SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çırmıhtı'da Hırsızlar 'İnternet'e Dadandı!

Çırmıhtı'da Hırsızlar 'İnternet'e Dadandı!
A- A+ PAYLAŞ

Depremde en çok hasar gören yerleşimlerden biri olan eski Yeşilyurt ilçe merkezi hırsızlık olayları yeni bir boyut kazandı. Son dönem internet kablolarına dadanan hırsızlar, Çırmıhtı’da ikamet eden vatandaşları mağdur ederken, Türk Telekom’un hırsızlık vakalarına karşı gerekli güvenlik önlemlerini almaması veya alamaması hayret verici bulunuyor.

6 Şubat ve akabindeki depremlerde Çırmıhtı’da bulunan, çoğu kerpiç evlerin tamamına yakını yıkılmıştı. Deprem öncesinde de bu evlerin çoğunda ikamet edilmiyor, en fazla yaz aylarında kullanılıyordu. Ancak depremler Çırmıhtı’yı dümdüz edince o bilinen peyzajından eser kalmadı. Deprem sonrası toparlanma sürecinde birçok aile devletin ve yardım kuruluşlarının desteğiyle konteynerlere yerleşirken; bazı yurttaşlar kendi imkanlarıyla çoğunlukla bir bahçe içerisine yaptırdığı prefabrik konutlara veya konteynerlere yerleşti.

Nispeten yakın tarihte sağlam yapıldığı için depremde ayakta kalan konutlarda ev sahipleri, kimileri evi yıkılan yakınlarını da yanına alarak, yaşamaya devam ediyor.

Su, elektrik, doğal gaz gibi hizmetlerin yanı sıra günümüzde hayatın vazgeçilmezi olan Internet hizmeti depremden sonraki aylarda Çırmıhtı sakinlerine verilmeye başlanmıştı. Son zamanlarda bu hizmet ciddi biçimde aksamaya başladı. Deprem sonrası Malatya’nın birçok yerleşiminde olduğu gibi Çırmıhtı’da birçok ev, işyeri yağmalanmış, hırsızlık olayları yaşanmıştı. Deyim yerindeyse, çalacak bir şey kalmayınca hırsızlar gece geç saatlerde, ana arterlerdeki evlerin yıkılması nedeniyle ıssızlıktan ve güvenlik kamerası görüntüleri olmamasından faydalanarak, Internet kablolarını kesip kopararak çalmaya başladılar. Kablonun içindeki bakırın “para ettiği”, bu nedenle hırsızlık yapıldığı biliniyor.

İdari olarak Gedik Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ancak Çırmıhtı merkeze daha yakın konumda, Derme Kanalı üzerindeki TOKİ konutları ile çevresindeki kabloların bir ay içerisinde 6-7 defa çalındığı, halen bu bölgeye Internet verilemediği belirtiliyor. Bu bölge halihazırda Çırmıhtı’nın en kalabalık mahallesi; 70 ila 80 arası abonesi var. TOKİ konutları depremde ciddi hasar görmediği için birçok vatandaş evinde oturmaya devam ediyor.

8 Aralık Cuma sabaha karşı bu kez, birkaç hafta önce de kabloların kesilip çalındığı, Hıroğlu Mahallesinin Tepecik bölgesinde kablolar yine kesildi.

Bunun üzerine Türk Telekom’a ihbarda bulunulurken, telefondaki otomatik yanıt sistemiyle “arızanın” birkaç gün içerisinde giderileceği bilgisi verildi.

Bu hırsızlığa karşı Çırmıhtılılar tepkilerini şu sözlerle dile getiriyor:

“Demek çalına çalına çalınacak bir şey kalmadı, sıra kablolara geldi. Internet’in olmayışı mağdur olmamıza yol açıyor. Internet’in hayatımızdaki yeri herkesin malumu. Bunun dışında Internet üzerinden ders alan çocuklarımız var. Bunlar ya okullarındaki sınavlara ya da üniversite sınavlarına hazırlanıyorlar. Internet olmayınca derslerini yapamıyorlar, izleyemiyorlar. Telefon Interneti çok yetersiz kalıyor; zaten telefondan bağlanınca çok yüksek fatura geliyor. Depremde hepimiz bir şekilde mağdur olmuşuz, bir de astronomik Internet bağlantısı faturalarıyla uğraşmak istemiyoruz.

Bizim anlamadığımız şu: Türk Telekom Türkiye’nin en büyük kurumlarından. Bu hırsızlığa karşı nasıl güvenlik önlemi alamazsınız? Belirli noktalara güvenlik kamerası koymak çok mu zor? Ayrıca basit bir Google aramasında belli noktalara alarm yerleştirilebildiği, hırsızlık anında polis ve jandarmaya anlık ihbar gittiğini öğrendik. Telekom bunu neden yapmaz?

Elektrik idaresi gibi Telekom da deprem öncesi Çırmıhtı’da kabloları bir türlü yerin altına almadı. Deprem sonrası oluşan altyapı sorunları nedeniyle şimdi bunu yapma şansları da yok. Zamanında bu yapılsa hem caddelerde çirkin görüntü oluşmaz hem de biz bugün bu hırsızlıkları konuşmazdık.”

Çırmıhtılılar, güvenlik güçlerinden hırsızları bir an önce yakalayıp adli makamlara teslim etmesini beklerken, Türk Telekom’un da gerekli önlemleri almasını, olmazsa hırsızlık riskinin yoğun olduğu yerlerde kablosuz Internet hizmeti vermesini talep ediyor.

Meyveler de Çalınmaya Başladı

Denetimsizlikten, gerekli önlemlerin alınmayışından, yakalansalar bile caydırıcı ceza almamaktan cesaret alarak “azıtan” hırsızlar bahçelerden elma, armut, ayva, hurma gibi güz meyvelerini çalmaya başladı.

Malatya yöresinde “bağ köyleri” adıyla bilinen Çırmıhtı, Kündübek (Gündüzbey), Kileyik (Yakınca), Banazı (Konak) meyvelerinin bolluğuyla tanınıyor. Günümüzde eskiye oranla meyve satışından geçimini sağlayan aile sayısı pek kalmazken, olanlar ancak aile bütçesine bir katkı ölçüsünde değerlendiriliyor.

Üreticinin elinden cüzi fiyatlarla alınan bu meyvelerin de çalınmaya başlaması “hırsızlığın ne kadar ayağa düştüğünün” utanç verici bir örneği olarak değerlendiriliyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Bülent Korkmaz (4 ay önce)
    Bugün öğrendim. Fiber kablo çekilince hırsızlığın önüne geçilebilirmiş. Çünkü onun içinde para eden bakır yokmuş. Bunu biz bilmiyoruz, Telekom'da mı bilmiyor?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş (4 ay önce)
    gedik mahallesi eyvan sokakta 5 kasım tarihinden beri internet yok kablo çalınmış , ancak bu çalınan yere kablo çekip gerekli önlemleri almak çok mu zor. Zaten insanlar mağdur şehirde yapılacak pek birşey yok bari internet olsun ama türkiyenin en büyük kurumlarından olan türk telekomun bu olay umrunda mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali öz (4 ay önce)
    Yakınca da çalık hastanesinin orada 10 gündürlü internet yok. Telekom işini yap. 10 gün oldu ihbarda bulunali yeter artik
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Selahattin (4 ay önce)
    Vallahi yakalaması çok kolay hurdacilar sitesinin bitisiğinde sabahdan akşama kadar çaldıkları kabloları yakıp hurdacilara satıyorlar hırsızlık büro aramasına gerek yok .
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Gani (4 ay önce)
    Mucbir sebep var.Vur emri çıkarılmasını istiyoruz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Hırsızlık Telekom’un sorumluluğu değildir. Hırsızların eşyaları nereye sattığı belli. Deprem bölgesinde olağanüstü hali devam ettirin. SGK olmadan işi gücü olmayan dışardan gelenleri şehre sokmayın. Doğudan kamyonetle gelip eşya alıp ya da çalıp gidenleri giriş çıkışta kontrol edin, deprem bölgesine özel hırsızlık suçuna ağır cezalar verip farklı şehir ceza evlerine gönderin, hurdacılardan hırsızlık malı kabul edenlerin tüm mallarına el koyun. Çok basit çözüm yöntemleri. Bu hırsızlar Hangi ilde bir afet olsa orada aynısı yapar, Savas çıksa kendi yaşadığı ülkenin insanını soyar. Hırsızlık çok adi bir suçtur. Hak ettikleri şekilde cezalandırılmaları gerekir.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Cevabı önceki haberinizde 1058 bina için yıkımı durdurma kararı varsa hırsızlık normaldir, kaçınılmazdır.
    %88
    %12
    Yanıtla