalığı nedeniyle kayısılarda küçük lekeler oluştuğunu ve kurutulduğunda alıcı bulamadığını dile getiren Solmaz, bu nedenle üreticilerin kayısıları meyve suyu fabrikalarına satmak zorunda kaldığını anlattı.

Solmaz, geçen yıl 1 lira ile 1,20 lira arasında satılan hasarlı kayısının kilogramının bu yıl 40 kuruşa kadar düştüğüne dikkati çekerek, "Bir işçi günde 100 kilogram kayısı toplasa 40 lira ediyor, işçinin kendi yevmiyesini karşılamıyor. İşçi yevmiyeleri 50-55 lira arasında. Kayısı silkeleyenlere 90 liraya kadar yevmiye veriliyor." diye konuştu.

Üreticilerin hasarsız, kaliteli kayısıyı bahçede 1,5 lira ile 3 lira arasında sattığını vurgulayan Solmaz, şöyle devam etti:

"En iyi çilli kayısıyı 40 kuruşa alıyorlar. Bu fiyat kayısının içindeki çekirdeğin parası bile değil. Bu kayısıları alırken insaflı olmak lazım. Mağdur olan bizim çiftçimiz. Çiftçi ürettiği müddetçe biz kayısıyı pazarlayabiliriz. Fırsatı ganimete çevirmesinler. Tüccarlara sesleniyorum, bunu fırsata çevirmeyin. Çiftçi kendilerine devamlı lazım. Üretim oldukça kayısıdan para kazanacaksınız, bunun için çiftçinin kıymetini bilmemiz lazım. Kalibresi düşük kayısılar ise bahçede 1,5 liraya kadar alıcı buluyor. Aynı kalibredeki kayısı ise çilden dolayı 40 kuruşa satılıyor. Çiftçi kalibresi düşük kayısıda çil nedeniyle en az 1,10 lira zarar ediyor."

- "Çilli kayısı, yevmiyeleri dahi kurtarmıyor"

Yeşilyurt Ziraat Odasında görevli ziraat mühendisi Melike Özbey ise bahar aylarındaki yağış dolayısıyla kayısıda lekeler oluştuğunu belirterek, "Çil kayısıda kalite ve görüntü kaybına neden oldu ama tat ve aromasında hiçbir değişiklik yok. Sırf üzerindeki lekelerden dolayı kayısının fiyatı çok fazla düştü. Tüketiciler üzerindeki çilden dolayı bu kayısıları tercih etmiyor ancak baktığımız zaman tat ve aroma açısından diğer kayısılardan hiçbir farkı yok." diye konuştu.

Yeşilyurt ilçesinin Çayırköy Mahallesi'nde yaklaşık 40 yıldır kayısı yetiştiren Baki Özdemir de bahçesinin bir kısmında ürettiği organik kayısının çil hastalığından daha fazla etkilendiğini belirtti.

Çilli kayısının rağbet görmediğini vurgulayan Özdemir, "Geçen yıl meyve suyu fabrikaları 1,10 liraya aldıkları kayısıyı bu yıl 40 kuruşa alıyorlar. Biz de bu durumu çözemiyoruz. Benim bahçemde şu anda 25 işçi çalışıyor. Onların topladığı çilli kayısı yevmiyelerini dahi kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Tolga (7 yıl önce)
    meyve suyu fabrikalarına verin gide
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (7 yıl önce)
    Üretici perişan sahip yok güya 5 tane iktidar milletvekilimiz var nerdeler hiçbiri ortada yok ya bakan günübirlik şeyler söyleyip duruyor bi iccraat yok kayısı nolacak sayın bakan kayısıııı???
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (7 yıl önce)
    Tuccar bayram yapiyor.ciftci elimize dustu diye.daha 2 gun once kayisiya geldi bakti fiyat bile vermedi.mal o kadar cokki biz bahane ariyoruz dedi acikca.yazik sahibi yok kayisinin.bende tum kayisimi kesip badem ekecem.insallah herkes ekerde kaysi bulmayacak hale gelirler tuccar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Çelik (7 yıl önce)
    Malatyalı Çiftçimiz meyvesuyuna kayısı alanlara kayısı vermezse bir süre boykot etse fiyatları artırmak zorunda kalırlar, ama meyvesuyu alan benim gördüğüm 6-7 yer var ana baba günü kayısı verdinmi kurtuluyorsun sanki, hatta kimi zaman kayısını almıyorlar, benim 2 ton kayısım vardı yaş olarak 600 kilo verdim 72 kilo darasını düştüler ve 72 kilo dara düştüklerinden gıcık aldım ve geriye kalan 1.400 kiloyu yarma dediğimiz kayısı ve günkurusu yaptım meyvesuyuna vermedim vermem de....... Ah benim malatyalı kardeşim keşke bir kayısıbirliğin olsa da bu sorunları çözse....
    0
    0
    Yanıtla