SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Çin Aşısında Şu Ana Kadar Yan Etki Rapor Edilmedi'

0
Güncellendi - 2020-12-17 01:58:04
'Çin Aşısında Şu Ana Kadar Yan Etki Rapor Edilmedi'
A- A+ PAYLAŞ

MALATYA'DA DA GÖNÜLLÜLER ÜZERİNDE DENENİYOR.. Çin’den gelen korona virüs aşısının gönüllüler üzerinde denendiği Malatya’da İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Hangi aşının daha iyi olduğunu tartışmaktansa ‘Hastalık mı, aşımı’ bunu tartışmamız lazım” dedi. Bayındır, ayrıca Aşıda şuana kadar herhangi bir yan etkinin de rapor edilmediğini söyledi.

Çin'den getirilen yeni tip Korona virüs (Covid-19) aşısı, Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gönüllülere uygulanmaya devam ediyor. Çin’in Sinovac isimli aşısından sorumlu olan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, kendisinin de gönüllü olarak aşı olduğunu belirterek, şuan kadar Malatya ve ülke genelinde rapor edilen bir yan etkinin bildirilmediğini söyledi.

Türkiye’de’ 25 merkezde gönüllüler üzerinde denenen aşının Malatya’da da sürdüğünü belirten Bayındır, “Hem dünyada hem de ülkemizde güvenli bir aşı arzusu var. Herkesin beklentisi bu yönde. İnsanoğlu olarak hep güvende, sağlıklı olmak arzusundayız. Bu pandemi de bize çok şey öğretti. Bu aşıdan beklentiler, güvenli olsun, çok uzun süre korusun, hatta mümkünse ömür boyu korusun, bir daha bu hastalıkla karşılaşmayalım Ama ne yazık ki gelinen noktada henüz böyle bir imkan yok. Baştan bunu kabul edelim. Gelişmeler ışık hızıyla ilerliyor, bilim tamamen bu konuya odaklanmış, beklentiler bu yüzden çok yüksek” şeklinde konuştu.

Aşı ile ilgili tartışmalara da değinen Prof. Dr. Bayındır, “Tartışılması gereken konular bilimsel ortamda elbette olacaktır. Vatandaş olarak öncelikle yapmamız gereken bu hastalıktan korunma yollarını harfiyen uygulamak. Bana öyle geliyor ki, bu aşı sürecinde korunma yollarında almamız gereken tedbirleri unuttuk. Tamamen aşı çalışmaları ile ilgili tartışmaların ortasında kaldık.

Kendisinde bu süreçte gönüllü olduğunu ve aşı olduğunu vurgulayan Bayındır, “Hiç bir yan etki görmedim, şuana kadar ülkemizde aşı çalışmalarında ciddi bir yen etki rapor edilmedi, bildirilmedi. Daha öncede tartışmalar oluyordu aşı konusunda. Aşı Güvenlik İzleme Komitesinde gerekli birimler tarafsız bir şekilde bu yan etkileri izlemek durumunda. En ufak etki görüldüğünde aşı çalışması durdurulur, buna kimse müsaade etmez, hiçbir sağlık otoritesi buna izin vermez” ifadelerine yer verdi.

Diğer aşılarda olduğu gibi bu aşıda da vurulduğu yerin ağrıması, hafif kızarması, hafif ateş gibi belirtilerin olabileceğini ancak bunun kısa süreli olacağını kaydeden Bayındır, “Yıllardır kullanılan aşılar ile dünyada her yıl 2-3 milyon insanın hastalanmasının önüne geçiliyor, hayatını kaybetmesi engelleniyor. Aşı çalışmasının bu nedenle önemli olacağını ümit ediyorum. Hem klinik öncesi hem de sonrası çalışmalar aşıdaki başarıyı getirecektir. Bu aşı çalışmaları insanlığın ümidi olacaktır. Ama biraz zaman ihtiyacımız, güvene ihtiyacımız var. Aşı yapılan merkezlere güven duygumuz olmazsa bizim aşıya olan güvenimizde olmaz. Tüm dünyada bu aşılar bir şekilde yapılıyor, hangi aşının daha iyi olduğunu tartışmaktansa biz ‘Hastalık mı, aşımı’ bunu tartışmamız lazım” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yaşar Bayındır, aşı çalışmalarının sürdüğü bu süreçte vatandaşları da tedbirleri elden bırakmaması konusunda uyararak, “Aşıyı tartışırken önlemlerden, bu hastalığın neler yapacağından uzak durmamamız gerekiyor. Çünkü vaka sayılarımız gerçekten bizleri endişelendiriyor. Tedbirleri elden bırakmayalım” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Nerde kaldı Çin aşısı. Ayın 11 inde ilk partinin geleceği söylenmişti sağlık bakanı tarafından. Bugün ayın 17 si hala ses yok. Gerçi Çinliler bile Avrupadan aşı sipariş etmiş. Kalmasaydık aşısız ortada.
    0
    0
    Yanıtla
  • my (4 yıl önce)
    bakin asiyi turk bilim insanlari buluo bulan kisiler yillardir yurt disinda yasio asiyi adamlar ilk amerikaya cine satio dagitimda en son sirada biz geliriz bizim burdaki bilim adamlari ki geneli tarih okumus prf unvani almis amerikada bir kutuphanedeki kitapta kanuninin atinin adini bilen bilmem hangi padisahin ayakk numarasini bilen modeller ?biz bordan vc temizleyicisi yapariz adamlar fuze yakiti yapar biz niye bu asiyi coktan bulup vatandaslara uygulamadik niye baska ulkelere satamadik bizim bilim insanlarimiz futbol yorumcusu gibi tele konferans yapio soyle etki ediyo bole oluyo demekten ileri gitmiyo gibi darbe olur bizi koruyan ordu kafamiza bomba atar bi avuc polis bizi kurtarir virus cikar virusu cikarandan medet bekleriz bu ulkede sirtimizi dayiyacagimiz bi kurum bi unvan bi mevki ... vardir elbet
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    haydiii ya allah bismillahh. inşallah yan etkisi ve sonradan birşey çıkmazda şu beladan bir an önce kurtuluturuz. allahın izniyle bu ilacı bir de biz üretirsek sorunsuz ülkemiz adına bu beladan daha iyi kurutluruz inşallahh
    0
    0
    Yanıtla
  • Özer (4 yıl önce)
    Çin aşısı konusunda yukarıda " zom " niki ile yapılan yoruma tamamen katılıyorum ayrıca bu aşının maliyeti çok daha yüksek olmasına rağmen daha ucuza satılıyor. Devlet en mantıklı tercihi yaptı. Bize sıra geldiğinde çin aşı sı yaptıracağım.
    0
    0
    Yanıtla
  • zom (4 yıl önce)
    Çin aşısı inaktif aşı türüdür ölü hücrelerden yapılır Biontech aşısı ise (mRNA) türüdür canlı hücrelerden yapılır. inaktif aşılar yüzlerdedir yapılan aşı türüdür ülkemizde birçok salgın hastalıklar bu aşı türüyle başarı sağlanmışıdır. Bu yüzden bizim genimiz ve bağışlılık sistemimiz bu aşı türüne alışık. sadece çin aşısın virüse karşı ne kadar etkili olduğunu bakmamız lazım. Erciyes üniversitesinin yaptığı yerli aşıda inaktif aşıdır
    0
    0
    Yanıtla