Yatırımcı kuruluşların yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu 4. Dönem toplantısı Vali Süleyman Kamçı başkanlığında Battalgazi Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kamu yatırımlarının programlanması, gelecekteki planlanmasına ilişkin ön görüler, kurumlar arası koordinasyonun gerektiren yatırımların tartışıldığı toplantıda konuşan Vali Süleyman Kamçı, yatırımların ilerleme durumunun pek de iç açıcı olmadığını söyledi.
Battalgazi Belediye Salonu’ndaki toplantıya Malatya Büyükşehir Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Merkez İlçe Belediyeleri, İnönü Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, MTA Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, TEİAŞ, AKSA Fırat İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, DDY Bölge Müdürlüğü ve İlbank Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
2014 yılında 455 proje
Vali Süleyman Kamçı, toplantının başında 2014 yılı kamu yatırımlarına ilişkin genel bilgiler verdi.
Malatya’da 2014 yılında kamu kuruluşlarının 9 sektörde 399 projesi bulunduğunu belirten Vali Süleyman Kamçı bu projelerin toplam tutarının 3 milyar 708 milyon 488 bin TL tutarında olduğunu belirtti. Kamçı, 2014 yılında bu projelere 621 milyon 624 bin TL ödenek tahsisi yapıldığını kaydederken nakdi gerçekleşme oranının ise yüzde 59 olduğunu bildirdi.
Belediyelerin de 2014 yılındaki 56 projesinin toplam tutarının ise 155 milyon 239 bin TL olduğunu aktaran Süleyman Kamçı, belediyeler ve kamu kuruluşlarının yatırım projelerine ilişkin verdiği bilgiler şöyle:
“ Genel olarak ilimizin 2014 ılı yatırım programında yer alan toplam 455 adet projenin tutarı 3 milyar 863 milyon 687 bin TL’dir. 2014 yılı ödeneği 749 milyon 276 bin TL’dir. Yatırım projelerine yılın ilk 9 ayında 456 milyon 486 bin lira harcama yapılarak yüzde 61 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.
2014 yılı yatırım programında yer alan 455 projemizin 108’i tamamlanmış, 228 proje devam etmekte, 51 proje ihale aşamasında ve 68 proje de henüz başlamamıştır.
2014 yılı yatırım projelerinin sektörel dağılımı şu şekildedir: Projelerin 95’i eğitim, 166’sı diğer kamu hizmetleri (56 proje belediyelerin), 79’u tarım, 70’i ulaşım, 18’i sağlık, 17’si turizm-kültür, 4’ü enerji, 4’ü imalat, 2’si de madencilik sektöründedir.
En fazla ödenek Karayollarına
2014 yılı yatırım ödenekleri kamu kuruluşları bazında değerlendirildiğinde, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün 165 milyon 438 bin TL ile en fazla ödeneğe sahip olduğu görülmektedir. Malatya Büyükşehir Belediyesi, 121 milyon 259 bin TL yılı ödeneği ile ikinci sırada yer alırken Milli Eğitim Müdürlüğü ise 109 milyon 849 bin TL yılı ödeneği ile üçüncü sırada yer almaktadır.
2014 yılı yatırım ödenek miktarlar ve oran olarak sektörel dağılımı şu şekildedir: Eğitime 209 milyon 933 bin TL, (yüzde 28), diğer kamu hizmetlerine 205 milyon 028 bin TL (Yüzde 27), ulaşıma 193 milyon 849 bin TL (Yüzde 26), sağlığa 62 milyon 572 bin TL (Yüzde 8), tarıma 55 milyon TL (yüzde 8), diğer sektörlere (turizm, kültür, enerji, imalat, madencilik) yüzde 3 ödenek tahsis edilmiştir.”
Çok İç Açıcı Değil
Vali Süleyman Kamçı, ”Hızımızı arttırmalıyız. Çünkü, baktığımızda, açıkladığım raporda, çok iç açıcı, çok iyi diyebileceğimiz bir tablo sergilemedim. Ama performansı, daha da arttırarak devam edeceğinizden eminim” ifadelerini kullandı.