Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen ve kısa adı ‘Stone’ olan “Orta Asya, Kafkasya ve Avrupa’da taş çekirdekli meyve ağaçlarında genetik çeşitlilik (Genetic Diversity of Stone Fruit Trees (Apricot, Peach and Cherry) in Europe, Caucasus and Central Asia) isimli proje kapsamında Türkiye’den iki akademisyen bir ay süreyle Çin’in kuzey doğusundaki Liaoning Eyaleti’nde bilimsel çalışmalar yaptıktan sonra yurda döndü.
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Rabia Işık ve Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Abacı Çin’in Yingkou şehrindeki Liaoning Pomoloji Enstitüsü’nde Çinli meslektaşları ile birlikte bir ay süreyle kayısı konusunda bilimsel çalışmalar yaptılar.
Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Abacı Çin’deki bu çalışmalar kapsamında 31 Temmuz’da düzenlenen “FP7 Multilateral Kayısı: Türkiye, Fransa ve Çin” konulu seminerde “Türkiye’de kayısı üretimi ve ıslah çalışmaları” başlıklı sunum gerçekleştirdi, Türkiye’de kayısı üretimi, önemli kayısı çeşitleri, kayısı kurutma yöntemleri ve ıslah çalışmaları gibi birçok konuda bilgi verdi. Seminer sonrasında İnönü ve Ardahan Üniversiteleri ile Türkiye’yi tanıtıcı etkinlik yapıldı. Çinli ve Fransız akademisyenlerin sunuma yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.
Genel koordinatörlüğünü Fransa Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Prof. Dr. Dr. Véronique Decrooq’un yaptığı çokuluslu projede Fransa, Almanya, Çin, Azerbaycan ve Türkiye ortak olarak yer almaktadır. Ocak 2011’de başlayan proje kapsamında kayısı, şeftali ve kirazda genetik çeşitliliğin moleküler tekniklerle analiz edilmesi, kayısı, şeftali ve kirazın şarka virüsüne dayanıklılık durumunun belirlenmesi ve elde edilen verilerin kayısı, şeftali ve kiraz ıslah çalışmalarında kullanılarak ıslah aktivitelerinin optimize edilmesi amaçlanıyor.
Projenin Türkiye Koordinatörlüğünü yapan İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Murat Asma, 2011 yılında Azerbaycan, Nahçıvan ve İran’da başta kayısı olmak üzere meyvecilik konusunda araştırmalar yapmıştı.
Birinci dilimi 2014 yılında tamamlanacak olan projede 2015 yılında çok sayıda ülke ve araştırmacının yer alacağı daha büyük bir ıslah projesinin hazırlık çalışmaları devam ediyor.