SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çırmıhtı'yı, Gündüzbey’i, Banazı’yı, Kileyik’i Yeniden Ayağa Kaldıracağız"

A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ‘asrın felaketi’ büyük depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Yeşilyurt’un eski ilçe merkezi Çırmıhtı’da kırsal kalkınmayı destekleyip, vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için yeni köy konutlarının temelleri atılmaya başlandı. 

Depremde yıkılan ya da kullanılamaz hale gelen yapılar yerine inşa edilecek yeni evler, vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanırken, diğer taraftan bölgenin tarihi dokusuna uygun mimari anlayışla hayata geçiriliyor. Yeni konutların, Kadim Çırmıhtı’nın sosyal ve ekonomik hayatına da canlılık kazandırması bekleniyor. 

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, kırsal konut projelerinin hızlı bir şekilde hayata geçtiği Çırmıhtı’da temelleri atılan yeni konutları incelediler. 

AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı, yeni konutların bölgenin tarihi kimliğini ön plana çıkartacak şekilde projelendirildiğini, evlerin tamamlandığı zaman Çırmıhtı’nın daha cazip bir hüviyete kavuşacağını söyledi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise, modern, dayanıklı ve çevre dostu şekilde inşa edilecek kırsal konutların, sadece birer yapı değil; aynı zamanda tarihi ve kırsal bölgelerin geleceğine yapılan güçlü yatırımlar olduğunu söyledi.

Kadim Çırmıhtı’nın yaşam kalitesini artırıp, turizm potansiyelini artırmak adına hayata geçen projelere belediye olarak her türlü konuda destek verdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Geçit, “ Uzun süren çalışmalar ve görüşmeler neticesinde kırsal konutlarımızın temellerini atmaya başladık, hayırlı olsun!.” şeklinde konuşarak yeni konutlarla birlikte Çırmıhtı’nın sosyal, kültürel ve tarihsel değerlerini yeniden ön plana çıkartacaklarına vurgu yaptı.

Kadim Çırmıhtı’da toplam 458 binadan bir kısmının temellerinin atıldığını ifade eden Başkan Geçit, 6 Şubat depremlerinde büyük hasar alıp çok sayıda binanın yıkıldığı, tarihi ve turistik mekânlarıyla dikkat çekici özelliklere sahip kadim Çırmıhtı’nın geçmişten bugüne uzanan güçlü potansiyelini yeniden ön plana çıkarmak için kırsal konut projelerinin büyük önem taşıdığını söyledi. 31 Mart seçimlerinde ‘Çırmıhtı’yı, Gündüzbey’i, Banazı’yı, Kileyik’i ve tarihi bölgelerimizi yeniden ayağa kaldıracağız’ sözünü yerine getirmek için her türlü çaba ve gayreti gösterdiklerini hatırlatan Başkan Geçit, “Göreve geldiğimiz ilk dönem aldığımız Meclis Kararlarımızın yanı sıra Ankara ve Malatya’da yaptığımız ciddi temaslar ve görüşmeler neticesinde imar uygulamalarımızla birlikte buradaki yapılaşmanın önünü açtık, kolaylaştırdık ve gerekli izinleri verdik. Bu süreci Milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte yürüttük. Sayın Bakanımızın da çok büyük destekleri oldu, kendisine şahsım ve hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Yoğun süren çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık, konutlarımızın temelli atılıyor. Bölgenin kadim değerlerini ön plana çıkartacak, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına karşılık verecek konforlu, modern ve kaliteli yapılar inşa ediliyor. Buradaki evler sadece bir ev değil aynı zamanda bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkartacak şekilde tasarlandı. Kırsal konutlarımızın tüm aşamalarında destek ve katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise, Çırmıhtı’nın tüm kadim değerlerini ön plana çıkartacak kırsal konutların yanı sıra diğer alt ve üst yapı yatırımlarıyla deprem yaralarının sarılacağını ve bugünden geleceğe daha güzel bir Çırmıhtı emanet edeceklerini söyledi.

Bölgede 16 farklı tip kırsal konut projelerinin uygulanacağını, yeni konutların modern ve güvenli olmasının yanı sıra bölgenin kültürü, tarihi ve turistik değerlerini ön plana çıkartacak tasarımlara sahip olacağını söyleyen Milletvekili Tüfenkci, “Çırmıhtı’ya özgü, hemşehrilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek, bölgenin tüm değerlerini yansıtacak yeni konutlarımızla birlikte tarihi bölgelerimizin daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmasını sağlayacağız. Belediye Başkanımız Prof. Dr.İlhan Geçit burayla gerçekten yakından ilgilendi, gerek Malatya’da gerekse de Ankara’da Sayın Bakanımızla yapılan görüşmelerde buraya büyük bir hassasiyet gösterdi, göreve geldiğinden beri canla başla çalıştı, buranın yeniden ayağa kalkması, imarı ve ihyası için ciddi emek verdi, kendisine teşekkür ediyorum. Konutlarımızın temellerini atarak süreci başlatmış oluyoruz. Toplamda 458 konutun ihalesi yapıldı, her bir konutumuzu inşa edip, hak sahiplerine teslim ederek buradaki yaşam kalitesini artırmış olacağız. Villa tarzına sahip yeni konutlarımız bittiği zaman daha farklı, daha güzel, herkesin hayranlık duyacağı bir Çırmıhtı ortaya çıkmış olacak. Hak sahibi vatandaşlarımız için farklı bölgelerde yürütülen yerinde dönüşüm ve TOKİ konutları çalışmaları devam ederken Ardıçtepe’de de yapımı süren konutlar yeni evlerine kavuşacak olan ailelerimize teslim edilecek. Yeşilyurt’umuzun geleceğini daha sağlam temeller üzerine kurmak için kararlılıkla ilerliyoruz.” dedi.

Arsası müsait olmayan vatandaşların Ardıçtepe, Gündüzbey, Banazı ve Yakınca’da inşa edilen TOKİ Konutlarından yararlanabileceklerini hatırlatan Milletvekili Tüfenkci konuşmasının devamında Çırmıhtı başta olmak üzere bölgedeki mahallelerin merkezlerini canlandıracak yeni çarşı projelerinden bahsederken, “Mahallelerimizin merkezlerine nitelikli, güzel ve modern yeni çarşı merkezleri kurarak buralardaki yaşam seviyesini artıracağız. Mahalle sakinlerimizin yanı sıra tarihi mahallelerimizin sosyal dokusunu yerinde görmek isteyen turistlerimiz ve misafirlerimizi en güzel alanlarda ağırlayarak bölgenin sosyal ve ekonomik hayatını hareketlendirmeyi hedefliyoruz. Sayın Bakanımızın Malatya ziyaretinde bu projeleri kendisine ileteceğiz. Tarihi bölgelerimizi, temelleri atılan yeni konutlarla, yaşam alanlarıyla ve çevre düzenlemeleriyle eskisinden daha güzel bir görüntüye kavuşturmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Çırmıhtı’da ki derenin ıslah edilmesi, temiz ve güzel bir görüntüye kavuşması içinde başlatılan çalışmaları yakından takip ediyoruz. Burada topyekün bir değişim yaşanacak, daha güzel bir Çırmıhtı, Gündüzbey, Banazı, Kileyik ve Yakınca’yı hep birlikte inşa ve ihya edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Nuri (2 hafta önce)
    Sayın yetkililer lütfen elinizi çabuk tutunuz.Allah muhafaza İstanbulda büýük bir deprem olursa (7 den büyük) ;ki bekleniyor !50 sene bir çivi bile çakamayız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 hafta önce)
    Bir vekil düşün bakanlık yapmış ve doğum büyüdüğü toprakları kalkındırmak için depremden 2 sene sonra açıklama yapmış. Ne acelen vardı. Az daha projeleri araştır, millet tenekenin içinde umrundami
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (2 hafta önce)
    yukarı banazı için yapılan tokiler güzel ilerliyor fakat toki yapılan yer kırsal bir yer okul, cami, market gibi sosyal donatılar henüz projelendirilmedi sanırsam. Binlerce insan o bölgede yaşamaya başlayınca sorun olacak.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • keşkeemm (2 hafta önce)
    Devlet keşkem konutta kiralasa fırsatçılardan gurtulurduk
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Konak Yukarı Banazıda 2 cami 2 okul 2 iş hanı ve fırın kasap bakkal gibi yerlerin olduğu binalar yıkıldı. Hem esnaf hem de halk Konağın tekrardan ayağa kalkması için destek bekliyor. Meydan düzenlenmesi, imar çalışmaları, okul ve cami gibi sosyal donatıların ve iş yerlerinin yapılması gerekiyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • abuzer (2 hafta önce)
    siz önce Yeşilköy 1 konutlarını ayağa kaldıracaktınız ama vatandaşı 80 kişiyi mağdur ettiniz yaptığınız çürük sitedeki hataları kabul etmek yerine site alanını rezerv alana çevirip hakkımızı yediniz hakkımız haram olsun Allah sorsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 hafta önce)
    Dilek, Sütlüce, Yaka, Duranlar, Kırkpınar, Tohma buralar Yeșilyurt tan sayılmıyor demek ki.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 hafta önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sadece sizin saydığınız yerler değil, Yeşilyurt 'un en eski ve en büyük köylerinin olduğu yerler de aynı durumda, bir gelişme yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 hafta önce)
    Hâlâ şu gün olmuş 3 yıl olacak siz daha bir mahallenin (gündüzbeyin) imarını verebilmiş değilsiniz kaldı ki bi şehri ayağa kaldıracaksınız yazık oldu bu memleketin 5 yılına ! Şimdi kırsal köy evlerine izin verdiniz çevre şehircilik kanalı ile temeller başlıyor imar durumunu verediğiniz takdirde bu yapılar arasında uyumsuzluk olacak bu planlamayı bile bir bütün halinde çalıştıramadınız personeliniz R.D nin elinde patlayacak bu konu. Sorarım size çevre şehirciliğe bu temeller için imar durumu verilirken kendi imkanı ile inşaatını başlatacak vatandaşa neden imar durumu verilmiyor ?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Kündübekli (2 hafta önce)
    Ağam bizimle eyleniyi. Zaten başka bir icraatını da görmedik.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Köy evleri tipi ( villa tip değil) rezerv alanı proje güzel projeydi gelen fırsatı üç beş kişi eliyle tepti ve gündüzbeyin geleceği ile oynalildi. Bunu bir düşünün bence sn kündübegli
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kündübekli (2 hafta önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Sn vatandaş gündüzbeye planlanan rezevr projede çoğu yer kamulaştırılıyor bir çok bahçe ticarethane yapılıyor lüks çok güzel villalar planlanıyordu ve bu proje bedellerini araştırdınızmı bilmiyorum ben araştırdım arsa + yapı 8 ile 10 milyon arası vatandaşa borçlandırma ile verilebilecekti. Gündüzbey halkının %70 yakını emekli veya asgari ücretle çalışan insanlar haliyle bu projeye güçleri yetmeyecek ve yerini toprağını raiş bedel karşılığı verip tokiye mecbur kalacaktı. Gündüzbeylinin zararına olan bu rezrerv yerli olmayan maddiyatı iyi olan insanlar için çok karlı olacaktı. Allah bu kasttetiğiniz 3-5 kişiden razı olsun ki herkesin toprağı kendine kaldı isteyen kendi yerine başlıyor istemeyen tokiye gidiyor bahçeside kendisine kalıyor.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ahmet (2 hafta önce)
    Artık gerçeklerle Yüzleşim bu şehir ayağa kalkamıyor çünkü siz kaldıramıyorsunuz Depremin üzerinden üç yıla yakın bir zaman geçti hala yeniden ayağa kalkacağız diyorsunuz ama halk çoktan kalktı yürüdü gitti O gün yıkılan sadece binalar değildi umutlar güven bağlar da yerle bir oldu üç yıl geçti hala enkazdan çıkamayan bir şehir var ortada çünkü ne bir planınız var ne de bir vizyonunuz Giden dönmedi Çocuklar başka şehirlerde büyüyor gençler başka hayallerin peşinde koşuyor esnaf kepenk açamıyor Üretici toprağını terk etti iş insanı yatırımlarını başka illere kaydırdı Çünkü siz yalnızca söylemlerle ayağa kalkmaya çalıştınız Eylem’le değil Bu şehrin yeniden ayağa kalkması için gereken şey söylemler değil düzgün bir planlama sürdürülebilir bir ekonomi gençleri geri getirecek bir vizyon güven veren bir yönetim anlayışıdır Gerçek şu Bu şehir ayağa kalkmıyor çünkü sizin hayal ettiğiniz şehir burada yaşayanların ihtiyaçlarına cevap vermiyor Ve artık kimse yeniden ayağa kalkacağız sözünü duymak istemiyor insanlar ayağa kalkmış bir şehirde yaşamak istiyor gerçek bir şehirde gerçek bir yaşamda Sizlerin bu vizyonsuzluğu şehri Türkiye ortalamasının altına içiyor
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Has Malatya'lı (2 hafta önce)
    Banazı da iddia edilene göre kaçak ruhsatsız yapılar arttı. Banazıya imar vermeyin, yüksek katlı binalar yapmayın. Merkez çarşı hava sirkülasyonunu kesmeyin..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz (2 hafta önce)
    Afedersiniz ; şehri b... götürüyor. Siz yeşilyurt sporun şampiyonluğunu kutlayın.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Öyle deme olmazsa olmaz olmaz deme olmazsa olmaz destansı şehir diye diye gazladilar bizi
    %92
    %8
    Yanıtla