SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Çin'de 'Üç Çocuk' Politikası Dönemi

0
Güncellendi - 2021-06-01 01:19:06
Çin'de 'Üç Çocuk' Politikası Dönemi
A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi Çin'de doğum oranlarının düşmesinin ardından politikada bir değişiklik yapılarak çiftlere izin verilen çocuk sayısı 2'den 3'e yükseltildi.

1979 yılında ülke nüfusunu kontrol etme amacıyla tek çocuk politikasını resmen hayata geçiren Çin, nüfusun hızla yaşlanması sorunu karşısında 2015 yılı sonunda çiftlerin iki çocuk sahibi olmalarına izin vermişti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in başkanlığında toplanan Çin Komünist Partisi Politbüro toplantısında yaşlı nüfus sorunu ele alınırken daha büyük kapsamlı adımlar atılması kararına varıldı. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi Çin'de doğum oranlarının düşmesinin ardından politikada bir değişiklik yapılarak çiftlere izin verilen çocuk sayısı 2'den 3'e yükseltildi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise, “Doğum politikaları ilerletilecek. Çiftlere 3 çocuk sahibi olma izni veren bir politika, ilgili destekleyici tedbirlerle birlikte yürürlüğe girecek” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu politikanın Çin’in nüfus yapısını iyileştireceği belirtilirken, buna destek olarak emeklilik yaşının ertelenmesi, gençlere yönelik evlilik ve aile değerleri eğitimi gibi tedbirlerin yürürlüğe sokulacağı çocuk bakımı, annelik izni ve çocuk doğum sigortası gibi konularda ilerleme sağlanması için de çalışılacağı belirtildi.

Yenidoğan sayısı 2019 yılına kıyasla yüzde 18 geriledi

Çin’de 2020 yılı sonunda yapılan nüfus sayımına göre, ülke nüfusu 1 milyar 410 milyona yükseldi. Çin nüfusu 2010 yılına kıyasla sadece yüzde 5,4 büyüyerek 1953’ten bu yana on yıllık bazda en düşük büyümeyi kaydetti. Çin’de 2020 yılında yenidoğan çocuk sayısı da 2019 yılına kıyasla yüzde 18 gerileyerek 12 milyon olarak kayıtlara geçti. Çin’de doğurganlık oranı ise 1,3’te kaldı. Nüfusun istikrarının korunması için doğurganlık yenilenme seviyesinin 2,1 olması gerektiği kabul ediliyor.

Çin’de 65 yaş üstü nüfus, 2010 yılında toplam nüfusun yüzde 8,87’ini oluştururken, 2020 itibarıyla toplam nüfusun yüzde 13,5’ine tekabül ediyor. Uzmanlar, gelir seviyesindeki artış, çocuk yetiştirmenin yükselen maliyeti ve kentleşme gibi faktörler nedeniyle söz konusu politikadaki gevşetmelere rağmen Çinli çiftlerin çocuk sahibi olmak istemediğini belirtiyor.

Pekin, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız