SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Daha İyi Olacak İnşallah"

0
Güncellendi - 2019-01-08 04:13:28
A- A+ PAYLAŞ

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, "Türkiye'nin bir gücü, potansiyeli var. Bu potansiyeli durdurabilecek hiçbir operasyon yoktur, olamaz. Biz buradan iş dünyasına sesleniyoruz, hedeflerinizi YEP (Yeni Ekonomi Programı) ve OVP'deki  (Orta Vadeli Program) hedeflerle mutlaka uyumlu hale getirin. Hatta çok daha iyi olacak inşallah. Gerek enflasyon oranlarında gerek cari açıkta gereke ihracatta Türkiye çok daha iyi noktalara gelecek" dedi.

Malatya Öğretmen Evi'nde iş dünyası temsilcileriyle toplantıda bir araya gelen Nebati, Türkiye'nin çok önemli merhalelerden geçtiğini ifade etti.

Nebati, 90'lı yılların Türkiye için karanlık bir dönem olduğunu belirterek, "Sıkıntılı bir dönemdi. Bir taraftan ekonominin çok ciddi yaralar aldığı öbür taraftan sosyo-kültürel ve siyasal anlamda her türlü ötekileştirmenin yaşandığı Adeta bir ülkenin büyümeyi bırakın, kendisini muhafaza etse mutlu olabileceği bir dönemde hep küçülen, kavga eden, ötekileştiren, ekonomisini yönetemeyen bir ülkeydi. 2002 yılında cumhurbaşkanımızın önderliğinde ortaya konuş olan adımlar Türkiye'yi belirli bir noktaya getirdi ve bu geliş çokta kolay olmadı. Çok zor ve sıkıntılıydı çünkü Türkiye üzerinde oynanan oyunlardan hiçbir şekilde vazgeçmediler. Türkiye üzerine operasyonlar yaptılar. Operasyonları çektiler ve Türkiye'nin kendi bölgesinde lider konuma gelme konusundaki kararlılığını engellemeye çalıştılar. Çünkü biliyorlar ki Türkiye kendi bölgesinde lider bir ülke olursa dünyanın vazgeçilmez lider ülkelerinden birisi olma yolunda onu engelleyebilecek hiçbir şey yok" diye konuştu.

Yeni Ekonomi Programı ile birlikte Türkiye ekonomisinin nereye geleceğini rakamlarla ortaya koyduklarını anlatan Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

"10 Ağustos ve sonrasında şunlar konuşuluyordu, 'Dolar 7, 8, 9, 10 lira olacak. Euro bu noktaları geçecek ve insanlara bankalara gidip, paralarını, dövizleri çekip, bankacılık sistemini önce çökertecek sonrada ülke ekonomisi göçecek.' Ama bu operasyonu çekenler gene unuttular; bu ülke, kolay bir ülke değil. Kolay bir lokma değil. Bunu yiyecek, bu ülkeyi düşürebilecek bir güç daha olmadı, olmayacak. Çünkü bu millet, 81 milyonluk nüfusuyla vatanına, devletine, bayrağına, ülkesine sahip olma noktasında artık adeta tecrübeleriyle dünyaya örneklik etmiş bir ülkedir. 20 Eylül'de bakanımızın orta vadeli plan ya da 'YEP' dediğimiz Yeni Ekonomi Programını açıkladığında, yılbaşı itibariyle bir takım rakamları ortaya koymuştuk. 2019, 2020 ve 2021'de Türkiye ekonomisinin nereye geleceğini rakamlarla ortaya koymuştuk. Sosyal medya ve medyada çok şey konuşuldu. Nihayet biz yılın sonuna geldik. YEP'te enflasyon yıllık olarak 20,8 ilan edilmişti, 20,30 ile neticelendi. Enflasyon özellikle firmalar ve sektördeki temsilciler ile birlikte hareket etmeninde getirdiği sinerjiyle, enflasyonla topluca mücadele etme konusunda ortaya konulan iradeyle kasım ayında ciddi bir oranda düştü, aralık ayında da aynı şekilde binde dört tüketici enflasyonunda yüzde 2,22'yle de üretici enflasyonunda düşüş sağladı. 2019'da da aynı şekilde hedeflerimiz var. İhracat rakamlarına baktığınız zaman ekim, kasım ve aralıkta artan ihracat, buna karşılık çok ciddi bir şekilde düşen bir ithalat ve bunun neticesinde Türkiye'nin rekoru kırılarak 168 milyar doların üzerinde bir ihracatla biz yıl sonunu kapattık. 400 milyar dolara yakın bir dış ticaret hacmiyle de Türkiye belirli bir noktanın üzerine çıkma başarısını ortaya koydu."

Toplantıda iş dünyasına da bir çağrıda bulunan Nebati, "Türkiye'nin bir gücü, potansiyeli var. Bu potansiyeli durdurabilecek hiçbir operasyon yoktur, olamaz. Biz buradan iş dünyasına sesleniyoruz, hedeflerinizi YEP ve OVP'deki hedeflerle mutlaka uyumlu hale getirin. Hatta çok daha iyi olacak inşallah. Gerek enflasyon oranlarında gerek cari açıkta gereke ihracatta Türkiye çok daha iyi noktalara gelecek. Ortaya konulmuş olan bu performans Türkiye'nin sürdürülebilir gücünü, büyümesini ve dünyaya örneklik teşkil etmesini ortaya koyan bir performanstır" ifadelerini kullandı.

"TARIM SEKTÖRÜ MALATYA EKONOMİSİ İÇERİSİNDE ÖNEMLİ BİR AĞIRLIK TUTMAKTADIR"

Malatya Valisi Aydın Baruş ise toplantıda yaptığı konuşmada, Malatya ile ilgili genel bilgiler verdi.

Baruş, Malatya'nın 2017 yılında 27 bin 523 göç aldığını, kentin 28 bin 222'de göç verdiğini kaydetti.

Malatya'nın TR1'de yer aldığını ve ekonomide tarımın ağırlığının yüksek olduğunu dile getiren Baruş, "Tarımın istihdama oranı yüzde 34, sanayide yüzde 17, hizmet sektöründe ise yüzde 49 civarındadır. Malatya'mız 2018 itibariyle 12 bin 606 işyerine sahiptir. Bu işyerlerinde çoğunlukla az işçi çalıştıran 1 ila 3 kişi çalıştıran işyeri sayısı 8 bin 200'dür, bu da toplam işyerlerinin yüzde 65'ine tekabül etmektedir. 4 ila 9 işçi çalıştıran işyeri yüzde 21, 10 ila 49 kişi çalıştıran işyerlerimiz yüzde 12, 50 ila 249 kişi çalıştıran işyerlerimiz yüzde 2, 250 ve üzerinde işçi çalıştıran işyeri sayımız 36'dır" dedi.

Vali Baruş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2018 eylül ayı itibariyle Malatya'da aktif olarak çalışan vatandaşımızın sayısı 193 bin 106'dır. Bu da nüfusumuzun yüzde 25'ine tekabül etmektedir. 2017 ihracat rakamlarına göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden aldığımız verilerde, Malatya'nın ihracatı 354 milyon 952 bin dolardır. Bu ihracatımızın 151 milyon 942 bin dolarını kuru meyve ve mamulleri oluşturmaktadır. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız ise 118 milyon 880 bin dolardır. Kuru meyveleri mamulleri artı hazır giyim de konfeksiyon ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 77'sini oluşturmaktadır. 2017 rakamlarına göre ithalatımız 145 milyon 428 bin dolar civarındadır. Tarım sektörü Malatya ekonomisi içerisinde önemli bir ağırlık tutmaktadır. Kayısı, Malatya ekonomisi içerisinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. 2018 yılında yaş kayısı üretimimiz 400 bin ton, kuru kayısı üretimimiz 80 bin ton civarında gerçekleşmiştir. İhraç edilen kuru kayısı miktarı 2017 yılı rakamlarına göre, 94 bin 874 ton olarak, Türkiye ihracatının yüzde doksanıdır."

Sanayi sektöründe bin 116 firmanın olduğunu kaydeden Baruş, şu bilgileri verdi: "Çalışan sayımız 26 bin 367'dir. Sanayi dalları itibariyle baktığımızda, en fazla istihdam yapılan sektör tekstildir. Burada firma sayısı 126, çalışan sayımız ise 13 bin 832'dir. Bu da sanayide çalışanların yüzde 53'üne yakın bir rakamı oluşturmaktadır. Yine, gıda imalat sanayi önemli bir sektördür, çalışan sayımız 5 bin civarındadır burada da 237 firmamız faaliyet göstermekte olup, toplam çalışanların yüzde 19'u gıda imalat sanayinde istihdam edilmektedir. İlimiz merkezinde iki Organize Sanayi Bölgemiz bulunmaktadır ve sanayideki istihdamın önemli bir oranını buralar yapmaktadır. 1.OSB'de 150 firmamız faaliyet göstermekte olup, yaklaşık 7 bin 500 kişi istihdam edilmekte, 2.OSB'de ise 121 firmamız faaliyet göstermekte ve 9 bin 400 civarında vatandaşımız istihdam edilmektedir."

"MALATYA SANAYİSİ CİDDİ BİR GELİŞİM KAYDETTİ"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise Malatya'nın doğunun incisi olduğunu ifade ederek, "Bir yandan tarım diğer yandan da sanayi alanında ciddi bir yol almaktadır. AK Parti iktidarı dönemlerinde Malatya'mızdaki sanayi ciddi anlamda bir gelişim kaydetti. Fakat gerek son süreçteki ekonomik darbe, dolar üzerine yapılan ekonomik savaş gerekse de dünyadaki ekonomik daralmadan dolayı sanayicilerimiz ve işadamlarımızın ciddi anlamda desteklenmeleri gerekiyor. Önlerinin açılması gerekiyor. Bu yönlüyle de hükümetimiz gerekli adımları atıyor. Malatya gerek işadamları olarak gerekse Malatya halkı olarak her zaman milletimizin birliğinden yana olmuş, her zaman aklıselim bir şekilde hareket ederek, AK Parti'mizin kurulduğu ilk andan itibaren de bu davası sürekli desteklemiş bir şehrimiz" diye konuştu.

Toplantıya; Malatya Valisi Aydın Baruş, Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca, MTSO ve MTB'nin başkanları ile yönetim kurulu ile iş dünyasının dernek temsilcileri ve işadamları katıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Bu toplantıda anlatılanları ve daha fazla detaylarını biz biliyoruz zaten, bunları söylemek için mi bu toplantı. Toplantı şöyle olmalıydı, bence protokolde olan yöneticiler iyi bir dinleyici, konuk olarak gelen sanayici ve iş adamları konuşmacı olmalı, sorunlarını anlatmalı, yöneticiler bu sorunları dikkatle dinlemeli ve not almalıdır. Yani sanayiciler yöneticilere ev ödevi vermeli, bir sonraki toplantıda ev ödevlerini doğru yapmışlar mı kontrol etmeli. İşte o zaman faydalı bir toplantı olur, bu şekilde laf olsun diye insanları toplayıp kendi anlatmak istediklerini anlatıp toplantıyı bitiriyorlar. Birde seçim zamanı böyle aktivitelere, toplantılara hız veriliyor, böyle faaliyetleri zaman içinde yapmak gerekir veya her yıl rutin düzenlensin, sanayicilere söz hakkı verilsin, aksi halde seçim çalışmaları olarak algılanıyor tarafımızdan.
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (5 yıl önce)
    ne daha iyi olacak esnaf kan ağlıyor borcunu ödeyemiyor işyerleri kapanıyor.işsizlik artıyor nasıl herşey güzel olacak bizde bilelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (5 yıl önce)
    Aslında malatya milletvekilleri seçmesin ne faydaları varki kendilerinden başkasına..
    0
    0
    Yanıtla
  • yorumcu (5 yıl önce)
    Toplantının adı: İş Dünyası Temsilcileri Toplantısı. Salonun hakimi olan protokoldeki kişilere bakın, hepsi ya devletten maaş alan bürokratlar, TBMM'den maaş alan siyasiler, devletten maaş alan belediye başkanları, rektörler, ya da başkanı oldukları meslek örgütünden en az 5-7 asgari ücret tutarında aylık huzur hakkı alan isimlerden oluşuyor. Haberdeki fotoğraf galiba toplantının başında çekilmiş, çünkü protokol masasında, TÖ Rektörü Aysun Bay Karabulut, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da var. Yani protokolde tam 12 kişi ve hiç birisi iş dünyasındaki faaliyeti ile geçimini sağlamıyor, ya devletten maaş alıyorlar ya da yönettikleri kamu kurumundan. Eee, hani iş dünyası toplantısıydı, protokolde neden bir iş adamı bir iş kadını yok. Devletten nemalananlar, iş dünyasının sorunlarını çözemez. Sadece seçim için propaganda yaparlar. Malatya'nın sorunları da yine bir başka baharda çözülmek üzere ertelenmiş olur. Zaten haberi okuduğumuzda iş dünyasını temsilen yapılan bir konuşma, Malatya iş dünyasının problemlerini anlatan bir öneri göremiyoruz. Peki iş dünyasından iş adamları konuşup dertlerini anlatmayacaksa ne için çağırdınız, süs için mi, görüntü olsun diye mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • MalatyaSevdalısı (5 yıl önce)yorumcu isimli kullanıcı yorumuna
    Ancak bu kadar güzel yorumlanabilir
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA Lİ (5 yıl önce)
    Bu vekiller ile Malatya küçülmeye mahkumdur bugün Kayseri. Gaziantep. Elazığ.diyarbakir bunların bizden fazlası yok eksiği varken maalesef Malatya bu şehirlerin yanında eriyip gidiyor her geçen gün doğru dürüst bir yatırım grtirilmiyor hep ihaleler bizim olsun bizim adamlar bürokrat olsun başka bir şey yapılmıyor kurum yöneticilerini Akp vekilleri atıyor ihaleler vekillerin dediğine veriliyor Malatya hak edenlerin elinde değil buna bir el atarsanız sayın Nurettin bey o zaman Malatya'nın da gelişir yatırıma acilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya 4.0 (5 yıl önce)
    Malatya Vekilleri dahi Elazığ havaaalanını kullanıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Palulu (5 yıl önce)
    Malatya yı her anlamda giderek yok olan bir köy haline getirdiler,Elazığ her anlamda Malatya yı geçti.
    0
    0
    Yanıtla
  • De vallah
    0
    0
    Yanıtla