6 Şubat 2023 tarihinin ardından tarihi dokuyu yansıtan evlerinin tamamına yakını yıkılan Çırmıhtı (Kadim Yeşilyurt), yeni yapılacak evlerin tarihi dokuyu yansıtacak şekilde yapılmasını talep ediyor.
İçerisinde mahalle muhtarları ile Çırmıhtı içi ve dışında yaşayan hemşerilerin bulunduğu Çırmıhtı’yı Yerinde Yeniden İmar Platformu (Kadim Yeşilyurt) adına konuşan muhtarlarz, depremi takip eden aylarda bir araya gelerek eylem planı oluşturduklarını, sürekli bilgi ve fikir alışverişinde bulunduklarını ve düzenli aralıklarla online toplantı yaptıklarını belirttikten sonra şunları söyledi:
“Bu süreçte şunu gördük hemşerilerimizin ortak derdi, ortak sevdası, Çırmıhtı içinde yaşasa da yaşamasa da, Çırmıhtı. Cumbalı, küçük de olsa mutlaka bir bahçesi bulunan, çoğu tek katlı, bahar ve yaz aylarında yeşile boğulmuş, sokaklarında arklardan suların aktığı memleketimiz 6 Şubat’ta büyük hasar gördü. Gözümüzün alıştığı, gönlümüzde apayrı yeri olan Çırmıhtı’mızın mahalleleri, sokakları tanınmaz hale geldi.
Devletimizin yetkili kurumlarının desteğiyle Kadim Çırmıhtı’yı ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu amaçla Ankara ve Malatya’da defalarca bürokratlarımızla bir araya geldik. Onlara Çırmıhtı’nın yeni ve depreme dayanıklı binalarla ayağa kaldırılması gerektiğini, yapılanmanın eski dokuyu yansıtacak şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini defalarca bildirdik. Beklentimiz ve talebimiz bu yöndedir. Aksi halde Çırmıhtı’yı Çırmıhtı yapan güzelliklerinden eser kalmayacak, sıradan bir yer görüntüsü çizecektir.
Buna rağmen en son edindiğimiz bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu bölgeye hak sahipliği kapsamında, ellerindeki hazır projelerden olmak üzere tek katlı köy evleri ya da iki-üç katlı evler yapacakmış. Biz ise bölgenin tarihi ve kültürel yapısına uygun evlerin yapılmasını istiyoruz.
Yalnız burada önemli bir husus var. Vatandaşımız uzun süre beklemesinden ve de kış şartlarının zorluğundan bir an önce başını sokacak bir ev istiyor. Eğer onlara vaat değil söz veremezsek verilene razı olacaktır, ve de haklıdırlar da. Lakin yıllar sonra herkes resimlere bakıp büyük bir pişmanlık duyacak, iç çekecektir diye düşünüyoruz...
Yine Muhtarlarımızın verdiği bilgiye göre, deprem öncesi kerpiç evlerin çoğunda ikamet edilmiyordu. En fazla yaz aylarında aileler geliyor, sonra şehirdeki evlerine dönüyorlardı. Çünkü kerpiç evlerde doğalgaz imkânı yoktu, evlerin eskiliği de buna eklenince insanlar tercih etmiyordu. Ancak yapılacak yeni evler hem doğalgazlı hem sağlam olacağından tercih edilecektir.
Ancak tekrar vurgulamak istiyoruz ki, bu evler sıradan beton evler olmamalıdır, imkân dahilinde bahçesiyle, avlusuyla, cumbalı mimarisiyle Kadim Yeşilyurt’un o şirin, sevimli tarihi dokusunu yansıtmalıdır. Bu şekilde olursa ilerleyen yıllarda bölge, eskiden olduğu gibi, Malatya’nın gözde, nefes alınan yerleri arasında yer almaya devam edecektir.
Gelin bu sese kulak verelim, hem Yeşilyurt'umuzun, hem Malatya'mızın hem de Türkiye'mizin değeri olan Kadim Yeşilyurt’u yaşatalım, nesillerimize miras olarak bırakalım..."
malatyahaber.com